Най-високите сгради и постройки в България

За най-голямата пейка в Димитровград, най-високата бизнес сграда в страната и кой е монументът, влязъл в рекордите на Гинес

Източник:
Публикувано на:
11 Май 2017
Рейтинг:
4.9 / 7 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
3927 бр.
В България има впечатляващи сгради и постройки, които заслужават да бъдат видeни.
Знаете ли, например, че най-високата статуя на Богородица с младенеца, вписана в "Книгата на Гинес", се намира именно в страната ни? И по-точно в Хасково.


Снимкаbulgariatravel.org

Монументът "Света Богородица" представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града света Богородица с младенеца. Скулптурата, висока 14 метра и тежка 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел "Религия" на "Книгата на Гинес" като най-високата статуя на Богородица с младенеца.

Най-високият комин пък е на "Аурубис България" – построен е през 1982 г., извисява се до 325,4 м от земята и се намира в Софийска област.

Най-високата телевизионна кула пък е в Русе. Построена е през 1987 г. и е висока 204 м.

И още – за най-голямата пейка в Димитровград и къде се намира най-високата и впечатляваща бизнес сграда в България – вижте във видеото с красиви снимки и любопитна информация.

Коментари · 1

Atanas преди 4 години

Най високия комин на Аурубис не е в София,а в Пирдоп.

Коментирай 1000 символа