Най-висока оценка
Покажи още статии

Най-висока оценка статии

5 от най-романтичните села в България Имате нужда от идеи за разходка, семейна почивка или романтично изживяване? Ето ви няколко предложения от нас.
Прегледана: 7857
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Opoznai.bg

Една разходка в това китно селце, ще ви отведе в епохата на Възраждането. Запазените автентични къщи, калдъръмени улици и сводести мостове, както и местните песни и обичаи превръщат Широка лъка в архитектурен и фолклорен резерват.

Ако след дългото и интересно пътешествие из българския бит сте малко уморени и може би гладни, седнете в някоя от местните механи и опитайте вкусни традиционни специалитети.

Прочети цялата статия
От Боженци до Габрово по стария римски път Трасето на пътеката е сравнително равно и преминава през красива гора.
Прегледана: 4729
Добавена на: 22.11.2017
Източник: Vesti.bg

Eкопътека "Римският път" се намира близо до красивото българско село Боженци, в което сякаш времето е спряло. Трасето на пътеката е сравнително равно и преминава през красива гора. Пътят свързвал Големия път (Никополис ад Иструм – Августа Траяна (днешна Стара Загора) – Константинопол) с местността над Габрово Градище.

Древна легенда разказва, че през 19 век Богдан, местен момък от село Боженци, работел като моряк на английски кораб. Когато се прибира към дома от Цариград, някъде край Одрин е ограбен от разбойници.
Те го убиват, но по-късно за заловени. Властите изпращат на почернената му майка негов пръстен, кон и две торби със злато, които Богдан носил в себе си. Майката решава с част от златото да оправи пътя до Радолов дол и в чест на сина и днес той се нарича Богданов калдъръм.

Прочети цялата статия
Най-подходящите дестинации за каякинг и рафтинг в България През пролетта, когато реките и язовирите са най-пълноводни, е идеалното време за приключения сред природата
Прегледана: 7232
Добавена на: 30.03.2018
Източник: Opoznai.bg

Водните спортове каякинг и рафтинг все повече набират популярност като възможност за забавление, което може да се практикува сред природата от малки и големи.

С каяк може да се спускате в бурни реки, езера, язовири или дори в морето. Този спорт е подходящ както за начинаещи ентусиасти, така и за напреднали смелчаци, които искат да усетят тръпката да се борят с бързеите и завоите на речното корито.
Каякът може да бъде с едно, две и дори с четири места.

За рафтинг от друга страна, се изисква участие от повече хора, затова е страхотен начин за приключение в компанията на приятели или за тиймбилдинг с колегите. Спускането се извършва с надуваема лодка по буйни реки и със сигурност ще ви избави от скуката.

Къде обаче в България може да усетите адреналина, с който каякингът и рафтингът ще ви заредят? Вижте кои са най-подходящите дестинации за водни приключения.

Каяк на язовир Искър

Ако вече сте опитни в рафтинга и искате да искате да усетите истинската магия на водния спорт, за вас е по-отдалечената от цивилизацията река Арда. Бързеите, пълни с адреналин, се редуват с по-спокойни места, където можете да си отдъхнете и да се заредите с нови сили.

Отправяйки се на пътешествие по реката, ще разгледате интересните местности край нея. Може да започнете от ВЕЦ – Бели Извор, да минете под Дяволския мост - най-големият в Родопите каменен мост, и да стигнете чак до мястото, къдет

Прочети цялата статия
Искаш да избягаш от плажа? 10 места, които да посетиш по време на морската ти почивка Да се препичаш на плажа е хубаво, но дори и събирането на тен омръзва по някое време.
Прегледана: 4625
Добавена на: 11.05.2018
Източник: Opoznai.bg

Ако поизгориш от слънцето и пътят към пясъчната ивица вече никак не те привлича, вместо да си стоиш в стаята в хотела, може да разгледаш какви интересни съкровища има скрити по нашето Черноморие. Ще се изненадаш колко разкошни местенца има, които да разнообразят почивката ти.

