Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

"Плоската могила" - Юнаците

Пловдивско
слаб дъжд 25°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 27° 21 юни 14° / 28° 22 юни 15° / 28° 23 юни 16° / 29° 24 юни 16° / 23°
212м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 43
преглеждания за целия период 1634
Дата на публикуване 26.05.2015г.
Праисторическа селищна могила ("Плоската могила") при село Юнаците се явява един от най-значимите праисторически паметници в Европа, даващи ни информация за развитието на поселищния живот от дълбока древност. Мястото се намира на около 2км южно от селото в асфалтирана отбивка от пътя за град Пазарджик. Могилата има диаметър приблизително 110-100м и максимална височина 12м от съвременната повърхност.

Проучванията през последните години водят до изненадващи резултати. Оказва се, че селищната могила е само част от много по-обширно селище. То е възникнало в началото на халколитната епоха – около 4900г пр.Хр. Имало е площ около 100 дка. През втората половина на ранния халколит (около 4750-4650г пр.Хр.) върху най-високата му част, защитена от източната си страна от древното корито на р. Тополница, е издигната отбранителна стена. Тя е широка около 5м и е запазена на височина до 2,50м. Широчината и дебелината на свлеклите се от нея деструкции показват, че действителната й височина е била над 5м. Изградена е от трамбована пръст със слоеве от чакълести камъни в нея. От външната си страна е била обмазана с жълта глина. Проследена е в продължение на 25м. Пред глинобитната стена е имало и ров, които е широк над 5м (южният му, външен край е унищожен от по-късен ров от античната епоха. Както селищната структура, така и устройството на крепостната стена показват както наличието на значителни човешки ресурси, така и високо развити технически възможности, значително по-големи от досегашните ни представи за тази епоха.

Проучванията на селищна могила Юнаците са поредното доказателство за изключително високото ниво на развитие, достигнато от населението по българските земи през V хил. пр. Хр. Явно е, че през този период районът на Източните Балкани е водещ в развитието на европейската цивилизация.

Обекта е най-удобен за посещения през летните месеци и в сухо време, когато на него текат археологически проучвания. След края на септември обикновено разкопките са консервирани и няма какво да се види. Намерените експонати могат да бъдат видяни в Регионален исторически музей – Пазарджик.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Семеен хотел Примавера 2 - нощувка със закуска
1 нощувка 2 33лв/ден
Nastani.bg Хотел Примавера 1
1 нощувка 2 25лв/ден
Nastani.bg Хотел Примавера 1
Хотел Примавера 1
1 нощувка 2 25лв/ден
Топ цена: 50.00лв
Nastani.bg Хотелски комплекс Флора - нощувка със закуска
1 нощувка 2 26лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната