Най-разглеждани
Покажи още статии

Най-разглеждани статии

20 от най-известните манастири в България От самото си създаване те се превръщат в центрове на славянската писменост и култура, съхраняващи националните ценности през трудни за държавата периоди.
Прегледана: 124478
Добавена на: 08.06.2017
Източник: Opoznai.bg

Едно от най-големите богатства на България са множеството манастири, разположени на непристъпни върхове, или оградени от внушителни планински масиви, заобиколени от невероятна природа. Българските манастири са уникални със своята богата архитектура, икони и стенописи, а също и заради легендите и преданията, свързани с някои от тях.

Рилски манастир

Скалните манастири по Шуменското плато представляват комплекс от разпръснати средновековни скални манастири, които са разположени по южните и югоизточните склонове на платото и са издълбани във варовиковите му скали. Достъпни пеша са Ханкрумовски, Костадинов и Дивдядовски скални манастири посредством маркирани пътеки.

Достъпът до някои от манастирите не е обезопасен и само хора, които практикуват скално катерене, могат да се справят с трасето. Осмарските манастири се намират в местността "Осмарски боаз" северно от село Осмар. Най-големия и най-запазен от манастирите е Костадиновият манастир.

Прочети цялата статия
10 архитектурни шедьовъра на първомайстор Колю Фичето Възрожденският архитект и строител Никола Иванов Фичев (Колю Фичето) е останал в историята ни като уважаван и обичан българин, а мнозина се възхищават на таланта му и до ден днешен.
Прегледана: 83069
Добавена на: 25.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Никола Фичев се счита за една от най-ярките ренесансови фигури на българското Възраждане. От своите съвременници е бил ценен като майстор (уста), а от наследниците си - като всепризнат първомайстор на националната архитектура. Много са мостовете, къщите, църквите, камбанариите и чешмите, които е сътворил с ръцете си и е вложил частица от себе си в тях. Вижте част от неговите архитектурни шедьоври, на които може да се полюбувате отблизо.

Църква "Света Троица" - Свищов

А ако искате да се запознаете по-подробно с работата на Колю Фичето, можете да посетите и експозицията "Колю Фичето - живот и творчество" в сградата на историческия музей на родния му град - Дряново. Там ще видите макети на много от сградите и мостовете, построени от него.

Прочети цялата статия
10 от най-живописните екопътеки в България Ако се чудите къде да прекарате почивните дни, ето някои от най-хубавите места за разходка.
Прегледана: 56962
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Освен невероятни природни гледки, тези живописни туристически маршрути със сигурност ще ви донесат така жадуваната отмора сред природата.

Южнородопската екопътека е известна още под името Дяволската пътека. Дълга е около 19км. Разходката ще ви заведе до няколко водопада в района, най-високият от които е 20м. Може би най-интересната забележителност там е Дяволският мост.

8. Хотнишка екопътека

Намира се на 14км от Велико Търново. Дълга е около 1,5км. Започва от Хотнишкия водопад, един от най-живописните в страната. Задължително вземете камерата си, защото гледките трудно могат да бъдат описани с думи.

9. Трънска екопътека

Намира се близо до границата със Сърбия, на 80км от София. Най-дългият маршрут е около 13 км или 8 часа преход. Има изградени дървени мостове, стълби и платформи за наблюдение. Не се бавете, защото маршрутът не се препоръчва след октомври.

10. Екопътека Бялата река

Обхождането ѝ трае около час, защото пътеката е дълга едва 1,8 км. До нея се стига по черен планински път, който започва на 200м от Калоферския мъжки манастир. Трасето пресича разпенените бързеи на планинската река по осем дървени моста.

Прочети цялата статия
10 малко известни родопски селца, които трябва да посетите Познавате ли добре Родопите? Вижте 10 приказни села в Родопите, които са малко познати, но има с какво да ви впечатлят!
Прегледана: 42845
Добавена на: 31.05.2017
Източник: Opoznai.bg

Дори само за миг да се полюбувате на красивата природа и вдъхнете кристално чистия въздух, вие завинаги ще се влюбите в магнетичните и величествени Родопи. Тръгнеш ли из Орфеевата планина винаги ще откриеш непознато кътче. Опознай.bg - Пътеводителят на България ще ви отведе до 10 малко известни родопски селца, в които ще откриете гостоприемство, уют и спокойствие.

1. Село Стикъл

Село Стикъл се намира в подножието на връх Голям Перелик, в близост до селата Солища и Гела и средищният център Широка лъка.

