Велинград умерен дъжд 11°C 1121м. н.в.

Пашови скали

Пашови скали

Велинград умерен дъжд 11°C 1121м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 89
преглеждания за целия период 1136
Популярност на обекта в различни класации #96
Днес
9° / 11°
11°
нд, 28.05
7° / 12°
11°
пн, 29.05
4° / 16°
16°
вт, 30.05
8° / 19°
19°
ср, 31.05
10° / 19°
19°
Добавено от:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Vesi Dimitrova добави в любими преди 17 часа
Петър мечков отбеляза, че го посети преди седмица
Elena Zdravkova отбеляза, че го посети преди 2 седмици
Desislava Yordanova добави в любими преди 3 седмици
Zornitsa Licheva поиска да го посети преди 3 седмици
Здравко Пеев отбеляза, че го посети преди 3 седмици
Борислав Ангелов поиска да го посети преди месец
Stanislava отбеляза, че го посети преди месец
Андреа Енчева добави в любими преди месец
Konstantin Trifonov поиска да го посети преди месец
Места за нощувка наблизо
Пашови скали, надвиснали над дълбокия дол на Люта река представляват красив скален масив, от който се открива чудна панорама към част от Рила и целия Пирин.

Пашовите скали се намират между седловината Юндола и махала Пашово. Те са така обърнати, че широката им страна е към село Света Петка и долината на р. Абланица, по която минава трасето на теснолинейката, а само част от този скален масив се вижда от Пашово. Тъй като тази махала обаче е най-близо до скалите, те носят нейното име.

Скалите са на надморска височина между 1300 и 1400м.н.в. Те са единична скална група, както тези в Източни Родопи, но останки от културата на траките по тях няма. Има ги на отсрещния рид, където са върховете Малък и Голям Острец. Там траките са промивали златоносен пясък.

Скалите са интересни от където и да се погледнат. Те могат да се заобиколят като се слезе в посока на махала Пашово и се мине под тях, а след това, където те свършват, наново се достига до билото. Скалната група не е голяма като тези в Източни Родопи с култови ниши по отвесните им части, пътища за достигането им.

Изгледът от скалите е много красив. Тук е началото на Родопите, в които преминават Рила и Пирин. Делът тук се казва Велийца. На юг името му се променя на Виденица по името на един обгледен връх,Гьозтепе (сега Виденица) над с.Чала. От тук се вижда билото на рида Балабаница, който е първият рид от Рила на запад и върхарите на Пирин на юг, а след Балабаница се извисява втори още по-висок рид,Раковица. Вижда се част от поляните на Юндола, ридът със селото Света Петка, долината на р.Абланица. Хоризонтът на изток се затваря от великаните за мащабите на Родопите - Сюткая и Баташки снежник.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
27/05/2017
Коментирай 500 символа

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо