Любов и вино - 14 винарски изби, подходящи за винен туризъм и дегустации

За хубаво вино и романтична изненада на половинката не ви трябва повод. Но ако ви потрябват идеи за някое уникално местенце, където да отидете, за да съчетаете и двете - вижте нашите предложения за винен туризъм.

Източник:
Публикувано на:
01 Фев 2019
Рейтинг:
4.3 / 7 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
35149 бр.
14 февруари наближава и вместо да избираме между Трифон Зарезан и Свети Валентин, защо да не смесим традициите, за да се получи купаж от романтика, природа и дегустация на напитката на боговете в компанията на любим човек? Подготвили сме ви 14 винарски изби, които може да посетите със или без повод, за да опитате произведените от тях вина, да отседнете за няколко дни сред красотата на лозовите масиви и да се отдадете на опияняваща романтика.

Шато "Windy Hills" - град Кермен, край Сливен


Снимка: windyhills-bg.com

Започваме нашата обиколка с прекрасното Шато "Windy Hills", което разполага с масив от 420 декара лозови насаждения от сортовете "Мерло", "Каберне Совиньон", "Сира" и "Александрийски Мускат". Сградата на шатото, в което може да отседнете, е разположена в средата на лозовия масив, а от нейната атракционна кула се открива романтична и уникално красива гледка към лозите и околностите.

Винарска изба "Едоардо Миролио" - село Еленово, край Нова Загора


Снимка:emiroglio-wine.com/bg

Продължаваме със следващата винарска изба, която е разположена в Тракийската низина, в село Еленово - "Едоардо Миролио”. Избата е заобиколена от лозя, разположени по хълмистите склонове, езеро и широки ливади, които създават не само чудесни условия за производство на вино, но и за романтични преживявания.

Винарска изба "TODOROFF" - село Брестовица, край Пловдив


Снимка: todoroff-wines.com

Винарска изба "TODOROFF" е първата по рода си в България изба с бутиков характер, която предлага неповторими вина за любители и колекционери, създала основата за промените на вината с нов стил и развитие на винената култура в България след 2001г. Избата е с дългогодишна история - построена е през 1945г от братя Андонови, които за този период, са едни от най-големите търговци и производители на качествени вина.

Винарна "Орбелия" - село Коларово, край Петрич


Снимка: orbeliawinery.bg

Петричко–Санданското поле е най-слънчевият и топъл български край, с богата история и красива природа, регион в който лозарството е с хилядолетни традиции. Затова и няма как да пропуснем Винарна "Орбелия", която е разположена в подножието на планина Беласица, до с. Коларово. Ще откриете, че винарната произвежда висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде и се опитва да съхрани древни винени традиции, датиращи още от времето на траките.

Комплекс за винен туризъм - село Старосел, край Хисаря 


Снимка: starosel.com

Комплексът за винен туризъм "Старосел" се намира в подножието на историческия хълм край село Старосел. В комплекса се организират различни туристически преходи, джип-сафари, пейнтбол, езда и курсове по гмуркане - интересни занимания за двойки, които не обичат да скучаят между дегустациите.

Винарска изба "Марян" - село Марян, край Елена 


Снимка: maryanwinery.com

Продължаваме обиколката с Винарска изба "Марян", основана през 2010г с цел да произвежда малки серии вина, които обаче да покажат уникалността на Еленския край. В избата може да се възползвате от разнообразни варианти за дегустации на вина от различни реколти и да отпиете образци от най-добрите им бъчви, разбира се в компанията на прочутите Еленски мезета.

Дом на Виното - София


Снимка: Цвете Дръгина / opoznai.bg

Ако се намирате в столицата, най-лесно би било да посетите Домът на виното, който се намира в най-старата изба в района на София и съчетава в себе си автентична атмосфера и модерен дизайн. Освен историята на винопроизводството в България, в момента там са представени и 19 от най-добрите производители в България. Избата предлага богата колекция от над 150 вида вина и спиртни напитки, всяка от които може да бъде дегустирана с вещото съдействие на професионални енолози.

Винарска изба "При Шестака" - Мелник


Снимка: shestaka.com

Няма как да пропуснем Мелник, когато става дума за вино. А една от атракциите в града и региона е винарска изба "При Шестака" - собственост на едно от старите семейства, останали да живеят в Мелник, със 120-годишна история във винопроизводството. В избата може да опитате червено сухо и полусухо вино от Широка мелнишка лоза и бяло сухо букет от 6-7 сорта бяло българско грозде, което расте в Мелнишкия регион.

Винарна "Вила Терес"- село Карабунар, край Пазарджик


Снимка: villaterres.bg

Винарна "Вила Терес" отваря врати през 2014г. С много любов са произведени от собствени лозя бяло, червено вино и розе. Към винарната има бутиков хотел, в който ще намерите уют и романтика, и ще можете да се насладите на една приятна почивка и SPA релакс.

Винарски комплекс "Седем Поколения"- село Мечка, край Русе


Снимка: sevengenerations.bg

Във Винарски комплекс “Седем поколения” ще откриете истинска романтика - панорамна гледка към залеза, оглеждащ се в река Дунав на фона на лозови масиви. Ще можете да ѝ се насладите както по време на дегустацията на фантастичните им вина в ресторанта, така и от стаите в хотелската част на комплекса.

Винарска изба "Синтика" - Сандански


Снимка: sinticawinery.com

Винарска изба "Синтика" е новото лице на изградената в средата на миналия век Комплексна опитна станция в Сандански, където са създадени уникални сортове грозде. Избата представлява модерен комплекс - съчетание между традиции и новаторство. Изграден е като класическо винарско имение, включващо освен производството на елитни вина и възможности за винен туризъм - чудесна дестинация за романтика.

Винарна "Мидалидаре Естейт"- село Могилово, карай Стара Загора


Снимка: midalidare.bg

"Мидалидаре Естейт" - истински оазис за душата, което се е превърнало в атрактивна дестинация за винен туризъм. Тези, които обичат Тоскана и нейната пасторална атмосфера, ще бъдат очаровани от българския вариант, който е в по-първичен вид, но с не по-малко очарование.

Винарна "Беса Валей" - село Огняново, край Пазарджик


Снимка: Simona Sh / opoznai.bg  

В местността "Зад баира" на село Огняново, Пазарджишко, се кипри лозарският масив на модерната винарна с международно участие - "Беса Валей". Там ще можете да се насладите на мечтаното бягство от шума и стреса на големия град в древно кътче, непокътнато от съвременността, отпивайки от напитката на боговете.

Туристически комплекс "Шато Медово" - село Медово, край Слънчев бряг


Снимка: opoznai.bg

Завършваме с "Шато Медово" - нов етнографски туристически комплекс, построен в автентичен български стил, който включва малка винарска изба, уютна хотелска част, ресторант и уникални занаятчийски работилници. Ще ви впечатли със съчетанието си на елементи от традиционна българска архитектура, средновековни занаяти, оригинална кухня, ексклузивни фолклорни представления и, разбира се, превъзходно българско вино. Шатото е водоснабдено с минерална изворна вода, която е с чудесни питейни качества и е много подходяща за балнео процедури.

Коментари · 2

Teodor преди 1 година

Любител съм на виното, страхотна статия!nМного интересни неща предлагат и от Кралската изба. Ако тръгвате за морето или имате път към Балчик задължително отидете. Смокиновото вино най ме грабна, а и ракията се каня да пробвам.

Мариана преди 4 години

Препоръчвам да посетите винарната Мидалидаре Естейт, разположена в Сърнена Средна гора. Винарната се вписва чудесно в природата и е подходяща за разтоварване в съчетание с уникалното бутиково вино Мидалидаре Естейт. Наслада за душата! Може да направите винен туризъм, с винени спа процедури в хотел Мидалидаре & спа.?Ние останахме много доволни!

Коментирай 1000 символа