Рейтинг:
4.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Езеро "Шабленска тузла"

Северно черноморие
разкъсана облачност 18°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 18° 14 апр 14° / 19° 15 апр 13° / 19° 16 апр 14° / 25° 17 апр 15° / 20°
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 4983
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 19.01.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Езеро "Шабленска тузла"" за още по-богато съдържание.
Шабленската тузла (250дка) се намира на около 6км източно от гр. Шабла. Езерото е изцяло отделено от морето с широка около 80м пясъчна коса. Представлява солено езеро – лагуна, формирано основно от просмукването на солени морски води под пясъчните дюни, които го отделят от морето. Средната му дълбочина е 0.6м, средната му соленост е 0,004.

Периферията на Шабленската тузла е обрасла с тръстика, останалата част е покрита със соленолюбиви водорасли. Произходът и екологичната характеристика на Тузлата показват, че това малко езеро е уникална крайбрежна екосистема с изключително богат растителен и животински свят. Тук се срещат 13 вида редки и застрашени растения, включени в Червената книга на България. Установени са 41 вида гнездящи птици.

Във водния баланс на Шабленското солено езеро участват както морски, така и пресни подземни води от сарматските варовици, чието ниво тук излиза на повърхността. Благодарение на подземното подхранване дори и в много безводни години водната покривка над калището, макар и съкратена по площ, се задържа, като го предпазва от окисление. Условията за калообразуване в Шабленската Тузла са твърде благоприятни. В продължение на хилядолетия водната флора и фауна са допринесли за формирането на лечебна кал с уникални качества. Голямата ерозионна податливост на западния бряг обезпечава калището с необходимите количества финозърнест глинест материал. От друга страна, малките размери на езерния басейн не допускат силни вълнения и свързаното с тях окисление на горния слой от калния пласт.

В сравнение с останалите калонаходища в нашите крайморски езера, Шабленското изпъква с изключително високите си качества и еднородност.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка край Шабла до края на Май! Нощувка със закуска и вечеря
1 нощувка 55лв/ден 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 19 Януари до 31 Май 2024г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още