Рейтинг:
0.0
Места за хапване наблизо

Крепост "Хисара" - Николаево

Николаево
облачно 2°C
5 дневна прогноза
днес -2° / 2° 22 яну -1° / 4° 23 яну 1° / 8° 24 яну 3° / 9° 25 яну 0° / 9°
345м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 20
преглеждания за целия период 1516
Дата на публикуване 13.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепост "Хисара" - Николаево" за още по-богато съдържание.
Крепостта Хисара е ранно-византийска крепост, разположена на едноименния хълм северно от град Николаево. Крепостта е била с отлично стратегическо разположение, като основната и задача е била да охранява прохода Хаинбоаз.

Крепостната е стена е запазена от части с височина 1м. От запад крепостта е с три реда крепостни стени, другата крепост с три реда стени е Царевец. Най-външния пояс е с кръгли кули, а най-вътрешния е най-дебел – около 2м. Успоредно на крепостния зид е имало и ров, който е обхващал изцяло крепостта. До крепостта се намира пещерата Царска дупка, която в миналото е служела за таен изход от крепостта. Крепостта е построена през V-VI век от византийците. В района са открити следи от каменни сгради, средновековни оръжия, съдове и украшения и керамични елементи от различни епохи.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 1

иван преди 10 месеца

Какво е това име Асара или Хисара? Българското име е Дебелец.

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо