Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Участва в пътешествия
Места за хапване наблизо

Галатанското училище - Котел

Котел
предимно ясно 33°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 34° 21 юли 20° / 33° 22 юли 21° / 34° 23 юли 18° / 30° 24 юли 19° / 31°
512м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 106
преглеждания за целия период 7847
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 12.02.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Галатанското училище - Котел" за още по-богато съдържание.
"Галатанското училище" е архитектурен паметник от 1869г и представлява двуетажна къща, която по време на Възраждането е била център на просветната дейност. Намира се в стария квартал на гр. Котел – Галата "Галатанското училище" е единствената обществена сграда оцеляла след пожара от 1894г и в нея през 1992г е уредена експозиция от прочутите котленски килими, които запознават с изкуство на котленските майсторки-тъкачки.

Килимарството в Котел има дълбоки исторически корени. Стъпвайки на българската традиция в домашното тъкачество, майсторките от Котел интерпретират по свой начин своя усет към живота и заобикалящия ги свят. Така възниква автентичната котленска килимотъкаческа школа. В онези далечни времена, под сръчните ръце на килимарките, се нижат ред по ред прекрасни геометрични орнаменти, цветя, животински и човешки фигури. Така през вековете се утвърждават няколко класически килимени образци: "Фучилата", "Огърлиците", "Динените кори", "Къдрявите звезди", "Таблите", "Паркетът" и др.

Експонираните уникални образци на котленското килимарско изкуство от ХІХв са с втъкани месец, година на изработване и името на майсторката, която го е тъкала – белег, характерен само за Котленския килимарски център. В обособена зала са представени тъкани пана с религиозна и историческа тематика, изработени от котленките Стоянка Милева и Петранка Чехларова. Експонираните старокотленски килими и съвременни тъкани пана са уникални и неповторими. Те носят творческия усет на котленските майсторки, пресъздали чувствата си и красотата на природата в тъкан.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка в планината: Нощувка със закуска и вечеря - Котел
6 бр. 1 нощувка 70лв/ден 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 19 Юни до 31 Август 2024г.
Към офертата
Релакс и култура в Котел: 2, 3 или 4 нощувки в цяла къща
1 бр. 2-4 нощувки 2 21лв/ден 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 24 Април до 30 Септември 2024г.
Към офертата
Планински релакс в Котел: Нощувка със закуска и възможност за вечеря
21 бр. 1 нощувка 2 40лв/ден 24 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Април до 30 Септември 2024г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още