• Църква "Св. Параскева" - Видраре
  • GPS Координати: 42.99320760, 24.01031970
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Villa Dream Добревци (Област Ловеч) ~10км.

Църква "Св. Параскева" - Видраре

Правец
ясно небе 8°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 9° 21 яну -4° / 3° 22 яну -6° / -1° 23 яну -7° / -2° 24 яну -9° / -3°
314м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 1
преглеждания за целия период 1181
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 15.12.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Църква "Св. Параскева" - Видраре" за още по-богато съдържание.
Църквата "Св. Параскева" в с. Видраре е построена през 1834г. През същата година се изгражда и църквата в с. Осиковица.

В архитектурно отношение църквата "Св. Параскева" представлява масивна трикорабна базилика, едноабсидна, с предверие и покрив от ломени каменни плочи и интересна фасада. Храмът във Видраре е образец от най-богата съвкупност на изключително ценни елементи на стария иконостас и царските двери, венчилката над иконостаса, царските икони и част от апостолския фриз. По иконите има богата информация за дарителите и зографите. Духовността е добила своята истинска материализация при най-добрите иконописци, а иконите от царския ред са изпълнени с даренията на хора от цялата страна. Това е отразено в множеството текстове на иконите и по сцените от стенописната украса. Стенописите по стените на храма са от 1885г и от 1905г. В църковния двор през 1888г е изградена камбанария. В него са погребани и свещенници-просветители.

Храмът "Св. Параскева" във Видраре е най-големия в община Правец, с най – богата каменна пластика около прозорците и вратите по фасадите на храма, по подпокривния корниз и по ъгловите пиластри, с най-добрите железароковашки решетки на вратите и прозорците на храма.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо