Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Орнитологично важно място Бесапарски ридове

Родопи
умерен дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 22° 20 юли 11° / 24° 21 юли 12° / 25° 22 юли 14° / 26° 23 юли 15° / 24°
512м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 33
преглеждания за целия период 1557
Дата на публикуване 28.03.2017г.
Орнитологично важното място Бесапарски ридове се намира в югозападната част на Тракийската низина в близост до град Пазарджик в подножието на Родопите. Обхваща ниски варовити безлесни хълмове и съседните открити пространства на запад до пътя за Пещера, на изток до река Въча. Варовитите хълмове се характеризират със специфична растителност, което определя тяхното значение като местообитание на редки и ендемични видове. На хълмовете расте един локален ендемичен растителен вид –текирската мишорка. От бозайниците лалугерът заслужава особено внимание, тъй като представлява основен хранителен ресурс за хранещите се тук дневни грабливи птици, някои от които много редки и застрашени видове.

В Бесапарските ридове са установени 86 вида гнездящи вида птици, от които 20 са включени в червената книга на България. От срещащите се видове 44 са с европейско природозащитно значениe, като световно застрашени са записани 3 вида, като застрашени в Европа - 12 вида, а в страната - 29 вида.

Бесапарските ридове обхващат подходящи местообитания на 26 вида , за които се изискват специални мерки за защита.

Бесапарските ридове са от световно значение за опазване на световно застрашения царски орел и са едно от най – важните места в България от значение за европейския съюз за гнездящите полска бъбрица, белоопашат мишелов, ловен сокол и дебелоклюна чучулига.

По малко от 1% от територията на Бесапарските ридове е поставена под защита съгласно ЗЗТ. Около 35% от територията е определена за КОРИНЕ място през 1998 година поради европейското и значение за опазването на редки и застрашени местообитания, растения и животни През 2005 година територията е определена от BIRD NASIONALI INTERNATIONAL за Орнитологично важно място. С решение от Министерски съвет мястото е определено за защитена зона по ЗБР.

Разнообразния релеф дава шанса на туристите да видят ширнали се поля, красиви котловини заобиколени от ухаещи розови полета, красиви планини с богати иглолистни и широколистни гори, тучни поляни и кристално чисти реки. Той благоприятства провеждането на планински пешеходен туризъм, вело-туризъм, ски-туризъм и маршрутно - познавателен туризъм през цялата година.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Вкусна торта по избор - 900гр
71 бр. 38 бр.
Валидност на ваучера:
от 9 Юли до 9 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Лукс в Кушадасъ! 7 нощувки на база Ultra All Inclusive в Хотел Le Bleu*****
11 бр. 7 нощувки 63лв/ден 9 бр. 8 бр.
Валидност на ваучера:
от 25 Юни до 2 Октомври 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Почивка край Алания! 7 нощувки на база All Inclusive в Хотел MC Mahberi Beach****
7 нощувки 65лв/ден
Валидност на ваучера:
от 27 Юни до 11 Септември 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо