Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Язовир "Дондуково"

Пловдивско
слаб дъжд 30°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 30° 14 авг 18° / 30° 15 авг 17° / 31° 16 авг 17° / 30° 17 авг 15° / 30°
384м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 285
преглеждания за целия период 6961
Дата на публикуване 09.07.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Язовир "Дондуково"" за още по-богато съдържание.
Язовир "Дондуково" е язовир в Южна България, разположен в Сърнена Средна гора, във вилна зона Дондуково, която се се администрира от община Брезово, Област Пловдив. Язовирът се намира на на 4км от село Златосел и 7км от село Свежен. Захранва се с вода от река Сребра , както и от дъждовни и снежни води. Язовирът "Дондуково" е създаден през 1962г, с цел снабдяване с вода близките села, както и задоволяване нуждите за селското стопанство и осигуряване на вода на населението.

Рибите, които се срещат в язовира и са обект на спортен риболов са : червеноперка, костур, каракуда, шаран, балканска пъстърва .Други водни обитатели са :жаби, водни костенурки (рядко), водни змии, плаващи птици-диви гъски, чайки, черни корморани, рибарчета и други. На места по ниските хълмове около самия язовир има смесени широколистни гори от цер (Quercus cerris) и космат дъб (Quercus pubescens), както и иглолистни гори – бор, ели и смърч.

През топлите месеци на голяма част от бреговете на язовира, се виждат лагеруващи риболовци и туристи от почти всички краища на страната, някои от тях изкарват там с месеци. Има условия и за къмпинг на самия язовир. Има удобни места за лагеруване и пускане на лодки. Статутът на язовира е – свободен. В близост е хижа "Дондуково", разположена е на 500 метра надморска височина. Представлява масивна двуетажна сграда, която е водоснабдена и електрифицирана. Отоплява се с твърдо гориво, има туристическа кухня и столова.

Мястото е подходящо за туризъм през всеки сезон от годината. Районът на вилното селище е идеален за лов на благороден елен, зайци и диви прасета. Красивата природа е подходяща за фотосафари и велотуризъм. Около вилната зона по пътя около язовира през лятото има от много къпини.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

2 часа обучение и управление на ATV Honda TRX в Средна гора
17 бр. 17 бр. 24 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 28 Март до 30 Септември 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо