Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Църква "Св. Троица" - Нови Искър

Нови Искър
слаб дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 23° 21 юни 13° / 23° 22 юни 14° / 24° 23 юни 15° / 25° 24 юни 14° / 21°
514м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 12
преглеждания за целия период 67
Дата на публикуване 19.02.2019г.
По време на Възраждането населението на Кумарица не изостанало от общия реформаторски дух на нацията. С цената на много злато кумаричани измолили решение за построяването на църква. За възникването на селището Кумарица няма писмени документи.
За заселването и произхода на имената на с. Кумарица и с. Славовци се разказва в стара легенда. Според нея първите заселници тук били славяни, което се приема за достоверно от учените. Един керван от тях се движел по римския път за Сердика, воден от своя старейшина Кумарич. Той искал да се засели в околностите на града. Когато спрели да пренощуват, Кумарич който вече бил стар и болен, починал. Новоизбраният старейшина решил да остане и така основал селището Кумарица. Един славянски род се отделил и се заселил по-настрани. Така се е образувало по-малкото селище Славовци, което получило името си от родоначалника – Слава.
Съществува и друго предположение, че първите жители на селището са били преселници – кумати, откъдето идва и името – Кумарица. Това обаче се оспорва, защото куманите са минали по тези земи през 15 век, когато тук вече е била построена християнска църква от местното население. Старият храм "Св. Николай" бил строен през Второто българско царство, но разрушаван три пъти. Храм "Св. Троица" е построен през 1904-1906 г. на мястото на разрушената стара църква и е резултат от обединените усилия на жителите на квартала, които са помогнали, както с доброволен труд, така и с финансови средства. До днес са запазени книгите с имената на дарителите. Църквата представлява трикорабна базилика, построена от тухли, с площ около 200 кв. м. Иконостасът е автентичен, с дърворезба и оригинални икони. Храмът няма стенописи. Камбаните са оригинални, но за съжаление камбанарията се руши.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Офроуд разходка с АТВ Canam в Стара планина
1 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
от 18 Юни до 18 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Тандемен полет с моторен парапланер, плюс бонус - HD видеозаснемане
15 бр.
Валидност на ваучера:
от 10 Юни до 10 Септември 2019г.
Към офертата
Grabo.bg 30 минути свободен полет с балон - за един, двама или трима, плюс бутилка шампанско и HD заснемане
4 бр.
Валидност на ваучера:
от 12 Юни до 12 Септември 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо