Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Крепост Калето - Красново

Стрелча
предимно ясно 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 25 окт 12° / 19° 26 окт 10° / 20° 27 окт 10° / 19° 28 окт 10° / 17°
622м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 41
преглеждания за целия период 1922
Дата на публикуване 06.07.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепост Калето - Красново" за още по-богато съдържание.
Средновековна крепост Калето се намира на едноименната височина, на 4.5км северно по права линия от центъра на село Красново. Южните и източните склонове са много стръмни и непристъпни. От север крепостта е най- уязвима. От същата страна е и входът на крепостта, широк 2.05м. Крепостта има около 4 дка площ. Крепостната стена е широка между 2.2 и 1.8м и е изградена от плочести камъни, споени с бял хоросан. При разрушаването на крепостта, същата е била опожарена. В северозападния ъгъл се забелязват останките от вътрешна кула. В източния край на северната стена има перпендикулярен на нея зид, построен в посока север- юг. В него е бил изграден още един вход, широк 1.8м.

За да се стигне до крепостта се тръгва по черен път северно от селото. Стига се до два микроязовира. Минавате по стената на втория и паркирате близо до къщите. Минавате през оградените пасища и потегляте право към върха. Върха е на километър разстояние. В началото започва доста добре с широк път, който по някое време свършва и тръгвате без пътека право нагоре през гората. Крепостта е на най-високата точка на връх Горно Каратепе.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Активности наблизо

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо