Най-разглеждани
Покажи още статии

Най-разглеждани статии

Топ 5 на най-красивите ждрела в България В България има 32 реки, но само някои от тях образуват красиви проломи по дължината си, вижте най-красивите ждрела у нас
Прегледана: 8837
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Чаирското ждрело е разположено по протежение на Чаирската река. Огромните скали, надвесени над пътя, Чаирската река и резерват "Шабаница" са само част от чудните красоти на ждрелото.

Тук се намират и някои изключителни природни феномени. В самото начало е Превалетия камък - естествена каменна арка висока над 10м.

По-нагоре пътят води до Чаирските езера.

Над ждрелото се извисява връх Бойдалъка, от който се открива прекрасна гледка към голяма част от Родопите.

Прочети цялата статия
Виртуална разходка из популярни музеи, галерии и исторически забележителности в България Когато пътуването е невъзможно, поради изънредни обстоятелства, много от музеите, галериите и библиотеките в страната ни вече предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби, както и възможност за виртуални разходки сред музейните експозиции и археологическите забележителности, докато сте у дома.
Прегледана: 8794
Добавена на: 15.04.2020
Източник: mc.government.bg

Министерството на културата събра богат списък с онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма. На интернет и фейсбук страниците на културните институции можете да намерите интересна информация, която се обновява.

Национална галерия - Двореца

Нос Калиакра е едно от най-забележителните места на българското Черноморие. Той навлиза на 2км навътре в морето и образува малко полуостровче с издълбани пещери, подмоли и арки. Намира се на 12км източно от град Каварна. Калиакра е превърната в резерват заради уникалната си природа и богатото си историческо минало. На нея се намират останките от средновековна българска крепост, която била последното кътче земя, завладяно от османците. По десния й бряг се спуска алея, която ще ви отведе до невероятна пещера с изграден двуетажен ресторант. Втора алея пък ще ви разкрие друга пещера, в която се намира музей с ценни археологически експонати. Виртуална раходка направете ТУК.

Още виртуални турове на културни и природни забележителности в България може да направите на картата ТУК, в рамките на проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България".

Прочети цялата статия
10 забележителни средновековни кули и укрепления в България Множество кули и укрепления са пазели свидната ни земя, но колко от тях познавате
Прегледана: 8016
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Крепостта Букелон се намира край село Маточина, община Свиленград. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било.

Със своите 18 метра височина, крепостта е внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. През вековете крепостта е била многократно реконструирана, в зависимост от нуждите на своите собственици.

Крепостта Букелон е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на България.

Прочети цялата статия
5 от най-романтичните села в България Имате нужда от идеи за разходка, семейна почивка или романтично изживяване? Ето ви няколко предложения от нас.
Прегледана: 7922
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Opoznai.bg

Една разходка в това китно селце, ще ви отведе в епохата на Възраждането. Запазените автентични къщи, калдъръмени улици и сводести мостове, както и местните песни и обичаи превръщат Широка лъка в архитектурен и фолклорен резерват.

Ако след дългото и интересно пътешествие из българския бит сте малко уморени и може би гладни, седнете в някоя от местните механи и опитайте вкусни традиционни специалитети.

Прочети цялата статия
България е осеяна с дестинации за екстремни спортове България има не само завладяващо красива природа, нашата страна е осеяна с места, в които можете да се отдадете на вълнуващи преживявания с адреналинови спортове.
Прегледана: 7618
Добавена на: 03.10.2018
Източник:

Разнообразието на релефа на България гарантира подходящи места за любителите на всеки от спортовете, привличащи с шеметна бързина и изискващи голяма ловкост и умения. Опознайте България като дестинация за екстремни приключения!

Места за бънджи скокове

За скоковете са необходими места като мостове, отвори на пещери или високи скали в проходи. Ако сте от София, отправете се към Проходна, това е подходящо място за начинаещи, с по-малка височина. Очакват ви и мостовете на Витиня, Клисура, Буново.

В централна България са мостовете в Търново и край Габрово, а в близост до Русе е мостът при Писанец. За ентусиасти от северозападна България е Дунав мост 2 до Видин, а край морето ви очакват Аспаруховият мост във Варна и мостът в местността Ковач в близост до Бургас.

Не само Проходна, но и Стамболовият мост в Търново и мостът на Буново са подходящи за начинаещи с малката си височина. За търсещите по-вълнуващи скокове от голяма височина са мостовете на Витиня и Клисура.

Ако сте фенове на рафтинга

Адреналиновите спускания по бързеи са за всички, които искат да пробват нов екстремен спорт, както и за тези, които вече са очаровани от него и са негови поклонници.

Не се безпокойте за екипировка, ние ще ви предоставим всичко необходимо. Просто изберете дестинация, една от реките, бързащи надолу със запенени води. Рафтинг на Струма е един от основни

Прочети цялата статия
Най-подходящите дестинации за каякинг и рафтинг в България През пролетта, когато реките и язовирите са най-пълноводни, е идеалното време за приключения сред природата
Прегледана: 7312
Добавена на: 30.03.2018
Източник: Opoznai.bg

Водните спортове каякинг и рафтинг все повече набират популярност като възможност за забавление, което може да се практикува сред природата от малки и големи.

С каяк може да се спускате в бурни реки, езера, язовири или дори в морето. Този спорт е подходящ както за начинаещи ентусиасти, така и за напреднали смелчаци, които искат да усетят тръпката да се борят с бързеите и завоите на речното корито.
Каякът може да бъде с едно, две и дори с четири места.

За рафтинг от друга страна, се изисква участие от повече хора, затова е страхотен начин за приключение в компанията на приятели или за тиймбилдинг с колегите. Спускането се извършва с надуваема лодка по буйни реки и със сигурност ще ви избави от скуката.

Къде обаче в България може да усетите адреналина, с който каякингът и рафтингът ще ви заредят? Вижте кои са най-подходящите дестинации за водни приключения.

Каяк на язовир Искър

Ако вече сте опитни в рафтинга и искате да искате да усетите истинската магия на водния спорт, за вас е по-отдалечената от цивилизацията река Арда. Бързеите, пълни с адреналин, се редуват с по-спокойни места, където можете да си отдъхнете и да се заредите с нови сили.

Отправяйки се на пътешествие по реката, ще разгледате интересните местности край нея. Може да започнете от ВЕЦ – Бели Извор, да минете под Дяволския мост - най-големият в Родопите каменен мост, и да стигнете чак до мястото, къдет

Прочети цялата статия
Часовниковите кули на България - пазители на времето и историята ни Тези исполини, съхранили спомените на много поколения, внушително се издигат над площади и паркове. Напомнят за миналото, отмерват настоящето и ще продължават да бдят над нас и в бъдеще.
Прегледана: 6167
Добавена на: 16.05.2019
Източник: Opoznai.bg

В България могат да се видят много часовникови кули, превърнали се в символи на градовете, в които величествено се издигат. Някои от тях са на възраст няколко века и са станали свидетели на събития, оставили дълбок отпечатък в историята ни. Днес тези архитектурни паметници са емблематично място за срещи, а майсторски изваяните им силуети често присъстват на снимките на туристите. Подбрахме някои от най-известните часовникови кули в страната, които може да посетите по време на следващото си пътешествие.

Часовникова кула - Ботевград

Часовниковата кула в Златица е построена през 1777г. Когато чешкият историк Константин Иречек посетил града през 1883г събрал сведения, според които това е една от най-старите часовникови кули у нас.

Прочети цялата статия
Красиви места в България и техните магични легенди Пътешествията и чувството постоянно да откриваш по едно ново кътче из България, да му се насладиш и запечаташ в съзнанието и сърцето си, е незаменимо.
Прегледана: 6061
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Да видиш едно място, да оцениш красотата му и да научиш нещо любопитно за него, извън познатите географски характеристики - това вече си е истинско съкровище.

Например, знаете ли откъде произлиза името Сребърна и кои всъщност са Тримата братя край Айтос? Независимо дали вече сте посетили тези и други места, или пък тепърва ви предстои, техните легенди ще ви изненадат, очароват и обогатят.

Откъде идва името на
Сребърна?

Езерото, което се намира в силистренския край, всъщност е част от признатия от ЮНЕСКО резерват със световно значение, защото там се среща огромно разнообразние на видове. Но питали ли сте се откъде идва името Сребърна?

Но нека разберем откъде идва това чудато име:
В действителност скалните късове наподобяват двама влюбени младоженци – впечатляващи са. Според легендата двама млади се венчавали, но докато всички сватбари се придвижвали тържествено, духнал вятър и повдигнал булото на невестата. Свекърът видял неземната красота на булката и нечисти помисли минали през главата му. В този миг природата се намесила и вкаменила всички, с изключение на младоженеца. Той заплакал и помолил да бъде вкаменен също, за да остане завинаги близо до любимата жена. И до днес понякога до фигурата му се образува локва, за която се твърди, че това всъщност са сълзите му.

Прочети цялата статия
Родни къщи на бележити българи, превърнати в музеи Надникнете в домовете на едни от най-изявените ни творци и общественици, за да се запознаете с техните корени и да видите къде са направили първите си стъпки. Стъпки, които най-вероятно са предопределили пътя към великите им дела, на които се възхищаваме и днес.
Прегледана: 5842
Добавена на: 19.09.2018
Източник: Opoznai.bg

В историята ни има много забележителни писатели, революционери и обществени дейци, оставили след себе си наследство за поколенията и формирали националното ни самосъзнание. Чудили ли сте какъв е бил техният произход, как са живели и откъде са тръгнали преди да се превърнат в образци и герои на своето съвремие? Решихме да съберем в една статия родните къщи на някои от най-изтъкнатите българи, които можете да посетите, за да видите света през техните очи.

Национален музей "Васил Левски" – Карлово

Едно от най-посещаваните места в Панагюрище е къщата-музей на Райна Футекова - главна учителка в девическото училище, която е само на 20 години, когато шие главното знаме на въстаниците. 22 април 1876 - деня на освещаването му, по желание на гражданите тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер.

Прочети цялата статия
Стара Загора и нейните топ 5 забележителности, които не бива да пропускате Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на VII хил.пр.Хр.
Прегледана: 5634
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Стара Загора е носила много имена през годините, но най-често се споменават следните: Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник.

Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на VII хил.пр.Хр.
Днес градът съчетава по неповторим начин следите от богатата си история със съвременни архитектурни решения. Вижте топ 5 на местата, които задължително да посетите, когато сте в Стара Загора.

1. Античен форум Августа Траяна

Внушителният мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е издигнат, за да напомня за битката от 31 юли 1877 година, когато българското опълчение, под развятото Самарско знаме, получава своето бойно кръщение.

Високият 50 метра монумент наподобява именно развято знаме.

В основите му е костницата на загиналите, гори и вечен огън в конструкция изпълнена под формата на щикове, а скулптурната композиция от шестима опълченци и руски офицер символизира 6-те български дружини, които за първи път влизат в бой под командването на руските офицери.

Самарското знаме е един от най-славните трикольори на Българската армия. Създадено от монахини от град Самара, то е дарено на опълченците по време на Руско-турската война.
Още от забележителностите в Стара Загора можете да разгледате тук: https://opoznai.bg/stara-zagora

Прочети цялата статия