Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Народно читалище "Просвета-1862" - Перущица

Перущица
ясно небе 9°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 12° 26 фев 6° / 15° 27 фев -2° / 6° 28 фев -1° / 9° 29 фев -3° / 6°
286м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 31
преглеждания за целия период 816
Дата на публикуване 17.11.2017г.
Читалище "Просвета" се намира на центъра на град Перущица. Пред него има паркинг, където можете да спрете колите си, за да разгледате околността. Срещу него се намират историческият музей, църквата "Св. Архангел Михаил" и Дановото училище. До него е разположена общината на град Перущица.

Малко история....
Основаването и дейността на читалището се свързва с имената на учителят Петър Бонев – другар на Васил Левски и участник в Първата българска легия и видния възрожденски просветен деец Христо Г. Данов. По тяхна идея през 1862г е определено помещение за читалище, което става център и място за четене на вестници, списания, изнасянето на сказки и друга културна дейност. Тогава става официално и основаването на читалището с име "Просвета". Негови основатели са: Петър Бонев, Спас Гинов, Георги, Атанас и Иван Хаджитилеви, Димитър Малинчов, Георги Кръстев, Васил Соколски и др. Във в."Левант Таймс" се съобщава "Със съдействието на всички перущенци, перущенски младежи си отворихме читалище, което се отваря от Димитровден до Гергьовден, редовно всяка неделя...."
В навечерието на Априлското въстание читалището става факел в борбата за освобождение. Героизмът, саможертвата, която перущенци показват в това въстание, не може да се оценява откъснато от дейността на читалището, въпреки че изгарянето на читалищната сграда и архива документите за тази дейност са оскъдни. Факт е обаче, че почти всички читалищни дейци, начело с неговия ръководител Петър Бонев, загиват за свободата на отечеството.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо