Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Местност "Куклата"

Софийско
ниска облачност 23°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 25° 19 авг 14° / 27° 20 авг 15° / 27° 21 авг 15° / 28° 22 авг 16° / 28°
657м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 47
преглеждания за целия период 1347
Дата на публикуване 27.07.2015г.
Местност "Куклата" (и едноименната скала Куклата) се намира на около 2км югозападно от центъра на град Сливница, в покрайнините на града, в близост до пътя за селата Гълъбовци и Гургулят. Това е едно чудесно място за разходка на чист въздух сред природата и пикник с приятна компания. От скалата се открива красива гледка към Сливница и околните села.

Името на местността идва от скала, за която има няколко легенди. Според една от легендите, скалата има формата на кукла.

Според друга легенда, името на скалата е дадено заради жертвата на много красива млада жена, която наричали "Куклата" заради невероятната й красота. Според тази легенда, някъде около 1860-1870 година, по време на турското робство, във Войнишка махала (квартал на гр. Сливница) живеела изключително красива млада жена (девойка), която била забелязана от турците. Те докладвали на пашата, че тази девойка е толкова красива, че би засенчила всички жени в сегашния му харем.

Пашата се впечатлил много и поискал да бъде доведена при него, но местните хора я скрили и така я предпазили. За наказание нейните родители били отведени в затвора, но също не проговорили. След като докладвали за неуспеха си на пашата, той им дал повече пари и им казал да я доведат на всяка цена. Така турците се върнали повторно и започнали да я търсят под дърво и камък. Девойката тръгнала да бяга по баира в посока сегашната скала "Куклата". Когато я настигнали, тя нямало накъде повече да бяга и се хвърлила от скалата, за да не попадне в ръцете на турците. Оттогава тази скала се нарича Куклата и местността носи същото име – "Куклата", както често наричали тази невероятно красива млада жена.

В близост до Куклата се намира Мемориалът "Новото гробище над Сливница", издигнат в памет на загиналите в Сръбско-българската война български и сръбски войници, който заслужава да бъде посетен. Сравнително близко се намира и друго място за отдих сред природата, изключително подходящо за пикник и разходка – защитеното вековно дърво летен дъб – над 280 годишно.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Вход за цял ден ползване на басейн и чадър - в с. Пролеша
293 бр. 179 бр. 7 бр. 30 бр.
Валидност на ваучера:
от 15 Юни до 15 Септември 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Комплекс Лъки
1 бр. 1 нощувка 2 22лв/ден 2 бр. 51 бр.
Nastani.bg Комплекс Лъки
Комплекс Лъки
0 бр. 1 нощувка 2 22лв/ден 2 бр. 51 бр.
Топ цена: 44.00лв
Nastani.bg Хотел Дружба 1 - нощувка със закуска
1 бр. 1 нощувка 2 39лв/ден 1 бр. 31 бр.
Nastani.bg Хотел Дружба 1
Хотел Дружба 1 - нощувка със закуска
0 бр. 1 нощувка 2 39лв/ден 1 бр. 31 бр.
Топ цена: 78.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо