Велико Търново Ясно небе 12°C 366м. н.в.

Арбанаси

Днес
-2° / 14°
12°
ср, 29.03
0° / 18°
15°
чт, 30.03
2° / 18°
16°
пт, 31.03
1° / 13°
13°
сб, 01.04
2° / 15°
15°
Рейтинг:
4.6 / 7 оценки
Цени:

Възрастни - 4лв; учащи - 2лв; беседа - 5лв.

Работно Време:

Летен сезон: 09:00-18:00ч

Зимен сезон: 09:00-17:00ч

Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Никола Запрянов отбеляза, че го посети преди 21 часа
Georgi Dimitrov отбеляза, че го посети преди 4 дни
Габриела Винева отбеляза, че го посети преди 4 дни
Ралица отбеляза, че го посети преди седмица
Ани Драгова отбеляза, че го посети преди седмица
Kristina Koseva отбеляза, че го посети преди седмица
Полина Компаньо добави в любими преди седмица
Plamena Petrova отбеляза, че го посети преди 2 седмици
Стела Христова отбеляза, че го посети преди 2 седмици
Енчо Димитров отбеляза, че го посети преди 3 седмици
Събития наблизо:
Места за нощувка наблизо
Заведения наблизо
City Pub Велико Търново ~3км.
Арбанаси е едно от най-живописните древни селца на България, само на 4км североизточно от Велико Търново. Разположено е на едноименното скалисто плато Арбанаси, което гледа към хълмовете Царевец и Трапезица. Селцето е съхранило възрожденския си дух и архитектура и се е превърнало в музеен резерват. В него са запазени 144 къщи с богата вътрешна украса, а също така 5 църкви и 2 манастира. По-голяма част от къщите са преустроени в хотели и заведения с атракции - истински рай за туристите. Именно това китно планинско селце избира и народният будител Софроний Врачански, за да напише своето "Житие и страдания грешнаго Софрония".

Арбанаси ще ви плени с тесните си калдъръмени улички с автентични възрожденски къщи с прекрасни дърворезби и високи зидани порти. Те ще ви потопят в древния бит и култура на българите от старо време. Сред най-интересните експозиции са къщите-музеи на Хаджи Илиев (наречена още "царската къща"), на Иларион Драгостинов, Костанцалиевата къща и Камбуровата къща.

Особено впечатляващи са и старинните арбанашки чешми с големи стрехи - Коконската и Пазарската чешма. Първата се намира срещу Костанцалиевата къща и е построена през 1786г от Мехмед Саид ага. На лицевата страна има каменен надпис с релефни букви на староарабски, който гласи: "Който я гледа и пие, ще му дойде светлина на очите и душата".

Наред с арбанашките къщи и чешми, 5-те запазени църкви от 14-18 век ще ви очароват с богата си вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис. Това са "Рождество Христово", "Св. архангели Михаил и Гавриил", "Св. Димитър", "Св. Атанас", "Св. Георги". Градежът на църквите е каменен. Характерни за тях са малките прозорци с железни решетки и подовете с настлани квадратни тухли. Църквите се състоят от две самостоятелни отделения - мъжко (източно с главния олтар и иконостаса) и женско (западно). От север обикновено има галерия, която завършва с малък параклис.

Голям интерес представлява и манастирът "Успение Богородично". Той е комплекс от църква, жилищни сгради и параклис. В едноименната му църква може да отдадете почит и на чудотворната икона "Св. Богородица - Троеручица", която има силата да изцелява.

Не пропускайте да посетите и втория действащ манастир "Св. Никола". Монахините в него тъкат шаяци и черги и плетат чорапи и елеци. По време на Априлското въстание, по препоръка на Матей Преображенски и йеромонах Харитон, монахините са тъкали шаяци и изработвали дрехи за въстаниците от Първи революционен окръг.

Тези и още много други интересни забележителности ви очакват в Арбанаси - горд пазител на българския възрожденски дух и култура!
Прочети още
Оставете коментар и оценка
28/03/2017
Коментирай 500 символа
Donka преди 1 година · сподели във Facebook

Прекрасна архитектура запазиа бъгарския дух

Стоян преди 2 години · сподели във Facebook

Интересно място, което трябва да се посети и да се усети атмосферата.

natalia преди 2 години · сподели във Facebook

Спокойна и приятна атмосфера!

Eli преди 3 години · сподели във Facebook

Прекрасно кътче, с хубави манастири в околността, с китни мехнички... Има конна база, няколко къщи-музеи, зоокът и манастир с чудотворна икона на Св. Богородица.

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо