Велико Търново ясно небе 31°C 366м. н.в.

Арбанаси

Днес
17° / 31°
31°
пн, 24.07
19° / 32°
30°
вт, 25.07
17° / 33°
31°
ср, 26.07
17° / 23°
23°
чт, 27.07
16° / 24°
24°
Рейтинг:
4.7 / 7 оценки
Цени:

Възрастни - 4лв; учащи - 2лв; беседа - 5лв.

Работно Време:

Летен сезон: 09:00-18:00ч

Зимен сезон: 09:00-17:00ч

Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Gergana Mihaylova отбеляза, че го посети преди 21 часа
Анелия Петкова отбеляза, че го посети преди 2 дни
Златка Христова отбеляза, че го посети преди 3 дни
Анилеви отбеляза, че го посети преди 3 дни
Tania Todorova поиска да го посети преди 4 дни
Stanislava Stamatova поиска да го посети преди седмица
gogo поиска да го посети преди седмица
Диан отбеляза, че го посети преди седмица
martina поиска да го посети преди седмица
Карол Топчиев поиска да го посети преди седмица
Събития наблизо:
Места за нощувка наблизо
Заведения наблизо
City Pub Велико Търново ~3км.
Арбанаси е едно от най-живописните древни селца на България, само на 4км североизточно от Велико Търново. Разположено е на едноименното скалисто плато Арбанаси, което гледа към хълмовете Царевец и Трапезица. Селцето е съхранило възрожденския си дух и архитектура и се е превърнало в музеен резерват. В него са запазени 144 къщи с богата вътрешна украса, а също така 5 църкви и 2 манастира. По-голяма част от къщите са преустроени в хотели и заведения с атракции - истински рай за туристите. Именно това китно планинско селце избира и народният будител Софроний Врачански, за да напише своето "Житие и страдания грешнаго Софрония".

Арбанаси ще ви плени с тесните си калдъръмени улички с автентични възрожденски къщи с прекрасни дърворезби и високи зидани порти. Те ще ви потопят в древния бит и култура на българите от старо време. Сред най-интересните експозиции са къщите-музеи на Хаджи Илиев (наречена още "царската къща"), на Иларион Драгостинов, Костанцалиевата къща и Камбуровата къща.

Особено впечатляващи са и старинните арбанашки чешми с големи стрехи - Коконската и Пазарската чешма. Първата се намира срещу Костанцалиевата къща и е построена през 1786г от Мехмед Саид ага. На лицевата страна има каменен надпис с релефни букви на староарабски, който гласи: "Който я гледа и пие, ще му дойде светлина на очите и душата".

Наред с арбанашките къщи и чешми, 5-те запазени църкви от 14-18 век ще ви очароват с богата си вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис. Това са "Рождество Христово", "Св. архангели Михаил и Гавриил", "Св. Димитър", "Св. Атанас", "Св. Георги". Градежът на църквите е каменен. Характерни за тях са малките прозорци с железни решетки и подовете с настлани квадратни тухли. Църквите се състоят от две самостоятелни отделения - мъжко (източно с главния олтар и иконостаса) и женско (западно). От север обикновено има галерия, която завършва с малък параклис.

Голям интерес представлява и манастирът "Успение Богородично". Той е комплекс от църква, жилищни сгради и параклис. В едноименната му църква може да отдадете почит и на чудотворната икона "Св. Богородица - Троеручица", която има силата да изцелява.

Не пропускайте да посетите и втория действащ манастир "Св. Никола". Монахините в него тъкат шаяци и черги и плетат чорапи и елеци. По време на Априлското въстание, по препоръка на Матей Преображенски и йеромонах Харитон, монахините са тъкали шаяци и изработвали дрехи за въстаниците от Първи революционен окръг.

Тези и още много други интересни забележителности ви очакват в Арбанаси - горд пазител на българския възрожденски дух и култура!
Прочети още
Оставете коментар и оценка
23/07/2017
Коментирай 500 символа
Donka преди 1 година · сподели във Facebook

Прекрасна архитектура запазиа бъгарския дух

Стоян преди 2 години · сподели във Facebook

Интересно място, което трябва да се посети и да се усети атмосферата.

natalia преди 2 години · сподели във Facebook

Спокойна и приятна атмосфера!

Eli преди 3 години · сподели във Facebook

Прекрасно кътче, с хубави манастири в околността, с китни мехнички... Има конна база, няколко къщи-музеи, зоокът и манастир с чудотворна икона на Св. Богородица.

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо