Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Вземи ваучер от Grabo:
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Драматичен театър "Гео Милев"- Стара Загора

Стара Загора
разкъсана облачност 8°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 11° 24 фев 4° / 14° 25 фев 1° / 10° 26 фев 4° / 11° 27 фев 3° / 11°
221м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 49
преглеждания за целия период 2080
Дата на публикуване 12.11.2014г.
Театърът в Стара Загора е на повече от 130 години. Първи наченки на театрална дейност под ръководството на даскал Петър Иванов, с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър, датират от 1870г.

Театралният живот продължава и след Освобождението, като от 1900г представленията се организират от трупа към Дружество "Театър", което през 1914г получава и нов театрален салон.

Към настоящия момент ДТ "Гео Милев" е водещ театрален институт в региона и събирателен център на културни събития. Разполага с две игрални пространства – голяма сцена (300 места) и камерна сцена (49 места), които дават възможност за разнообразни театрални форми, както и за други сродни дейности – конференции, концерти, фестивали, срещи и др.

Съвременната театрална политика на ДТ "Гео Милев" е ориентирана към отваряне и обогатяване на собственото културно пространство. Това се постига с обмена или привличането на публично известни и доказали се творци в създаването на собствена продукция, работа в копродукции, предоставяне сцената на гастролиращи театри и трупи, ефективно разпространение на собствена театрална продукция с цел максимално удължаване живота на всеки създаден спектакъл. В репертоара са включени класически, съвременни и експериментални заглавия от българската и световната драматургия.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

042 622 267

Още за обекта:
Адрес:
Стара Загора, бул. "Митрополит Методий Кусев" 28
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Хотел Ефир - нощувка със закуска
1 нощувка 2 45лв/ден 1 бр. 92 бр. Оферта от Nastani.bg
Хотел Ефир
Хотел Ефир - нощувка със закуска
1 нощувка 2 45лв/ден 1 бр. 92 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 89.00лв
FOX Rooms Aparthotel - нощувка със закуска
1 нощувка 2 51лв/ден 113 бр. Оферта от Nastani.bg
Хотел ЛаРОКА - нощувка със закуска
1 нощувка 2 35лв/ден 5 бр. 88 бр. Оферта от Nastani.bg

Оферти за забавления наблизо

Спектакълът "Полет над кукувиче гнездо" със Станимир Гъмов - на 16 Март
33 бр. 2 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
16 Март 2020 (Понеделник)
Към офертата
Представлението "Чичовци" по Вазов на 5 Март
11 бр. 4 бр. 1 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
5 Март 2020 (Четвъртък)
Към офертата
Пренесете се в Родопите с представлението "Мерак" по Николай Хайтов - на 10 Март
Валидност на ваучера:
10 Март 2020 (Вторник)
Към офертата
Представления: "Чичовци" дата на събитието: Пт, 27 Март 2020 Драматизация: Юрий Дачев Постановка: Бина Харалампиева Художник: Теодора Лазарова Музика: Асен Аврамов Участват: Ивелин Керанов, Христофор Недков, Жоро Райчев, Мария Енева, Стефан Борисов, Елена Азалова, Цветомир Черкезов, Илчо Димитров, Илина Илиева, Кольо Стайков, Иван Калошев. "Никой писател, както Вазов, не обича героите си и когато няма как да не бъдат обичани, и когато няма за какво. Никой не е толкова щедър в опрощаването на кривиците им. Продължаваме обаче често да се отнасяме към Вазовото великодушие доста едностранчиво. Забавляваме се с хумора му, но бягаме от щипещата сол в него. А тя и днес попада в живи рани: вечното ни ослушване откъде духа вятърът, навикът ни да гледаме света отвисоко, геройството за един ден, самоувереността ни, че всичко знаем и разбираме и най-важното: забележителният ни талант да оцеляваме. Колкото и да става трудно разбираем за англоговорящото ни Отечество, Вазовият език, ние, май докато ни има, ще сме "вътре", в "Чичовци". Защото, какво толкова се е променило? Нито сме се научили да четем себе си, нито е изчезнало усещаното, че "Въздухът трепери"." Юрий Дачев
27 мар
Представления: "Криворазбраната цивилизация" дата на събитието: Вт, 24 Март 2020 По Добри Войников Сценичен вариант и текст на песните: Райна Томова; Режисьор: Йосиф Сърчаджиев; Сценография и костюми: Мария Диманова; Музика: Андрей Дреников; Хореография: Кремена Костова. Действащи лица и изпълнители: Ходжи Коста (търговец) - Кольо Стайков; Злата (негова жена) - Светла Тодорова; Анка (тяхна дъщеря) - Илина Илиева; Димитраки (техен син) - Цветомир Черкезов; Марийка (приятелка на Анка) - Николета Милкова; Магариди (грък, фелдшер) - Георги Ножделов; Митьо (влюбен в Анка) - Жоро Райчев; Баба Стойна (сватовница) - Галя Александрова. В песните и танците участват и статистите: Габрията Костова, Дебора Георгиева, Младена Калчева, Теодора Димитрова, Георги Вълев, Димитър Драгиев, Николай Господинов. Това е сатирична пиеса в пет действия от Добри Войников. Публикувана е през 1871г в Букурещ. В комичен маниер с фолклорни мотиви, пиесата осмива начина на възприемане на чуждестранните модни вълни като еволюция в човешкия прогрес. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на Войников, основополагаща творба в новобългарското драматично изкуство. Обсъжданите в нея проблеми са вълнували повечето от деятелите на Възраждането. Поради актуалността на материята, "Криворазбраната цивилизация" се играе по сцените на театрите до наши дни, повече от сто и двадесет години след първото ѝ публикуване. "....Тази постановка е много свързана с днешния ден. Всичко, което преминава в нашия свят, идвайки от Запада и Изтока, се събира в нашата прекрасна страна и се създава една какофония в душата и мислите на хората. Много от тях загубват ума и дума, защото не разбират какво става покрай тях. В нашата държава толкова много всичко е объркано. И, уви, тази нова цивилизация убива духа на българите. Много неща от старото време, които би трябвало да останат в България - изчезват. Остава ужким модерно и красиво нещо, което се оказва зло, което действа пагубно върху хората. Затова решихме, че трябва да работим и представим тази пиеса. Не съм сигурен дали публиката ще разбере моята идея в тази постановка, но десет човека да разберат - ще е постижение. Зная, че много мои сънародници, които са останали да живеят в България, не желаят да им се дава акъл от театрите, но аз все още продължавам да си представям, че нещо добро има в театъра и може да бъде добро и да помогне на хората. Може би. Това е смисълът на моя живот." Йосиф Сърчаджиев Източник: https://dolap.bg/
24 мар
Представления: "Полет над кукувиче гнездо" дата на събитието: Пн, 16 Март 2020 Драматичен театър "Гео Милев" пресъздава потресаваща история за живота в психиатрична клиника, в която медицинският персонал съсипва волята на хората и ги принизява под предлог, че ги лекува... обаче новият пациент Мак Мърфи е принуден да се прави на психично болен, за да избегне затвора. "Полет над кукувиче гнездо" по Кен Киси драматизация на Дейл Васерман режисьор Стефан Спасов Театрален спектакъл, вдъхновен от класическия американски роман на Кен Киси и едноименния култов филм на Милош Форман с Джак Никълсън в главната роля. Потресаваща история за живота в психиатрична клиника, в която медицинският персонал, под ръководството на Старшата сестра, съсипва волята на хората и ги принизява до безсмислено и болезнено подчинение под предлог, че ги лекува. Скоро в това кукувиче гнездо обаче "кацва" новият пациент Мак Мърфи, принуден да се прави на психично болен, за да избегне затвора. Ненавиждащ лицемерието, първичен, скандален, похотлив комарджия, той подготвя бунт в болницата, който да промени всичко… Но Мак Мърфи не знае колко струва свободата в свят, създаден за да смачка човешкия дух… Сценография и костюми: Теодора Лазарова Със специалното участие на Станимир Гъмов - гост Участват още: Диана Найденова, Христофор Недков, Димитър Митев, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Георги Райчев, Стефан Делев, Димитър Карамалаков, Тодор Тодоров, Жоро Райчев, Светла Тодорова, Илина Илиева и Николета Милкова.
16 мар
26 мар

Коментари · 2

Светлана преди 5 години

Прекрасни сте,приятели ! Старая се да не пропускам ваше представление при гостуванията ви в Добрич. Снощи бяхте в стихията си ! Благодаря Ви за това,че се раздадохте на сцената,че оставихте частица от вашата емоция и талант ! Никога не ме разочаровате и ви гледам с голямо удоволствие ! Очакваме Ви отново,и отново.... За мен Вие сте една от най-добрите театрални трупи в България ! Много успехи Ви пожелавам ! Обичта на публиката я имате !
ГОЛЯМА ПРЕГРЪДКА ЗА ВАС И БЛАГОДАРНОСТ,ЧЕ ВИ ИМА !!!!

Tania преди 4 години

Най-хубавите постановки съм гледала тук

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още

1 събитие
Добави в любими 188 Искам да посетя 106 Бил съм тук 1319
Искам да посетя106 Бил съм тук1319 Напиши коментар7

Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив

гр. Пловдив