Рейтинг:
4.6 / 56 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Еменски каньон

Велико Търново
умерен дъжд 10°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 10° 17 окт 9° / 11° 18 окт 10° / 15° 19 окт 9° / 16° 20 окт 8° / 19°
225м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 494
преглеждания за целия период 87474
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, в полите на Предбалкана, на 20км западно от Велико Търново. Под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90м отвесни скали. Каньонът започва южно от с. Ново село и е прекъснат от долинно разширение, в което е разположено с. Емен. По този начин естествено се разделя на две части – Долен и Горен боаз. Заради уникалните природни образувания и красивата природа Еменският каньон е обявен за природна забележителност със Заповед No.880 от 25.11.1980г.

Тук е създадена първата в България екопътека, наречена Негованска, по името на реката. Изградени са мостове, стълби и други дървени конструкции, които правят разходката из каньона достъпна и приятна. Безспорно най-красивата част от каньона е закътаният водопад Момин скок. Той е висок 10м и е обграден от три страни с отвесни скали. Под него се образува красив широк вир. Водопадът носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци. Еменският каньон разкрива цялата си красота през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а природата е свежа и гостоприемна. Зелените поляни край пътеката са подходящи за пикник, а вирът при водопада Момин скок може да се използва за плаж.

Местността е със силно развит карст – в каньона се намира Еменската пещера, която е една от най-дългите в България (3113м). Началото на Негованската екопътека е в с. Емен, но по асфалтов път може да се стигне до Еменската пещера – оттам започва най-интересната част на каньона.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 27

покажи по-стари коментари
Владимир преди 5 години

Пътят до водопада е около 30 минути. Бъдете с удобни обувки. Не е кой знае колко опасно, но бъдете внимателни. Колата се остава на пътя и се върви. Посетет го. Заслужава си. Може и да влезете във водата при водопада. Лично го направих и чувството е уникално.

Кремена преди 6 години

Беше прекрасно, но ни ограбиха. Прехода е достатъчно дълъг да отключат колата и да търсят пари за късмет не бяха взели документи.

Цветелина преди 6 години

Някой знае ли дали има автобуси в неделя за към Велико Търново от Емен

Янко преди 6 години

Радвам се, че успяхме да посетим това прекрасно място още преди години, когато дървените мостчета над каньона все още бяха здрави и годни за ползване. Самата пътека върви от лявата страна на каньона. Дори и да не преминете по мостчетата, вървейки по нея, ще се спуснете в нейния й край и ще достигнете до едно малко езерце образувано от приказния водопад Момин скок. Това са спомени, които остават за цял живот! А красотата е опияняваща....

Габриела преди 6 години

Невероятно място! Невероятна красота! Каньона..реката...водопада...близкия язовир...думите не могат да опишат!

Бонка преди 6 години

Бях очарована от гледката, от красотата, но съжалявахме, че мостчетата и стълбите на места са разрушени и опасни. Така, че обозначения маршрут е неизпълним. Водопадът Момин скок е прекрасен.

Dimitar преди 6 години

да и мен ми стана мн. жалко за счупените и забравени от Бога мостчета , едно време е било доста по екстремно и прекрасно , но дори така си заслужаваше гледката

Pavlin преди 6 години

много е красиво единстженото което не ми хареса че се заобикаля понеже мостовете са изпочупени , е прекрасно :)

Ива преди 7 години

Мартин , може да го посетите и сам . От село емен има обозначителни табели за каньона и водопада . Наистина е много хубаво место .

Мартин преди 7 години

Моля Ви, екип - а на Grabo.bg, уведомете ме по някакъв начин, ако има оферта за това място! Уникално е!

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Анилеви на 31 август 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още