Най-разглеждани
Покажи още статии

Най-разглеждани статии

Най-красивият кът на Балканите според Иречек - Полска Скакавица Разположен само на 18 километра североизточно от град Кюстендил, Полска Скакавица пленява с могъщ воден пад от 53 метра.
Прегледана: 5350
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Как да стигнете до водопада?

Първият вариант е да пътувате с влак по ж.п. линията Кюстендил - София и да слезете на ж.п.спирка Скакавица. След 30-минутна разходка ще стигнете до водопада.

Другият вариант е с автомобил. От Кюстендил се преминава през село Ръждавица и се поема по пътя за селата Полска Скакавица и Полетинци. Малко преди да влезете в село Полска Скакавица, има указателна табела, която ви упътва да завиете надясно по черния път.

Прочети цялата статия
От Боженци до Габрово по стария римски път Трасето на пътеката е сравнително равно и преминава през красива гора.
Прегледана: 4764
Добавена на: 22.11.2017
Източник: Vesti.bg

Eкопътека "Римският път" се намира близо до красивото българско село Боженци, в което сякаш времето е спряло. Трасето на пътеката е сравнително равно и преминава през красива гора. Пътят свързвал Големия път (Никополис ад Иструм – Августа Траяна (днешна Стара Загора) – Константинопол) с местността над Габрово Градище.

Древна легенда разказва, че през 19 век Богдан, местен момък от село Боженци, работел като моряк на английски кораб. Когато се прибира към дома от Цариград, някъде край Одрин е ограбен от разбойници.
Те го убиват, но по-късно за заловени. Властите изпращат на почернената му майка негов пръстен, кон и две торби със злато, които Богдан носил в себе си. Майката решава с част от златото да оправи пътя до Радолов дол и в чест на сина и днес той се нарича Богданов калдъръм.

Прочети цялата статия
Искаш да избягаш от плажа? 10 места, които да посетиш по време на морската ти почивка Да се препичаш на плажа е хубаво, но дори и събирането на тен омръзва по някое време.
Прегледана: 4641
Добавена на: 11.05.2018
Източник: Opoznai.bg

Ако поизгориш от слънцето и пътят към пясъчната ивица вече никак не те привлича, вместо да си стоиш в стаята в хотела, може да разгледаш какви интересни съкровища има скрити по нашето Черноморие. Ще се изненадаш колко разкошни местенца има, които да разнообразят почивката ти.

Археологически резерват "Дуранкулак"

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите.

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море.

Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Прочети цялата статия
Непознатите ски писти Просто извадете най-топлите си дрехи и хващайте щеките – снегът ви очаква
Прегледана: 4442
Добавена на: 06.03.2018
Източник: Vesti.bg

Тази година тихо се топи поредният сняг, галено щипе слънцето пак, защото в града снегът е мираж… или се топи твърде бързичко. И понеже зимата явно този път наистина може би ще ни изненада и снегът ще остане далеч от нас – решението е само едно. Когато снегът не дойде при вас, вие отивате при снега!

Спортният ски сезон в България отдавна е открит, така че само трябва да натоварите ските и да се отправите на снежно приключение. За разнообразие обаче, изберете ски писта, на която досега не сте били. Разбира се, преди това трябва да се информирате дали тя е подходяща за вас – затова следващите редове ще ви бъдат много полезни. Кои са непознатите, но добри ски писти през зимния сезон в България и защо да изберете една от тях? (Ако пък не карате ски, то бъдете подготвени за потенциалната възможност в края на този текст вече да искате да се научите.)

На по-малко от 30 км от Пловдив се намира истинско ски царство – ски пистата към хотелския комплекс "Здравец". Освен че е много близо до града и в сърцето на Родопите, пистата предлага нощно каране. За всички, които обичат спортните приключения, но карането през деня не им е достатъчно, или пък искат да се полюбуват на зимната приказка през нощта – това е идеалното място за тях. А винаги след карането ще може да се отдадете на нужната почивка и вкусна храна в комплекса.

Следващата ски писта, която незаслуж

Прочети цялата статия
Вижте красотата на 7-те най-високи родни планини Те впечатляват не само с надморската си височина, но и с красотата си.
Прегледана: 4111
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Приблизително половината от територия на България е заета от различни по площ, височина, характер и произход планински образувания. Те са част от природното богатство на страната ни и са дом на множество растения и животни.

Родопи - вр. Голям Перелик (2191м)

Пирин има приказно красив алпийски облик с блестящи мраморни върхове, остри скалисти ридове и над 140 ледникови езера. В снагата му се приютяват три биосферни резервата и множество защитни местности.

Рила - вр. Мусала (2925м)

Рила е най-високата планина в България и на целия Балкански полуостров. В европейската “класация” заема престижното 6-то място. Има цели 173 върха с височина над 2000м и множество красиви, ледникови езера.

Планините в България (37 на брой) са изключително разнообразни по големина височина, релеф, климат, флора и фауна. Те са неоценимо богатство за страната ни. Достъпни са целогодишно и са прекрасно място за почивка сред природата.

Вижте интересни кадри на най-впечатляващите и високи планини у нас във видео влога на sedemte_nai по Vbox7.

