Рейтинг:
5.0 / 4 оценки

Махала Баба Стана - Орешак

село Орешак (Област Ловеч)
снеговалеж 2°C
5 дневна прогноза
днес -0° / 3° 18 дек -2° / 1° 19 дек -9° / -1° 20 дек -7° / 2° 21 дек -10° / -0°
532м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 161
преглеждания за целия период 5363
Популярност на обекта в различни класации #84
Махала Баба Стана се намира близо до село Орешак, община Троян, в красива местност в подножието на планината. Там се намира Параклис "Света Богородица – Живоносен източник", както и реставрирано старо училище. Има много запазени старинни къщи от възрожденски стил и невероятна живописна природа.
В годините на Османското владичество в Троян живеела вдовица на име Стана, с 12 деца - 6 момичета и 6 момчета. За да предпази семейството си от посегателствата на преминаващите през града турски орди, Стана намира спасение заселвайки се в живописната местност в подножието на планината. С годините семейството й се разраства, а все повече хора се заселват в махалата, която взема нейното име - Баба Стана. В днешни дни има едва няколко постоянни жители в махалата, но много туристи я посещават, за да се насладят на спокойствието и красотата на известната местност.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Ивайло преди 2 години

Страхотно място за почивка! Тишината, спокойствието и отдалечеността от цивилизацията са завладяваща... Телефоните даже рядко намират обхват! Чистият въздух изпълва дробовете, а красивите гледки около теб - очите ти :)

Коментирай 500 символа

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо