Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Участва в пътешествия
Места за хапване наблизо

Възрожденски комплекс - Балчик

Балчик
ясно небе 4°C
5 дневна прогноза
днес -2° / 6° 25 яну 0° / 10° 26 яну 2° / 9° 27 яну 3° / 7° 28 яну 4° / 10°
преглеждания за последните 30 дни 33
преглеждания за целия период 2127
Дата на публикуване 05.03.2015г.
Възрожденският комплекс е един от най-посещаваните музейни обекти в града. Той включва храма "Св. Николай", построен през 1865–1866г, и пълна възстановка на старото взаимно училище, съществувало на това място от средата на ХІХ до първата половина на ХХв. Ето и тяхната история. През 1845г в новата българска махала – Гемеджи махалеси, дн. кв. "Хоризонт", се изгражда първата църква в град Балчик. Нейн патрон е св. Никола – покровителят на моряците, търговците и рибарите.

Църквата е издигната със съдействието на варненския владика Йосиф, който издейства разрешение от Високата порта; с доброволния труд и даренията на българите от Балчик и околните села и с помощта на мюдюрин Мехмед Харачеиоглу. При храма е изградено и взаимно училище. Една година по-късно гръцкото духовенство закрива школото, разпродава книгите и учебниците му, изгонва българските свещеници и връща богослужението на гръцки език. През 1865-1866г на мястото на разрушения вече храм българите издигат наново църквата "Св. Никола". Нейн първомайстор е Георги Денюв от село Куманите, Дряновско. Сградата е трикорабна базилика, с полукръгла източна абсида, входове на западната и южната стена и декоративен корниз. Днес в храма се съхраняват ценни възрожденски творби. Особено впечатление прави иконостасът на църквата, който е таблен, двуредов, с рисувана цокълна и надиконна растителна украса, с резбовани царски двери, с разпятие над тях, рипиди и дракони. Включва осем царски и двадесет и седем апостолски икони, рисувани от Козма Блаженов през 1894г. Северният аналой впечатлява с иконата "Св. Спиридон", дело на тревненския майстор зограф Койчо Досюв през 1868г. Интересни са също така богато резбованият архиерейски трон и полихромният таван с апликирана украса, наподобяваща цветно слънце.

През 1866г към църквата отваря отново врати отново и старото училище. В него се въвежда прочутата по онова време Бел-Ланкастерска система, известна у нас като взаимно-учителна методика. Комплексът е възстановен, реставриран и консервиран във връзка с честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Днес църквата "Св. Никола" е отново действаща, а старото възрожденско училище е превърнато в музей, в който могат да се видят възстановка на учебна стая, уредба на стая на учител и експозицията "Балчик през Възраждането".
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

За 3 Март в Балчик! Нощувка със закуска и празнична вечеря
1-4 нощувка 27лв/ден 1 бр. 29 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Март до 4 Март 2020г.
Към офертата
За Празника на влюбените в Балчик! Нощувка със закуска, плюс празнична вечеря
6 бр. 1-3 нощувка 35лв/ден 8 бр. 25 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 14 Февруари до 16 Февруари 2020г.
Към офертата
Хотел Лотос
1 бр. 1 нощувка 2 20лв/ден 1 бр. 54 бр. Оферта от Nastani.bg
Хотел Лотос
Хотел Лотос
1 бр. 1 нощувка 2 20лв/ден 1 бр. 54 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 40.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още