Легендата за Боженци – село с над 600 години история

Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393г – при превземането на Търново – бяга със семейството си, за да търси спасение в гористите планини и стига до малка рекичка. Божана се заселила по северните склонове на Стара планина и основала село Боженци

Източник:
Публикувано на:
13 Юни 2017
Рейтинг:
4.6 / 10 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
19231 бр.
Габровско село Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в България.
Според легендата селото е с история на повече от 600 години, пише в сайта на архитектурно-исторически резерват Боженци - Bojentsi.com.


Снимка: bulgariatravel.org

Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393г – при превземането на Търново – бяга със семейството си, за да търси спасение в гористите планини и стига до малка рекичка. Божана се заселила по северните склонове на Стара планина и основала село Боженци.

Селото е разположено близо до стария римски път Никополис ад Иструм - Августа Траяна – Константинопол. През XVIII и XIX в. селото преживява своя разцвет. Търговците кърджии търгуват и разнасят стоките си из цялата Османска империя, Русия, Австро-Унгария, Италия и др. В края на XIX в. в Боженци има около 110 къщи и 500 жители.

Специфичното историческо развитие на селото създава условия за съхраняване на възрожденския му облик до средата на XX в.


Снимка: bulgariatravel.org

Масовата миграция на жителите му в гр. Габрово след Освобождението, когато традиционната търговия и занаятите в Боженци замират, води до прекъсване на културното, икономическото и социалното развитие на селището. Точно това прекъсване спомага за съхраняването на цялостния архитектурен и градоустройствен ансамбъл на едно българско селище от епохата на Възраждането.

В Боженци е съхранена непокътната възрожденската атмосфера с прекрасни архитектурни образци от XVIII – XIX в.

Боженци е единственото наше село, запазило цялостно характера си от епохата на Възраждането, което съдържа и съхранява в себе си ценни етнографски и архитектурни паметници и градоустройствени ансамбли. Географското му разположение и климатичните му условия пък позволяват то да бъде курортен и туристически обект. Ето защо селото се обявява за исторически архитектурен резерват.


Снимка: bulgariatravel.org

На 6 септември 1964 г. тържествено е открит Архитектурно-историческият резерват – Боженци.

В АИР "Боженци" са отворени за посещение две музейни къщи – къща-музей "Баба Райна" и къща-музей "Дончо Попа", които представят етнографски експозиции, Менгема - работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.
В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната – освен гостуващите изложби, се поставят и постоянните експозиции на музея.  Църквата "Св. Пророк Илия", построена 1841 г., е свързана с интригуваща история разказвана от екскурзоводите в АИР.

Коментари · 3

laryy555 преди 4 години

Истинските факти как е построена църквата ,училището,забележителности и исторически места около селото се премълчават и не се тиражират,също за бандитите (хайдути) по онова време които са габили керваните по древното трасе към крепост"Градище " с две думи преиначена история от търговска гледна точка.

Станко преди 6 години

Страхотна красота.

Svetla преди 7 години

Имам два спомена от Боженци. Първият от преди 40 години, когато едва намерихме къде да пренощуваме. Когато на сутринта ,след дъжда се разходихме и огледахме, бяхме наистина в един архитектурен резерват - спокойствие, старинни къщи, край оградите растяха гъби, вървяхме върху кълдъръм осеян с тревички.
Колко чалгаджийски е новият облик на Боженци - магазини и кръчми, чалга и шум от коли, панаирджийски пищялки и лъскави етнографски изложби, сувенири без стойност...

Коментирай 1000 символа