Прочети цялата статия
Най-високите сгради и постройки в България За най-голямата пейка в Димитровград, най-високата бизнес сграда в страната и кой е монументът, влязъл в рекордите на Гинес
Прегледана: 3933
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

В България има впечатляващи сгради и постройки, които заслужават да бъдат видeни.
Знаете ли, например, че най-високата статуя на Богородица с младенеца, вписана в "Книгата на Гинес", се намира именно в страната ни? И по-точно в Хасково.

Монументът "Света Богородица" представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града света Богородица с младенеца. Скулптурата, висока 14 метра и тежка 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел "Религия" на "Книгата на Гинес" като най-високата статуя на Богородица с младенеца.

Най-високият комин пък е на "Аурубис България" – построен е през 1982 г., извисява се до 325,4 м от земята и се намира в Софийска област.

Най-високата телевизионна кула пък е в Русе. Построена е през 1987 г. и е висока 204 м.

И още – за най-голямата пейка в Димитровград и къде се намира най-високата и впечатляваща бизнес сграда в България – вижте във видеото с красиви снимки и любопитна информация.

Прочети цялата статия
Къде да посрещнем Джулай морнинг - празникът на свободата, музиката и лятото Можете да се докоснете до първите юлски слънчеви лъчи от всяко едно място с добро изложение на изток. За ваше улеснение сме ви подготвили 4 събития, които да посетите с приятелите си и да се заредите с много положителни емоции и добро настроение.
Прегледана: 3390
Добавена на: 28.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Джулай морнинг е български хипи празник, който започва да се празнува у нас от 80-те години на 20 век. Посрещането на изгрева на 1 юли дава повод на хората да обсъждат нови идеи за свободата и любовта, докато са се събрали под звездите на фона на запален огън и слушайки музика от нечия китара.

Празникът възниква във Варна, след това отбелязването му се премества в село Варвара, а по-късно се разпространява и по други места по Българското Черноморие. Но празнуването му не остава само на морския бряг, а започва да се чества и във вътрешността на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Можете да се докоснете до първите юлски слънчеви лъчи от всяко едно място с добро изложение на изток. За ваше улеснение сме ви подготвили 4 събития, които да посетите с приятелите си и да се заредите с много положителни емоции и добро настроение. Ето ги и тях:

Камен Бряг - където слънцето първо огрява България

Пясък, море, огън, изгрев и рок музика - една невероятна комбинация, която е гаранция за уникално преживяване на July Morning 2018. Отново сцената ще бъде до Моста в Морската градина - на 30 Юни, начало 19:00 часа. Програма можете да видите на страницата на събитието във facebook.

Прочети цялата статия
Габрово – разходка до центъра на България Вижте някои от най-известните паметници на културата в града на хумора и сатирата
Прегледана: 3101
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него – в местността Узана, се намира географският център на България.

Снимка: bulgariatravel.org

Габрово е известен с хумора и сатирата и със своето машиностроене.
Първото известно име на селището, Габрува, е от 1477г, а днешното – Габрово, се появява през XVII век. Един от първите писмени документи, в които се споменава Габрово, е от 1704г. В него се иска разрешение за ремонт на църквата "Св. Петка" и се казва, че "тя е наша от завоюването до ден днешен". Наименованието идва от дървото габър.

Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. Съществуват много други, но не толкова популярни легенди за първи заселници на Габрово.

Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. На два километра източно от града се намира крепостта "Градище". По откритите златни и медни монети от времето на римските императори Константин I Велики (306-337 г.н.е.) и Юстин II (565-578 г.н.е.) археолозите датират крепост Градище

Прочети цялата статия
Град Трявна – възрожденското сърце, което още тупти Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори
Прегледана: 2873
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Трявна – този красив град в централната част на България е разположен в подножието на северните склонове на Стара планина и е една доста добра идея за разходка през уикенда (че и за повече), тъй като се намира на почти еднакво разстояние от София и Варна – около 250км.

Разположен в Централна Стара планина, град Трявна е подходящо място и за планински туризъм. До двата върха в района на Трявна – Голям Кръстец (2034 м) и Бъзовец (897 м), има обозначени туристически пътеки. На върховете са изградени параклиси – "Св. Иван Рилски" и "Св. София, Вяра, Надежда и Любов". В района са изградени кътове за отдих и заслони.

Други маркирани маршрути има на територията на природен парк "Българка", който обхваща част от територията на Трявна и Габрово.

В Трявна и района около града има немалко хотели и семейни къщи за гости, които предлагат настаняване.

Заведенията за хранене и развлечение в града са многобройни и предлагат интересни местни ястия, приготвени по стари рецепти.

Прочети цялата статия
По стъпките на Апостола на свободата Васил Левски Всяка година на 19 февруари отбелязваме годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В негова памет се организират възпоменателни церемонии в цялата страна.
Прегледана: 2771
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Със сайта за пътешествия Опознай.bg ще ви разходим из някои знакови за живота на Апостола места, които пазят паметта на Левски и които може да посетите и днес.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837г в град Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Националният музей "Васил Левски" се намира в централната част на град Карлово.

Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис "Всях светих болгарских", Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Паметникът на Васил Левски е построен на лобното място на Апостола.

Той е един от първите паметници, построени в София след Освобождението на България.

Архитект е Адолф Вацлав Колар -­ първият градски архитект на столицата.

Открит е през октомври 1895г. В цялата страна има още много музеи и паметници, издигнати в памет на Апостола на свободата и на неговото дело.

България пази образа му и думите му!

Прочети цялата статия