В околностите на село Стикъл съществуват редица археологически находки, които говорят, че този район е бил обитаван от най-дълбока древност. Името Стикъл идва от старобългарската дума "кале" (крепост). Туристическият преход от Гела до Стикъл трае 30 минути.

В района има туристически пътеки и маршрута на една от тях води от Солища покрай връх Турлата до село Стикъл. Климата в Стикъл е много приятен, природата наоколо е прекрасна и създават условия за пълноценна почивка.

2. Село Солища

Село Солища е едно от най-красивите села в подножието на връх Перелик. Намира се на 4км от село Широка лъка, на 26км от Смолян, на 24км от Девин и Чепеларе и на 16км от курорта Пампорово.


Най-високият връх в землището на с. Кожари е връх "Вишката", който в миналото е служил на войниците за наблюдение на граничната бразда.

10. Село Писаница

Прочети цялата статия
Сезонът на палатките - 10 места за къмпинг на море и планина Лятото е време за приключения, почивка сред природата и сънища под звездите. Време е да опънем палатките - на пясъка или на някоя горска поляна, и да се полюбуваме на чудесата около нас.
Прегледана: 37706
Добавена на: 10.07.2018
Източник: Opoznai.bg

Къмпингуването е магия, до която докоснеш ли се, няма да искаш да изпуснеш. Неповторимо е усещането да си сред природата, да се смееш с приятели около лагерния огън, а на скарата да цвърчи апетитно месце или хрупкав зеленчук - защото храната е най-вкусна, когато се хапва на чист въздух и е споделена с добра компания.

Ако морето е твоето любимо място през лятото, ще се влюбиш в това да се събуждаш от звука на морските вълни, да вдишваш дълбоко соления въздух и сутрин да поздравяваш първите лъчи на слънцето - преживяване, което ще те зареди с енергия за цяла година, или пък само за седмица, ако след това ти се иска да го повториш още следващия уикенд.

А единственото, което може да се сравни със спането със заровени в пясъка крачета, е къмпингуването в планината. Там въздухът е прохладен, а сънят сред дъхава борова гора е толкова дълбок, че няма да разбереш, ако посред нощ те отвлекат самодиви.

Виж 10 от най-красивите кътчета за къмпингуване на море и планина, избери си дестинация и се отправи на незабравимо пътешествие, което после не пропускай да ни разкажеш!

Къмпинг "Каваци" до Созопол



Къмпинг "Къпиновски манастир" е сгушен в полите на предбалаканския масив на Стара планина и е в непосредствена близост, измежду два забележителни културно-исторически и архитектурни паметници в България – Къпиновския Манастир "Св. Николай Чудотворец" и Плаковския Манастир "Св. П

Прочети цялата статия
Любов и вино - 14 винарски изби, подходящи за винен туризъм и дегустации За хубаво вино и романтична изненада на половинката не ви трябва повод. Но ако ви потрябват идеи за някое уникално местенце, където да отидете, за да съчетаете и двете - вижте нашите предложения за винен туризъм.
Прегледана: 35020
Добавена на: 01.02.2019
Източник: Opoznai.bg

14 февруари наближава и вместо да избираме между Трифон Зарезан и Свети Валентин, защо да не смесим традициите, за да се получи купаж от романтика, природа и дегустация на напитката на боговете в компанията на любим човек? Подготвили сме ви 14 винарски изби, които може да посетите със или без повод, за да опитате произведените от тях вина, да отседнете за няколко дни сред красотата на лозовите масиви и да се отдадете на опияняваща романтика.

Шато "Windy Hills" - град Кермен, край Сливен



Завършваме с "Шато Медово" - нов етнографски туристически комплекс, построен в автентичен български стил, който включва малка винарска изба, уютна хотелска част, ресторант и уникални занаятчийски работилници. Ще ви впечатли със съчетанието си на елементи от традиционна българска архитектура, средновековни занаяти, оригинална кухня, ексклузивни фолклорни представления и, разбира се, превъзходно българско вино. Шатото е водоснабдено с минерална изворна вода, която е с чудесни питейни качества и е много подходяща за балнео процедури.

Прочети цялата статия
Вижте кои са 7-те най-красивите язовири в Родопите Родопите със своята живописна природа и разнообразен релеф са притегателно място за отмора и зареждане.
Прегледана: 23862
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Според мнозина язовирите в Родопите са най-живописните места за почивка в България. Ето и някои от най-предпочитаните сред тях, където можем да избягаме от шума на града.