Археологически резерват "Дуранкулак"

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите.

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море.

Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Прочети цялата статия
Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ - свещената триада на Родопите Енергийните им полета, открити още от траките, са толкова силни, че заключената в образувания от тях триъгълник, енергия действа зареждащо и пречистващо.
Прегледана: 22628
Добавена на: 21.05.2018
Източник: Opoznai.bg

В България има много вълшебни места, които са извор на надежда и усещане за докосване до тайнството на природата. А в Родопа планина, известнa не само със своята омагьосваща природа, но и с мистичната енергия, която витае по склоновете ѝ, се намира една от най-забележителните местности - Триадата.

В Западните Родопи се извисяват три върха, които образуват свещен енергиен триъгълник още от древни времена - Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ. Освен прекрасните гледки, които се разкриват към околността, от всяко едно от тези три места могат да се видят другите две.

Легендите за тях са много и в тях се разказва за различни божества още от времето на траките. Според старо поверие Кръстова гора се смята за отражение на божественото и вярата, Караджов камък се свързва с отвъдното и със света на мъртвите, а Белинташ – с живота и познанието. Това е триединство на местности, всяка от които чудна и мистична. Счита се, че енергийните им полета, открити още от траките, са толкова силни, че заключената, в образувания от тях триъгълник, енергия действа зареждащо и пречистващо.

Кръстова гора

Природната забележителност "Белинташ" се намира в Родопите, в землището на с. Сини връх. Общата площ на природната забележителност е 2.3 ха.

Представлява платовидно скално образувание с дължина 750м, ширина от 30 до 50м и височина приблизително 35м. Изградена е от вулканогено-седиментни

Прочети цялата статия
6 дестинации, вдъхновили най-обичаните български автори, които може да посетите и вие Много красиви местности и забележителности в нашата прекрасна родина са служили за вдъхновение на писатели и поети. Можете да ги посетите и вие, а защо не и да откриете своята муза и да напишете вашето велико произведение.
Прегледана: 11907
Добавена на: 06.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Книгите могат да те отведат на неподозирани пътешествия из чудни места, но какво, ако някои от тях наистина съществуват, и можеш да ги видиш на живо? Приготви си фотоапарата и планирай следващото си пътуване, вдъхновено от българската литература. Събрали сме в кратък списък няколко забележителности, които са оставили следа в литературното творчество на едни от най-значимите български писатели.

Дядо Стояновата воденица - Сопот

Природен парк "Сините камъни" е малко райско кътче, разположено в Източния Балкан. То изобилства от потоци, водопади, пещери, причудливи скали и просторни поляни с красиви цветя и горски животни. Името на парка идва от големия масив със сиво-син до виолетов цвят скали, които са най-голямото находище от този вид на Балканския полуостров. Намира се в Сливенската планина, на юг от областния център Сливен. Това е и мястото, където между гнездата на орлите се намира и хайдушкото гнездо на Йовковия герой Шибил.

Със сигурност има още много места, привлекли вниманието на писатели и поети с красотата си, които може да посетите и вие. Припомнете си вечните разкази и романи на любимите ви български автори и сте готови за едно незабравимо пътешествие по стъпките на тяхното вдъхновение.

Прочети цялата статия
10 архитектурни шедьовъра на първомайстор Колю Фичето Възрожденският архитект и строител Никола Иванов Фичев (Колю Фичето) е останал в историята ни като уважаван и обичан българин, а мнозина се възхищават на таланта му и до ден днешен.
Прегледана: 83069
Добавена на: 25.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Никола Фичев се счита за една от най-ярките ренесансови фигури на българското Възраждане. От своите съвременници е бил ценен като майстор (уста), а от наследниците си - като всепризнат първомайстор на националната архитектура. Много са мостовете, къщите, църквите, камбанариите и чешмите, които е сътворил с ръцете си и е вложил частица от себе си в тях. Вижте част от неговите архитектурни шедьоври, на които може да се полюбувате отблизо.

Църква "Света Троица" - Свищов

А ако искате да се запознаете по-подробно с работата на Колю Фичето, можете да посетите и експозицията "Колю Фичето - живот и творчество" в сградата на историческия музей на родния му град - Дряново. Там ще видите макети на много от сградите и мостовете, построени от него.

Прочети цялата статия
Къде да посрещнем Джулай морнинг - празникът на свободата, музиката и лятото Можете да се докоснете до първите юлски слънчеви лъчи от всяко едно място с добро изложение на изток. За ваше улеснение сме ви подготвили 4 събития, които да посетите с приятелите си и да се заредите с много положителни емоции и добро настроение.
Прегледана: 3370
Добавена на: 28.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Джулай морнинг е български хипи празник, който започва да се празнува у нас от 80-те години на 20 век. Посрещането на изгрева на 1 юли дава повод на хората да обсъждат нови идеи за свободата и любовта, докато са се събрали под звездите на фона на запален огън и слушайки музика от нечия китара.

Празникът възниква във Варна, след това отбелязването му се премества в село Варвара, а по-късно се разпространява и по други места по Българското Черноморие. Но празнуването му не остава само на морския бряг, а започва да се чества и във вътрешността на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Можете да се докоснете до първите юлски слънчеви лъчи от всяко едно място с добро изложение на изток. За ваше улеснение сме ви подготвили 4 събития, които да посетите с приятелите си и да се заредите с много положителни емоции и добро настроение. Ето ги и тях:

Камен Бряг - където слънцето първо огрява България

Пясък, море, огън, изгрев и рок музика - една невероятна комбинация, която е гаранция за уникално преживяване на July Morning 2018. Отново сцената ще бъде до Моста в Морската градина - на 30 Юни, начало 19:00 часа. Програма можете да видите на страницата на събитието във facebook.

Прочети цялата статия
Разходка в миналото - 13 автентични исторически резервата, съхранили паметта на България Вместо да отваряш учебниците, организирай си нагледен урок по история, като разгледаш някои от най-значимите архитектурно-исторически резервати в България, запазили жив българския дух и традиции.
Прегледана: 10642
Добавена на: 19.07.2018
Източник: Opoznai.bg

Най-добрият начин да узнаеш повече за произхода ни, е като се докоснеш до бита и културата на нашите прадеди. Предлагаме ти да се разходиш из градовете и селата, съхранили българщината и древните ни традиции във всеки камък, всяка греда, мост и чешма. Подготвили сме ти списък с едни от най-значимите исторически резервати в родината ни, които ще ти помогнат да скрепиш връзката си с миналото, за да можеш по-уверено да крачиш към бъдещето.

Архитектурно-исторически резерват Несебър

Бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург е разположена на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Резиденцията е проектирана от италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924г, а паркът по протежение на крайбрежието е разработен от швейцарския градинар Жул Жани. Комплексът е съставен от няколко вили и постройки с характерно излъчване.

Прочети цялата статия
Родни къщи на бележити българи, превърнати в музеи Надникнете в домовете на едни от най-изявените ни творци и общественици, за да се запознаете с техните корени и да видите къде са направили първите си стъпки. Стъпки, които най-вероятно са предопределили пътя към великите им дела, на които се възхищаваме и днес.
Прегледана: 5793
Добавена на: 19.09.2018
Източник: Opoznai.bg

В историята ни има много забележителни писатели, революционери и обществени дейци, оставили след себе си наследство за поколенията и формирали националното ни самосъзнание. Чудили ли сте какъв е бил техният произход, как са живели и откъде са тръгнали преди да се превърнат в образци и герои на своето съвремие? Решихме да съберем в една статия родните къщи на някои от най-изтъкнатите българи, които можете да посетите, за да видите света през техните очи.

Национален музей "Васил Левски" – Карлово

Едно от най-посещаваните места в Панагюрище е къщата-музей на Райна Футекова - главна учителка в девическото училище, която е само на 20 години, когато шие главното знаме на въстаниците. 22 април 1876 - деня на освещаването му, по желание на гражданите тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер.

Прочети цялата статия