Последно добавени
Покажи още статии

Статии за Бургас

Виртуална разходка из популярни музеи, галерии и исторически забележителности в България Когато пътуването е невъзможно, поради изънредни обстоятелства, много от музеите, галериите и библиотеките в страната ни вече предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби, както и възможност за виртуални разходки сред музейните експозиции и археологическите забележителности, докато сте у дома.
Прегледана: 8679
Добавена на: 15.04.2020
Източник: mc.government.bg

Министерството на културата събра богат списък с онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма. На интернет и фейсбук страниците на културните институции можете да намерите интересна информация, която се обновява.

Национална галерия - Двореца

Нос Калиакра е едно от най-забележителните места на българското Черноморие. Той навлиза на 2км навътре в морето и образува малко полуостровче с издълбани пещери, подмоли и арки. Намира се на 12км източно от град Каварна. Калиакра е превърната в резерват заради уникалната си природа и богатото си историческо минало. На нея се намират останките от средновековна българска крепост, която била последното кътче земя, завладяно от османците. По десния й бряг се спуска алея, която ще ви отведе до невероятна пещера с изграден двуетажен ресторант. Втора алея пък ще ви разкрие друга пещера, в която се намира музей с ценни археологически експонати. Виртуална раходка направете ТУК.

Още виртуални турове на културни и природни забележителности в България може да направите на картата ТУК, в рамките на проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България".

Прочети цялата статия
Къде да посрещнем Джулай морнинг - празникът на свободата, музиката и лятото Можете да се докоснете до първите юлски слънчеви лъчи от всяко едно място с добро изложение на изток. За ваше улеснение сме ви подготвили 4 събития, които да посетите с приятелите си и да се заредите с много положителни емоции и добро настроение.
Прегледана: 3370
Добавена на: 28.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Джулай морнинг е български хипи празник, който започва да се празнува у нас от 80-те години на 20 век. Посрещането на изгрева на 1 юли дава повод на хората да обсъждат нови идеи за свободата и любовта, докато са се събрали под звездите на фона на запален огън и слушайки музика от нечия китара.

Празникът възниква във Варна, след това отбелязването му се премества в село Варвара, а по-късно се разпространява и по други места по Българското Черноморие. Но празнуването му не остава само на морския бряг, а започва да се чества и във вътрешността на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Можете да се докоснете до първите юлски слънчеви лъчи от всяко едно място с добро изложение на изток. За ваше улеснение сме ви подготвили 4 събития, които да посетите с приятелите си и да се заредите с много положителни емоции и добро настроение. Ето ги и тях:

Камен Бряг - където слънцето първо огрява България

Пясък, море, огън, изгрев и рок музика - една невероятна комбинация, която е гаранция за уникално преживяване на July Morning 2018. Отново сцената ще бъде до Моста в Морската градина - на 30 Юни, начало 19:00 часа. Програма можете да видите на страницата на събитието във facebook.

Прочети цялата статия
Искаш да избягаш от плажа? 10 места, които да посетиш по време на морската ти почивка Да се препичаш на плажа е хубаво, но дори и събирането на тен омръзва по някое време.
Прегледана: 4625
Добавена на: 11.05.2018
Източник: Opoznai.bg

Ако поизгориш от слънцето и пътят към пясъчната ивица вече никак не те привлича, вместо да си стоиш в стаята в хотела, може да разгледаш какви интересни съкровища има скрити по нашето Черноморие. Ще се изненадаш колко разкошни местенца има, които да разнообразят почивката ти.

Археологически резерват "Дуранкулак"

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите.

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море.

Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Прочети цялата статия
Една сутрин на Бургаското езеро Езерото е дом за близо 260 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България. Много от тях са редки за Европа, а девет и за света.
Прегледана: 1230
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Езерото Вая се намира в сърцето на гр. Бургас, между два от жилищните му квартала - Горно и Долно Езерово.

То е най-голямото естествено езеро в страната с площ от 28кв.км.

Над езерото минава Виа Понтика - една от големите "въздушни магистрали" на мигриращи птици от цяла Европа.

Вая е дом за близо 260 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България. Много от тях са редки за Европа, а девет и за света.

На езерото могат да се наблюдават събрани на едно място гнездящи нощни, малки бели и гривести чапли.

Бургаското езеро е отделено от Черно море посредством пясъчната коса Кумлука и се свързва с него чрез тесен канал.

Огромното крайбрежно езеро дължи солта в него на връзката, която има с Черно море. Тази връзка осигурява не само постоянен приток на солени води, но и соленоводни видове риба във водоема. Във Вая изливат водите си реките Айтоска, Съндърдере и Чукарска, които носят сладки води.

Това разнообразие в солеността на водите създава богата хранителна база, на която се дължи и голямото биологично разнообразие регистрирано в езерото.

Вая е защитена зона от мрежата Натура 2000 по Директивата за птиците и Директивата за местообитанията.

За пътя на дивите птици през България вижте в разказа за филма на режисьора Симеон Цончев "Птиците отлитат" във видеото:

Прочети цялата статия