Язовир Въча

Разположен е по живописното поречие на река Въча в Западните Родопи. Има най-високата язовирна стена в България – 144,5 метра. Дълъг е е 18 км. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

Язовир Ивайловград

Това е най-дългият язовир в България – 36 км. Построен е през 1964 г., и е един от най-красивите в страната. Местностите Марта и Цимбала, по южното крайбрежие са сред най-прекрасните кътчета на язовира.

Язовир Батак

Шестият по големина язовир в България. Разположен е до град Батак на 1100 м. надм. височина. Край неговите зелени брегове са разположени курорта Цигов Чарк и летовище Дъното.

Във видеото вижте и останалите красиви язовири, намиращи се в Родопите - яз. Кърджали и яз. Студен кладенец, яз. Голям Беглик, яз. Доспат, яз. Широка поляна.

Прочети цялата статия
Най-красивите водопади в България Те са радост за очите и наслада за душата – част от природното богатство на България
Прегледана: 23065
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Водопадите са сред най-красивите творения на природата. За наше щастие в страната ни, освен тези, има още десетки красиви водопади. Те са радост за очите и наслада за душата – част от природното богатство на България.

Освен че е най-високият водопад на Балканите (124.5м.), той е и особено живописен и внушителен. За да стигнете до него, трябва да вървите около 4 часа от гр. Калофер, но определено си заслужава. Районът е уникален.

Прочети цялата статия
Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ - свещената триада на Родопите Енергийните им полета, открити още от траките, са толкова силни, че заключената в образувания от тях триъгълник, енергия действа зареждащо и пречистващо.
Прегледана: 22628
Добавена на: 21.05.2018
Източник: Opoznai.bg

В България има много вълшебни места, които са извор на надежда и усещане за докосване до тайнството на природата. А в Родопа планина, известнa не само със своята омагьосваща природа, но и с мистичната енергия, която витае по склоновете ѝ, се намира една от най-забележителните местности - Триадата.

В Западните Родопи се извисяват три върха, които образуват свещен енергиен триъгълник още от древни времена - Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ. Освен прекрасните гледки, които се разкриват към околността, от всяко едно от тези три места могат да се видят другите две.

Легендите за тях са много и в тях се разказва за различни божества още от времето на траките. Според старо поверие Кръстова гора се смята за отражение на божественото и вярата, Караджов камък се свързва с отвъдното и със света на мъртвите, а Белинташ – с живота и познанието. Това е триединство на местности, всяка от които чудна и мистична. Счита се, че енергийните им полета, открити още от траките, са толкова силни, че заключената, в образувания от тях триъгълник, енергия действа зареждащо и пречистващо.

Кръстова гора

Природната забележителност "Белинташ" се намира в Родопите, в землището на с. Сини връх. Общата площ на природната забележителност е 2.3 ха.

Представлява платовидно скално образувание с дължина 750м, ширина от 30 до 50м и височина приблизително 35м. Изградена е от вулканогено-седиментни

Прочети цялата статия
5 малко известни места в България със спиращи дъха гледки Докато обикаляте по плажове и планини, местата с прекрасен изглед честичко остават скрити
Прегледана: 21392
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Лятото е най-благоприятното време за събиране на слънце, хубави емоции и разбира се, гледки, пълнещи очите и душата. Докато обикаляте по плажове и планини, местата с прекрасен изглед честичко остават скрити. Ето защо, екипът на Opoznai.bg подбра за вас 5 малко известни местенца, от които се разкриват чудни панорами - а дали ще си правите селфи или ще ги запечатате само в сърцето си, решавате вие.

1. Скалите над село Дъбравка

"Кобилини стени" се извисяват внушително на югозападните склонове на върховете "Бегличка могила" (1482м) и "Пършевица" (1430м). Представляват поредица от няколко скални венци с различна височина, ориентирани към Искърския пролом.

Най-близкият изходен пункт към тях е хижа "Пършевица". От хижата поемате по жълта лентова маркировка и след 25-30минути изкачване сте на билото. Оттам продължавате по пътеката и в дясно от вас ще видите стените.

Изходни места до хижата: Град Враца - 3.30ч по маркирана пътека (може и с автомобил по асфалтиран път); Село Миланово - 3.00ч пеша. От селото има път с трошено-каменна настилка до хижата.

Прочети цялата статия