• Народно читалище "Родопска искра" - Чепеларе
  • GPS Координати: 41.72531636, 24.68656649
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Народно читалище "Родопска искра" - Чепеларе

Чепеларе
разкъсана облачност 22°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 24° 25 юли 10° / 16° 26 юли 9° / 23° 27 юли 10° / 25° 28 юли 12° / 26°
1091м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 18
преглеждания за целия период 1728
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 30.05.2018г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Народно читалище "Родопска искра" - Чепеларе" за още по-богато съдържание.
Когато прекрачите прага на НЧ "Родопска искра 1880" град Чепеларе, пред Вас ще се открие тематично украсено фоайе с родопски кичени и китени халища, торби, мендили, терлици и рисувани портрети на хора в народни носии. На фона на всичко това във фоайето ще може да видите и изложба представяща читалището от основаването му до наши дни. В единият от ъглите на фоайето са разположени и наградите на групите към читалището.
Към 2019 година, НЧ "Родопска искра 1880" разполага с голям читалищен салон достъпен за инвалиди с 330 места и балкон с 50 места или общо 380 места. Читалищния салон е един от малкото с отлична акустика. Сцената е с размери 7.50 м. на 7.50 м. и аванс сцена с дължина от 2 м., която позволява поставянето на украса или озвучителна техника. Чигите на които са окачени завесите на сцената се регулират, тоест свалят и вдигат, като това позволява да с реагира адекватно при различните нужди на гостуващите театри. Задкулисното пространство (зад сценичното) е широко и позволява свободно придвижване на актьори и декори от двете страни на сцената.
По решение на читалищното ръководство от 15.09.1893г. е открита библиотека с хранилище към читалището. Днес библиотеката се намира на втория етаж и се състои от заемна и читалня с площ 54кв.м. и хранилище с площ 32кв.м., за които полага грижи библиотекаря Адриана Иванова.
Към този момент библиотечния фонд се състои от 27 409 тома от които:
-художествена литература - 14641 тома
-отраслова литература - 9193 тома
-детска художествена литература - 2918 тома
-детска отраслова - 366 тома
През 2009г. библиотеката спечели участие в проект "Глобални библиотеки" и се сдоби с компютри, ксерокс и мултимедия, които са достъпни за всички граждани и гости на града!
В библиотеката на читалището се организират почти ежемесечно културни мероприятия, като представяне на книги от различни автори и други. Трябва да отбележим,че библиотеката към НЧ "Родопска искра 1880" е една от малкото библиотеки, разполагащи със старопечатни издания от преди 100 години.
"ДВЕ ИСТОРИИ ЕДНА БЪЛГАРИЯ", ТОВА ИМЕ ДАДОХМЕ НА ДВЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСНИ ИЗЛОЖБИ,УРЕДЕНИ ЕДНА ДО ДРУГА НА ВТОРИЯ ЕТАЖ НА ЧИТАЛИЩЕТО В ГРАД ЧЕПЕЛАРЕ. Първата изложба представя България в периода 1945-1989г. В нея могат да се видят над 100 експоната отразяващи българската действителност в онзи период. Повечето експонати са собственост на читалището, а други са дарени от граждани на град Чепеларе.Втората изложба представя България в периода 1908-1946г. Много от експонатите в двете изложби са събрани от таванското и избеното помещение на читалището, разхвърлени,изпокъсани и мръсни. Сега вече са съхранени и общодостъпни за всички. Друга част от експонатите са предоставени от председателя на читалището.И двете изложби предизвикват огромен интерес у много граждани и гости на град Чепеларе, които казват, че наистина има какво да се види в града и в читалището.
ТРЯБВА ДА ОТБЕЛЕЖИМ, ЧЕ ТУК НЕ БИ МОГЛО ДА СТАВА ВЪПРОС ЗА КАКВАТО И ДА Е ПРОПАГАНДА ИЛИ КУЛТ, ЗАЩОТО ЧИТАЛИЩАТА СА ОНЕЗИ СГРАДИ, В КОИТО ИСТОРИЯТА ОЖИВЯВА И НАШ ДЪЛГ Е ДА Я ПОКАЗВАМЕ И ПРЕДАВАМЕ НА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ. ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ КАКВО Е БИЛО, КАКВО ТРЯБВА И НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСКАМЕ ДА СЕ ПОВТАРЯ!!!
Народно читалище „Родопска искра 1880” вече със своя собствена изложба със стари снимки на град Чепеларе. Наред с другите изложби, които могат да се видят в читалището, посетителите и гражданите на град Чепеларе ще могат да надникнат в миналото на Чепеларе, благодарение на около 100-те снимки уредени тематично в табла на втория етаж на читалището. Средствата осигурени за тази изложба са от даренията ,които бяха направени за закупуването на стъклени плаки с фотоси на град Чепеларе, които се съхраняват грижливо в читалището. След закупуването на плаките с останалите средства се закупиха 5 изложбени табла и се отпечатаха повечето от снимките . Ръководството на читалището посвещава тази изложба в чест на 55-та годишнина от обявяването на Чепеларе за град. Благодарим и на всички дарители, които продължават да подкрепят благородните дела!
На вторият етаж на читалището се намира и залата, в която се помещава кръжока по шев и кройка "Сръчни ръце" с ръководител Мария Бечева. Всеки който желае може да се научи да плете, шие, бродира и още куп други неща свързани с иглата и конеца.
От скоро е открита и нова форма на обучение за малки и големи! Курсове по изящно и приложно изкуство.
В ляво от входа на читалището до аптека "Славина" се намира и етнографски кът създаден през 2017г., в който може да се видят автентични предметни от бита на българина от преди 100 години!
В дясно от входа на читалището на първият му етаж е и "Музея на ските и ски спорта", единственият в България.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка в Чепеларе: Нощувка със закуска за до трима
5 бр. 1 нощувка 2 40лв/ден 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 11 Юли до 31 Юли 2024г.
Към офертата
Почивка в Чепеларе: Нощувка, плюс ползване на паркинг
10 бр. 1 нощувка 40лв/ден 19 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 20 Март до 31 Юли 2024г.
Към офертата
Почивка в Чепеларе: Нощувка със закуска и възможност за вечеря или на база All Inclusive за до трима, плюс релакс зона
3 бр. 1 нощувка 2 69лв/ден 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Юли до 14 Септември 2024г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Пейнтбол в Пампорово! Игра със 100 топчета и включена екипировка
Валидност на ваучера:
от 19 Март до 30 Ноември 2024г.
Към офертата
Цял ден по Смолянските езера: наем на кану-каяк
24 бр. 9 бр. 4 бр. 125 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 16 Май до 15 Октомври 2024г.
Към офертата
Висок адреналин в Родопите: Разходка с АТВ до Червената скала
Валидност на ваучера:
от 2 Април до 15 Октомври 2024г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо