Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Турчи мост - Неделино

Родопи
умерен дъжд 6°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 8° 06 мар 5° / 11° 07 мар 6° / 9° 08 мар 4° / 6° 09 мар 2° / 6°
547м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 184
преглеждания за целия период 6979
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 01.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Турчи мост - Неделино" за още по-богато съдържание.
Много сме чували за кървавата история на Турчи мост, край град Неделино. Това било в ония времена, когато смъртта била по-мила от живота. Мостът е многогодишно свидетелство за насилственото помохамеданчване на населението в Родопите, от там е и името му. Пътя, който води към моста, макар и тесен е асфалтиран.

Турчи мост се намира на 2-3 километра северозападно от центъра на Неделино и само на 300-400 метра от последните му къщи. Точно до него е новопостроения мост над Неделинска реката, по който минава пътя за село Върли дол. Мостът е реставриран, за да се запази още дълги години като исторически паметник на Неделино. Обсъжда се идеята там да бъде построен и параклис. Турчин мост е част от екопътеката, водеща към пещерата "Годумова дупка". Местната управа на Неделино обмислят и идеята за изграждането на Музейна сбирка в града, която да бъде част от туристическия маршрут "Турчи мост – Античен път – църква "Света Неделя" – Музейна сбирка".
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо