Последно добавени
Покажи още статии

Последно добавени статии

Виртуална разходка из популярни музеи, галерии и исторически забележителности в България Когато пътуването е невъзможно, поради изънредни обстоятелства, много от музеите, галериите и библиотеките в страната ни вече предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби, както и възможност за виртуални разходки сред музейните експозиции и археологическите забележителности, докато сте у дома.
Прегледана: 8754
Добавена на: 15.04.2020
Източник: mc.government.bg

Министерството на културата събра богат списък с онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма. На интернет и фейсбук страниците на културните институции можете да намерите интересна информация, която се обновява.

Национална галерия - Двореца

Нос Калиакра е едно от най-забележителните места на българското Черноморие. Той навлиза на 2км навътре в морето и образува малко полуостровче с издълбани пещери, подмоли и арки. Намира се на 12км източно от град Каварна. Калиакра е превърната в резерват заради уникалната си природа и богатото си историческо минало. На нея се намират останките от средновековна българска крепост, която била последното кътче земя, завладяно от османците. По десния й бряг се спуска алея, която ще ви отведе до невероятна пещера с изграден двуетажен ресторант. Втора алея пък ще ви разкрие друга пещера, в която се намира музей с ценни археологически експонати. Виртуална раходка направете ТУК.

Още виртуални турове на културни и природни забележителности в България може да направите на картата ТУК, в рамките на проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България".

Прочети цялата статия
За семейства с деца - 9 идеи за забавна разходка Когато времето се затопли, апетитът ви за пътешествия се изостря и започвате да се оглеждате за подходящи места, които да са интересни на цялото семейство.
Прегледана: 19443
Добавена на: 12.04.2018
Източник: Opoznai.bg

Трудно е да угодите на всички - хем на децата да им е интересно, хем и възрастните да са доволни. Затова ви се притичваме на помощ с предложения, които да впечатлят и малки, и големи.

Детски научен център Музейко - София


Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта.Обичате да съзерцавате звездите? Тогава Планетариумът в Смолян ще бъде едно от любимите ви места за забавление, докато сте на приятна почивка в Родопите. Той е най-големият в България и досега е посетен от над 2 500 000 българи и чужденци. Може да наблюдавате звездите, дори и посред бял ден. Планетариумът ще ви предложи цялото небесно царство, събрано в кръглата звездна зала с куполообразен таван.

Избрахте ли вече кое чудесно място ще посетите с цялото семейство още следващия уикенд?

Прочети цялата статия
Габрово – разходка до центъра на България Вижте някои от най-известните паметници на културата в града на хумора и сатирата
Прегледана: 3097
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него – в местността Узана, се намира географският център на България.

Снимка: bulgariatravel.org

Габрово е известен с хумора и сатирата и със своето машиностроене.
Първото известно име на селището, Габрува, е от 1477г, а днешното – Габрово, се появява през XVII век. Един от първите писмени документи, в които се споменава Габрово, е от 1704г. В него се иска разрешение за ремонт на църквата "Св. Петка" и се казва, че "тя е наша от завоюването до ден днешен". Наименованието идва от дървото габър.

Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. Съществуват много други, но не толкова популярни легенди за първи заселници на Габрово.

Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. На два километра източно от града се намира крепостта "Градище". По откритите златни и медни монети от времето на римските императори Константин I Велики (306-337 г.н.е.) и Юстин II (565-578 г.н.е.) археолозите датират крепост Градище

Прочети цялата статия