Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Село Гургулят

село Гургулят
предимно облачно -6°C
5 дневна прогноза
днес -12° / -6° 17 яну -12° / -6° 18 яну -12° / -6° 19 яну -13° / -4° 20 яну -8° / 0°
793м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 1717
Дата на публикуване 20.03.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Село Гургулят" за още по-богато съдържание.
Гургулят е село в Западна България. То се намира в Община Сливница, Софийска област. Разположено е в живописна местност, на пътя, свързващ град Сливница и град Брезник.На около 1 километър от центъра на селото в източна посока се намира живописната местност "Пеклюк".

Гургулят е символ на победата на Българската армия (заедно със Сливница), над Сръбската армия, в Сръбско-българската война през 1885 г. Тогава българската армия защитава страната с цената на много свидни жертви, включително жители на селото, и не допуска да бъде пробита линията защитаваща пътя към Сливница. Над селото в местността "Църквище" е построен внушителен монумент-пантеон в памет на загиналите в битката за Гургулят.

Сред иначе заоблените и тревисти била на Вискяр планина, се намира едно наистина алпийско място. Малката рекичка е издълбала величествено ждрело, което въпреки че е дълго само 60 м, впечатлява с отвесните си скали. По-внушителен е източният гребен, на който се издига връх "Пеключки камък". Тук именно е била крепостта Петлюка.

Запазени са крепостни стени с височина до 1,20 м и дебелина до 1,50 м. Може да се види щерна за вода, разкрита до 8 м дълбочина. В южното подножие на върха се намира пещерата Петлюка. От тесния ѝ вход надолу води тясна галерия, която отвежда до друга, непроходима. Смята се, че някога се е стигало до малка подземна зала, имаща връзка с отбраната на крепостта.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо