Най-разглеждани
Покажи още статии

Най-разглеждани статии

За семейства с деца - 9 идеи за забавна разходка Когато времето се затопли, апетитът ви за пътешествия се изостря и започвате да се оглеждате за подходящи места, които да са интересни на цялото семейство.
Прегледана: 19457
Добавена на: 12.04.2018
Източник: Opoznai.bg

Трудно е да угодите на всички - хем на децата да им е интересно, хем и възрастните да са доволни. Затова ви се притичваме на помощ с предложения, които да впечатлят и малки, и големи.

Детски научен център Музейко - София


Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта.Обичате да съзерцавате звездите? Тогава Планетариумът в Смолян ще бъде едно от любимите ви места за забавление, докато сте на приятна почивка в Родопите. Той е най-големият в България и досега е посетен от над 2 500 000 българи и чужденци. Може да наблюдавате звездите, дори и посред бял ден. Планетариумът ще ви предложи цялото небесно царство, събрано в кръглата звездна зала с куполообразен таван.

Избрахте ли вече кое чудесно място ще посетите с цялото семейство още следващия уикенд?

Прочети цялата статия
Легендата за Боженци – село с над 600 години история Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393г – при превземането на Търново – бяга със семейството си, за да търси спасение в гористите планини и стига до малка рекичка. Божана се заселила по северните склонове на Стара планина и основала село Боженци
Прегледана: 19260
Добавена на: 13.06.2017
Източник: Vesti.bg

Габровско село Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в България.
Според легендата селото е с история на повече от 600 години, пише в сайта на архитектурно-исторически резерват Боженци - Bojentsi.com.

На 6 септември 1964 г. тържествено е открит Архитектурно-историческият резерват – Боженци.

В АИР "Боженци" са отворени за посещение две музейни къщи – къща-музей "Баба Райна" и къща-музей "Дончо Попа", които представят етнографски експозиции, Менгема - работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.
В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната – освен гостуващите изложби, се поставят и постоянните експозиции на музея. Църквата "Св. Пророк Илия", построена 1841 г., е свързана с интригуваща история разказвана от екскурзоводите в АИР.

Прочети цялата статия
Най-красивите български пещери Ако искате да заложите на нещо по-различно от обичайния морски отдих, то обиколка на най-красивите пещери у нас е точно като за вас.
Прегледана: 13123
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Открита е съвсем случайно през 1970 г. по време на добив на варовик, но е облагородена и отворена за посещения съвсем наскоро – през 2015 г. Пещерата има коридори с дължина около 200 метра и 5 красиво осветени зали. Уникална е с изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Оцветяването се дължи на липсата на кислород, при което водата кристализира с цвета на различните скали.

Прочети цялата статия
5 красиви места в България със свои истории за любовта Сигурно знаете легендата за природната забележителност Вкаменената сватба. Знаете ли обаче за любовната чешма в Трявна? Ето някои интересни места, които има какво да ни разкажат за любовта.
Прегледана: 12875
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Екипът на Опознай.bg ще ви заведе до 5 красиви и вдъхновяващи места, които имат собствени истории за силата на любовта.

Дяволският мост се намира в живописен пролом, на около 10 км. от град Ардино, и свързва двата бряга на Арда. Една от легендите разказва, че по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в красива българска девойка. За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с намерението да скочи от него. Турците препуснали след нея, но когато наближили моста, спрели от ужас – във водата, точно в средата – под централния свод на моста, видели дяволско отражение. Те избягали изплашени, а девойката спасила живота си. И до ден днешен при слънчево време, отражението на дявола може да се види във водата, а моста носи името си "Дяволски".

Прочети цялата статия
Топ 5 на най-красивите и малко известни върхове в България Планината е истинска бяла приказка през зимата, когато снегът покрие билата ѝ. Трудните километри нагоре си струват, когато пред очите ви се разкрие невероятна гледка.
Прегледана: 12539
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Вижте класацията на Опознай.bg за топ 5 на най-красивите и малко известни върхове в България, които ще спрат дъха ви с красотата си през зимата.

Връх Пункова скала се издига на главното планинско било на Беласица. Стръмните скалисти склонове го правят опасен за изкачване, но гледката към двете връхни точки си заслужава. Изграден е от метаморфни скали. По билото му минава държавната граница между България и Гърция.

Прочети цялата статия
10 защитени места с изумителни гледки в Родопите Защитената местност Чаирски езера е известна с естествено образували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори
Прегледана: 11950
Добавена на: 03.05.2017
Източник: Vesti.bg

Времето вече се стопли и сезонът на пътешествията може да започне. Виж предложенията на Opoznai.bg за няколко уникално красиви местенца във вълшебните Родопи, които ще напълнят очите и душата ти.

Прочети цялата статия
6 дестинации, вдъхновили най-обичаните български автори, които може да посетите и вие Много красиви местности и забележителности в нашата прекрасна родина са служили за вдъхновение на писатели и поети. Можете да ги посетите и вие, а защо не и да откриете своята муза и да напишете вашето велико произведение.
Прегледана: 11944
Добавена на: 06.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Книгите могат да те отведат на неподозирани пътешествия из чудни места, но какво, ако някои от тях наистина съществуват, и можеш да ги видиш на живо? Приготви си фотоапарата и планирай следващото си пътуване, вдъхновено от българската литература. Събрали сме в кратък списък няколко забележителности, които са оставили следа в литературното творчество на едни от най-значимите български писатели.

Дядо Стояновата воденица - Сопот

Природен парк "Сините камъни" е малко райско кътче, разположено в Източния Балкан. То изобилства от потоци, водопади, пещери, причудливи скали и просторни поляни с красиви цветя и горски животни. Името на парка идва от големия масив със сиво-син до виолетов цвят скали, които са най-голямото находище от този вид на Балканския полуостров. Намира се в Сливенската планина, на юг от областния център Сливен. Това е и мястото, където между гнездата на орлите се намира и хайдушкото гнездо на Йовковия герой Шибил.

Със сигурност има още много места, привлекли вниманието на писатели и поети с красотата си, които може да посетите и вие. Припомнете си вечните разкази и романи на любимите ви български автори и сте готови за едно незабравимо пътешествие по стъпките на тяхното вдъхновение.

Прочети цялата статия
Разходка в миналото - 13 автентични исторически резервата, съхранили паметта на България Вместо да отваряш учебниците, организирай си нагледен урок по история, като разгледаш някои от най-значимите архитектурно-исторически резервати в България, запазили жив българския дух и традиции.
Прегледана: 10687
Добавена на: 19.07.2018
Източник: Opoznai.bg

Най-добрият начин да узнаеш повече за произхода ни, е като се докоснеш до бита и културата на нашите прадеди. Предлагаме ти да се разходиш из градовете и селата, съхранили българщината и древните ни традиции във всеки камък, всяка греда, мост и чешма. Подготвили сме ти списък с едни от най-значимите исторически резервати в родината ни, които ще ти помогнат да скрепиш връзката си с миналото, за да можеш по-уверено да крачиш към бъдещето.

Архитектурно-исторически резерват Несебър

Бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург е разположена на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Резиденцията е проектирана от италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924г, а паркът по протежение на крайбрежието е разработен от швейцарския градинар Жул Жани. Комплексът е съставен от няколко вили и постройки с характерно излъчване.

Прочети цялата статия
Най-харесваните СПА и балнео дестинации в България Намерете това, от което се нуждаят духът и тялото ви
Прегледана: 9963
Добавена на: 23.11.2017
Източник: vesti.bg

Колкото повече СПА и почивка, толкова по-добре, казал… всеки един човек, който е попаднал в кръговрата на забързаното ежедневие. Стресът и натовареният график през работната седмица често изцеждат по-голямата част от енергията ни и се нуждаем от презареждане на батериите. Именно затова лесните и чести бягства към любими СПА и балнеолечебни дестинации в България са спасението. Е, понякога може да експериментираме и да не заложим на нещо познато и традиционно, а да посетим спокойна локация, на която не сме били преди.

Българските курорти, подходящи за подобен тип релаксираща почивка, са много, но този път ще се спрем само на част от тях – Велинград, Девин, Шипково, Огняново и Хисаря. Ако вече сте били там и искате да посетите друга СПА дестинация – броят на възможностите ще ви зарадва доста.

Ако пък искате интензивно да вкарате здравето си в правилния път, може да опитате някой дневен СПА маратон, като комбинирате различни СПА и балнеолечебни дейности. Ако искате да се насладите на аромата на чистия боров въздух, то задължително трябва да посетите Шипково. Лековите извори там са идеални за всички сезонни в страната, така че не трябва да се притеснявате по кое време на годината изпитате нужда за глътка свежест и релакс. Мястото е подходящо за хора със здравословни проблеми, свързани с кръвното налягане, вътрешни болести, нервната система и други. Вижте кои са процедурите,

Прочети цялата статия
Крепостта Царевец – среща с българската история Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930г и е завършена през 1981г по повод честванията на 1300 години от създаването на българската държава. Днес отлично възстановени са пътят към главния вход с големия портал, внушителните стени и бойни кули, сред които и Балдуиновата.
Прегледана: 8989
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Архитектурно-музейният резерват "Царевец" е един от най-посещаваните туристически обекти в България, пише "България травъл" (Bulgariatravel.org) – официален туристически портал на страната ни.

Резерватът е разположен на хълма Царевец, който се намира в старата част на град Велико Търново.

Хълмът е обитаван още от III хил. пр. Хр. През V-VII в. н.е. тук се е намирал най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия - Зикидева.

През IX в. тук възниква старобългарско селище, което бързо се разраства. Изграждането на крепостната стена, която е запазена и до днес, започва през XII в. Стената е с дължина 1100 м, дебела на места до 3,40 м и висока над 10 м.

Прочети цялата статия