Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Язовир "Дондуково"

Пловдивско
ясно небе 27°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 27° 22 юни 18° / 28° 23 юни 17° / 30° 24 юни 18° / 27° 25 юни 18° / 26°
384м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 194
преглеждания за целия период 4738
Дата на публикуване 09.07.2015г.
Язовир "Дондуково" е язовир в Южна България, разположен в Сърнена Средна гора, във вилна зона Дондуково, която се се администрира от община Брезово, Област Пловдив. Язовирът се намира на на 4км от село Златосел и 7км от село Свежен. Захранва се с вода от река Сребра , както и от дъждовни и снежни води. Язовирът "Дондуково" е създаден през 1962г, с цел снабдяване с вода близките села, както и задоволяване нуждите за селското стопанство и осигуряване на вода на населението.

Рибите, които се срещат в язовира и са обект на спортен риболов са : червеноперка, костур, каракуда, шаран, балканска пъстърва .Други водни обитатели са :жаби, водни костенурки (рядко), водни змии, плаващи птици-диви гъски, чайки, черни корморани, рибарчета и други. На места по ниските хълмове около самия язовир има смесени широколистни гори от цер (Quercus cerris) и космат дъб (Quercus pubescens), както и иглолистни гори – бор, ели и смърч.

През топлите месеци на голяма част от бреговете на язовира, се виждат лагеруващи риболовци и туристи от почти всички краища на страната, някои от тях изкарват там с месеци. Има условия и за къмпинг на самия язовир. Има удобни места за лагеруване и пускане на лодки. Статутът на язовира е – свободен. В близост е хижа "Дондуково", разположена е на 500 метра надморска височина. Представлява масивна двуетажна сграда, която е водоснабдена и електрифицирана. Отоплява се с твърдо гориво, има туристическа кухня и столова.

Мястото е подходящо за туризъм през всеки сезон от годината. Районът на вилното селище е идеален за лов на благороден елен, зайци и диви прасета. Красивата природа е подходяща за фотосафари и велотуризъм. Около вилната зона по пътя около язовира през лятото има от много къпини.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg През Юни край Калофер! Нощувка със закуска и вечеря, плюс възможност за обяд
17 бр. 1-4 нощувка 19лв/ден
Валидност на ваучера:
от 2 Юни до 30 Юни 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Къща за гости Илийкова къща
1 нощувка 2 23лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо