Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за хапване наблизо

Остров "Света Анастасия"

Южно черноморие
ниска облачност 20°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 22° 23 май 15° / 22° 24 май 15° / 21° 25 май 14° / 21° 26 май 15° / 23°
преглеждания за последните 30 дни 89
преглеждания за целия период 396
Дата на публикуване 06.12.2018г.
В акваторията на Бургаския залив се намира единственият обитаем остров по българското Черноморие – "Света Анастасия". Островът се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Късчето земя на 6,5 км. (4 морски мили) югоизточно от Бургас е разположено между нос "Чукаля" и нос "Атия". Островът е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории.

В миналото, когато на "Света Анастасия" имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина било заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видени и днес.

Най-ранното човешко присъствие на острова е засвидетелствано през епохата на късната античност (IV-VI век). Доказателство за това е обилният керамичен материал, открит при подводните проучвания.

Манастирът "Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)" е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. Манастирската църква, носеща името "Успение Богородично" е малка, но със стабилен каменен градеж, укрепен с дървени сантрачи. Тази най-стара част на църквата, в последствие е превърната в олтар. Между него и по-късното разширение на манастирската църква е разположен забележителният дървен иконостас от 1802 г. За строителство в края на XVIII в. говори новоткритият при консервационна дейност надпис, който свидетелства за построяването на каменна сграда през 1772 г. В началото на XIX век този надпис е бил вграден в новопостроения метох.

Църковната обител просъществува до 1923 г., когато манастирът е превърнат в затвор. Там са заточени 132-ма комунисти и земеделци. Трудната поддръжка на островния затвор принуждава правителството да прехвърли затворниците в Бургаския полицейски участък, а част от тях са освободени.

След атентата в софийската църква "Света Неделя" през април 1925 г., островът отново е превърнат в затвор. На 29 юли 43-ма от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос "Чукаля", откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет, едно от крилата на манастира е превърнато в музей.

От 60-те до 80-те години на миналия век, островът става любимо място на творческата бохема на Бургас. Негов "губернатор" дълги години бургазлии наричат големия поет Христо Фотев, който прекарвал голяма част от времето си там. На острова тогава имало ресторант, малък хотел, църква и кей. От 2001 г. "Света Анастасия" е със статута на културно-историческа забележителност.

Лекарна, предлагаща чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти. Всичко това на най-романтичното място в Бургаския залив – остров "Света Анастасия". До там стигате с корабче, на което сте се качили от "Магазия" 1 (непосредствено преди Морска гара - Бургас).

От месец май 2014 г., благодарение на спечеления и изпълнен от Община Бургас проект "Културно-историческото наследство на о-в "Света Анастасия" и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие".

Община Бургас осъществява транспорт до остров "Света Анастасия" с 18-метровия общински катамаран "Анастасия", а корабът "Кук", също предлага транспорт. За актуална информация за цени, часове на потегляне и благоприятни условия за плаване следете редовно информацията в уеб сайтовете.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Цени:

Цената на корабчето до острова е между 2 и 12 лв. (деца - възрастни). За групови посещения има отстъпка - 10 лв. За ученици и пенсионери - 10 лв. За деца под 3 год. и хора с увреждания - безплатно.

Работно Време:

10:30-16:30

Телефон:

0882 004 124

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Света Анастасия - нощувка със закуска
1 бр. 1 нощувка 2 54лв/ден
Grabo.bg Уикенд почивка край Черноморец! 2 нощувки за двама или за десет човека
2 нощувки 2 17лв/ден
Валидност на ваучера:
от 10 Май до 2 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Тандемен полет с парапланер над Морската градина в Бургас, плюс HD заснемане
4 бр.
Валидност на ваучера:
от 1 Юни до 30 Септември 2019г.
Към офертата

Коментари · 1

Тома преди месец

Страхотно е.Посетете го с нощувка няма да съжалявате.Правят страхотна рибена чорба.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо