Последно добавени
Покажи още статии

Статии за Ловеч

Разходка в миналото - 13 автентични исторически резервата, съхранили паметта на България Вместо да отваряш учебниците, организирай си нагледен урок по история, като разгледаш някои от най-значимите архитектурно-исторически резервати в България, запазили жив българския дух и традиции.
Прегледана: 10723
Добавена на: 19.07.2018
Източник: Opoznai.bg

Най-добрият начин да узнаеш повече за произхода ни, е като се докоснеш до бита и културата на нашите прадеди. Предлагаме ти да се разходиш из градовете и селата, съхранили българщината и древните ни традиции във всеки камък, всяка греда, мост и чешма. Подготвили сме ти списък с едни от най-значимите исторически резервати в родината ни, които ще ти помогнат да скрепиш връзката си с миналото, за да можеш по-уверено да крачиш към бъдещето.

Архитектурно-исторически резерват Несебър

Бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург е разположена на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Резиденцията е проектирана от италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924г, а паркът по протежение на крайбрежието е разработен от швейцарския градинар Жул Жани. Комплексът е съставен от няколко вили и постройки с характерно излъчване.

Прочети цялата статия
10 архитектурни шедьовъра на първомайстор Колю Фичето Възрожденският архитект и строител Никола Иванов Фичев (Колю Фичето) е останал в историята ни като уважаван и обичан българин, а мнозина се възхищават на таланта му и до ден днешен.
Прегледана: 84109
Добавена на: 25.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Никола Фичев се счита за една от най-ярките ренесансови фигури на българското Възраждане. От своите съвременници е бил ценен като майстор (уста), а от наследниците си - като всепризнат първомайстор на националната архитектура. Много са мостовете, къщите, църквите, камбанариите и чешмите, които е сътворил с ръцете си и е вложил частица от себе си в тях. Вижте част от неговите архитектурни шедьоври, на които може да се полюбувате отблизо.

Църква "Света Троица" - Свищов

А ако искате да се запознаете по-подробно с работата на Колю Фичето, можете да посетите и експозицията "Колю Фичето - живот и творчество" в сградата на историческия музей на родния му град - Дряново. Там ще видите макети на много от сградите и мостовете, построени от него.

Прочети цялата статия
По стъпките на Апостола на свободата Васил Левски Всяка година на 19 февруари отбелязваме годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В негова памет се организират възпоменателни церемонии в цялата страна.
Прегледана: 2780
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Със сайта за пътешествия Опознай.bg ще ви разходим из някои знакови за живота на Апостола места, които пазят паметта на Левски и които може да посетите и днес.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837г в град Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Националният музей "Васил Левски" се намира в централната част на град Карлово.

Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис "Всях светих болгарских", Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Паметникът на Васил Левски е построен на лобното място на Апостола.

Той е един от първите паметници, построени в София след Освобождението на България.

Архитект е Адолф Вацлав Колар -­ първият градски архитект на столицата.

Открит е през октомври 1895г. В цялата страна има още много музеи и паметници, издигнати в памет на Апостола на свободата и на неговото дело.

България пази образа му и думите му!

Прочети цялата статия