Започни дискусия за обекта
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки

Махала Баба Стана - Орешак

село Орешак (Област Ловеч)
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 25° 22 юли 14° / 28° 23 юли 15° / 26° 24 юли 18° / 28° 25 юли 17° / 24°
532м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 256
преглеждания за целия период 7086
Популярност на обекта в различни класации #77
Махала Баба Стана се намира близо до село Орешак, община Троян, в красива местност в подножието на планината. Там се намира Параклис "Света Богородица – Живоносен източник", както и реставрирано старо училище. Има много запазени старинни къщи от възрожденски стил и невероятна живописна природа.
В годините на Османското владичество в Троян живеела вдовица на име Стана, с 12 деца - 6 момичета и 6 момчета. За да предпази семейството си от посегателствата на преминаващите през града турски орди, Стана намира спасение заселвайки се в живописната местност в подножието на планината. С годините семейството й се разраства, а все повече хора се заселват в махалата, която взема нейното име - Баба Стана. В днешни дни има едва няколко постоянни жители в махалата, но много туристи я посещават, за да се насладят на спокойствието и красотата на известната местност.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Ивайло преди 2 години

Страхотно място за почивка! Тишината, спокойствието и отдалечеността от цивилизацията са завладяваща... Телефоните даже рядко намират обхват! Чистият въздух изпълва дробовете, а красивите гледки около теб - очите ти :)

Коментирай 500 символа

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо