Последно добавени
Покажи още статии

Статии за Русе

Пътешествие из българската "Малка Виена" Българският град Русе често е наричан Малката Виена по много причини. Една от тях са сградите в централната му част, които са построени през последните две десетилетия на ХІХ и началото на ХХ в. и копират архитектурни стилове, завладели по онова време големите градове в Западна Европа – необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион.
Прегледана: 1816
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Символи на града, чийто девиз е "град на свободния дух", са Доходното здание и Паметникът на свободата.

Централният градски площад в Русе е подходящо място за посещение от туристи, пише в сайта си Регионалният исторически музей.

В непосредствена близост има три паркинга, които осигуряват достъп до обекта, множество кафенета и магазини, градина с пейки и фонтани.

Площадът е един от малкото в Европа, които събират дванадесет улици.


В миналото на мястото на Голямата градина е имало турско гробище. Паркостроителите Рихард Нойвирт и Фердинанд Холобер даряват жителите на града с невиждана дотогава градска градина - с палми, кактуси, бананови храсти, японски ябълки и други екзотични растения. Била издигната каменна ограда, която по-късно, при преустройството на Центъра на града в края на 30-те години на XX в., е била съборена и преместена за ограда на училище "Отец Паисий". В средата на градината се издига Паметника на Свободата, вдясно от него се намира Доходното здание. Срещу паметника, зад градинката с кафенетата, все още стои къщата, в която за пръв път у нас се е прожектирало кино. На мястото на Пощата старите русенци помнят лятното кино "Олимпия", а на мястото на Съдебната палата – цирк.

Паметник на Свободата – издигнат с даренията на русенското гражданство по инициатива на Поборник-опълченското дружество през 1908 г. Автори са арх. Симеон

Прочети цялата статия
Най-високите сгради и постройки в България За най-голямата пейка в Димитровград, най-високата бизнес сграда в страната и кой е монументът, влязъл в рекордите на Гинес
Прегледана: 3912
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

В България има впечатляващи сгради и постройки, които заслужават да бъдат видeни.
Знаете ли, например, че най-високата статуя на Богородица с младенеца, вписана в "Книгата на Гинес", се намира именно в страната ни? И по-точно в Хасково.

Монументът "Света Богородица" представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града света Богородица с младенеца. Скулптурата, висока 14 метра и тежка 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел "Религия" на "Книгата на Гинес" като най-високата статуя на Богородица с младенеца.

Най-високият комин пък е на "Аурубис България" – построен е през 1982 г., извисява се до 325,4 м от земята и се намира в Софийска област.

Най-високата телевизионна кула пък е в Русе. Построена е през 1987 г. и е висока 204 м.

И още – за най-голямата пейка в Димитровград и къде се намира най-високата и впечатляваща бизнес сграда в България – вижте във видеото с красиви снимки и любопитна информация.

Прочети цялата статия