Последно добавени
Покажи още статии

Статии за Велико Търново

България е осеяна с дестинации за екстремни спортове България има не само завладяващо красива природа, нашата страна е осеяна с места, в които можете да се отдадете на вълнуващи преживявания с адреналинови спортове.
Прегледана: 7573
Добавена на: 03.10.2018
Източник:

Разнообразието на релефа на България гарантира подходящи места за любителите на всеки от спортовете, привличащи с шеметна бързина и изискващи голяма ловкост и умения. Опознайте България като дестинация за екстремни приключения!

Места за бънджи скокове

За скоковете са необходими места като мостове, отвори на пещери или високи скали в проходи. Ако сте от София, отправете се към Проходна, това е подходящо място за начинаещи, с по-малка височина. Очакват ви и мостовете на Витиня, Клисура, Буново.

В централна България са мостовете в Търново и край Габрово, а в близост до Русе е мостът при Писанец. За ентусиасти от северозападна България е Дунав мост 2 до Видин, а край морето ви очакват Аспаруховият мост във Варна и мостът в местността Ковач в близост до Бургас.

Не само Проходна, но и Стамболовият мост в Търново и мостът на Буново са подходящи за начинаещи с малката си височина. За търсещите по-вълнуващи скокове от голяма височина са мостовете на Витиня и Клисура.

Ако сте фенове на рафтинга

Адреналиновите спускания по бързеи са за всички, които искат да пробват нов екстремен спорт, както и за тези, които вече са очаровани от него и са негови поклонници.

Не се безпокойте за екипировка, ние ще ви предоставим всичко необходимо. Просто изберете дестинация, една от реките, бързащи надолу със запенени води. Рафтинг на Струма е един от основни

Прочети цялата статия
Родни къщи на бележити българи, превърнати в музеи Надникнете в домовете на едни от най-изявените ни творци и общественици, за да се запознаете с техните корени и да видите къде са направили първите си стъпки. Стъпки, които най-вероятно са предопределили пътя към великите им дела, на които се възхищаваме и днес.
Прегледана: 5822
Добавена на: 19.09.2018
Източник: Opoznai.bg

В историята ни има много забележителни писатели, революционери и обществени дейци, оставили след себе си наследство за поколенията и формирали националното ни самосъзнание. Чудили ли сте какъв е бил техният произход, как са живели и откъде са тръгнали преди да се превърнат в образци и герои на своето съвремие? Решихме да съберем в една статия родните къщи на някои от най-изтъкнатите българи, които можете да посетите, за да видите света през техните очи.

Национален музей "Васил Левски" – Карлово

Едно от най-посещаваните места в Панагюрище е къщата-музей на Райна Футекова - главна учителка в девическото училище, която е само на 20 години, когато шие главното знаме на въстаниците. 22 април 1876 - деня на освещаването му, по желание на гражданите тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер.

Прочети цялата статия
10 архитектурни шедьовъра на първомайстор Колю Фичето Възрожденският архитект и строител Никола Иванов Фичев (Колю Фичето) е останал в историята ни като уважаван и обичан българин, а мнозина се възхищават на таланта му и до ден днешен.
Прегледана: 83832
Добавена на: 25.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Никола Фичев се счита за една от най-ярките ренесансови фигури на българското Възраждане. От своите съвременници е бил ценен като майстор (уста), а от наследниците си - като всепризнат първомайстор на националната архитектура. Много са мостовете, къщите, църквите, камбанариите и чешмите, които е сътворил с ръцете си и е вложил частица от себе си в тях. Вижте част от неговите архитектурни шедьоври, на които може да се полюбувате отблизо.

Църква "Света Троица" - Свищов

А ако искате да се запознаете по-подробно с работата на Колю Фичето, можете да посетите и експозицията "Колю Фичето - живот и творчество" в сградата на историческия музей на родния му град - Дряново. Там ще видите макети на много от сградите и мостовете, построени от него.

Прочети цялата статия
За семейства с деца - 9 идеи за забавна разходка Когато времето се затопли, апетитът ви за пътешествия се изостря и започвате да се оглеждате за подходящи места, които да са интересни на цялото семейство.
Прегледана: 19457
Добавена на: 12.04.2018
Източник: Opoznai.bg

Трудно е да угодите на всички - хем на децата да им е интересно, хем и възрастните да са доволни. Затова ви се притичваме на помощ с предложения, които да впечатлят и малки, и големи.

Детски научен център Музейко - София


Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта.Обичате да съзерцавате звездите? Тогава Планетариумът в Смолян ще бъде едно от любимите ви места за забавление, докато сте на приятна почивка в Родопите. Той е най-големият в България и досега е посетен от над 2 500 000 българи и чужденци. Може да наблюдавате звездите, дори и посред бял ден. Планетариумът ще ви предложи цялото небесно царство, събрано в кръглата звездна зала с куполообразен таван.

Избрахте ли вече кое чудесно място ще посетите с цялото семейство още следващия уикенд?

Прочети цялата статия
Крепостта Царевец – среща с българската история Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930г и е завършена през 1981г по повод честванията на 1300 години от създаването на българската държава. Днес отлично възстановени са пътят към главния вход с големия портал, внушителните стени и бойни кули, сред които и Балдуиновата.
Прегледана: 8989
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Архитектурно-музейният резерват "Царевец" е един от най-посещаваните туристически обекти в България, пише "България травъл" (Bulgariatravel.org) – официален туристически портал на страната ни.

Резерватът е разположен на хълма Царевец, който се намира в старата част на град Велико Търново.

Хълмът е обитаван още от III хил. пр. Хр. През V-VII в. н.е. тук се е намирал най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия - Зикидева.

През IX в. тук възниква старобългарско селище, което бързо се разраства. Изграждането на крепостната стена, която е запазена и до днес, започва през XII в. Стената е с дължина 1100 м, дебела на места до 3,40 м и висока над 10 м.

Прочети цялата статия