Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Село Илинденци

село Илинденци
ясно небе 27°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 29° 26 сеп 15° / 20° 27 сеп 12° / 22° 28 сеп 15° / 25° 29 сеп 16° / 22°
316м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 40
преглеждания за целия период 1898
Дата на публикуване 20.07.2017г.
Илѝнденци (до 1951г. Белица) е село в Югозападна България, в община Струмяни, област Благоевград. Село Илинденци се намира в планински район, в полите на Пирин.
Природно феноменални скални образувания обграждат селото от север, изток и юг. В непосредствена близост до тях се намира най-голямата в България открита скулптурна изложба "Арт Център Илинденци". Към него е изградена хотелска част и посетителски център. Скулптурите и местата, където са поставени, са осветени, което прави мястото уникално, гледано от близо и далеч.
Над селото се намира лековит извор, до който е изграден красив параклисен комплекс. Водата се препоръчва за лечение при болести на очите, мозъка и косата.
В централната част на селото са изградени мраморни шадравани и чешми. Центърът е изграден изцяло с мрамор от най-голямата кариера на Балканския полуостров за добив на мрамор, намираща се над селото.
Към селото има обособена вилна зона, която се намира сред смесена-иглолистна и широколистна гора. Там е изграден и язовир, който е зарибен и предлага упражняване на спортен и любителски риболов. Има идеални места за ловуване на пернат и друг дивеч. За тази цел е изградена и ловна хижа.
От селото тръгват множество туристически пътеки из Пирин планина с посещения на многобройни карстови пещери, тучни поляни и величествени върхове.
Скалите край селото предлагат идеални условия за практикуване на скално катерене. Пропастта Алко е дълбока 132 метра.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо