Последно добавени
Покажи още статии

Последно добавени статии

Легендата за Боженци – село с над 600 години история Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393г – при превземането на Търново – бяга със семейството си, за да търси спасение в гористите планини и стига до малка рекичка. Божана се заселила по северните склонове на Стара планина и основала село Боженци
Прегледана: 19281
Добавена на: 13.06.2017
Източник: Vesti.bg

Габровско село Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в България.
Според легендата селото е с история на повече от 600 години, пише в сайта на архитектурно-исторически резерват Боженци - Bojentsi.com.

На 6 септември 1964 г. тържествено е открит Архитектурно-историческият резерват – Боженци.

В АИР "Боженци" са отворени за посещение две музейни къщи – къща-музей "Баба Райна" и къща-музей "Дончо Попа", които представят етнографски експозиции, Менгема - работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.
В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната – освен гостуващите изложби, се поставят и постоянните експозиции на музея. Църквата "Св. Пророк Илия", построена 1841 г., е свързана с интригуваща история разказвана от екскурзоводите в АИР.

Прочети цялата статия
20 от най-известните манастири в България От самото си създаване те се превръщат в центрове на славянската писменост и култура, съхраняващи националните ценности през трудни за държавата периоди.
Прегледана: 126943
Добавена на: 08.06.2017
Източник: Opoznai.bg

Едно от най-големите богатства на България са множеството манастири, разположени на непристъпни върхове, или оградени от внушителни планински масиви, заобиколени от невероятна природа. Българските манастири са уникални със своята богата архитектура, икони и стенописи, а също и заради легендите и преданията, свързани с някои от тях.

Рилски манастир

Скалните манастири по Шуменското плато представляват комплекс от разпръснати средновековни скални манастири, които са разположени по южните и югоизточните склонове на платото и са издълбани във варовиковите му скали. Достъпни пеша са Ханкрумовски, Костадинов и Дивдядовски скални манастири посредством маркирани пътеки.

Достъпът до някои от манастирите не е обезопасен и само хора, които практикуват скално катерене, могат да се справят с трасето. Осмарските манастири се намират в местността "Осмарски боаз" северно от село Осмар. Най-големия и най-запазен от манастирите е Костадиновият манастир.

Прочети цялата статия
Габрово – разходка до центъра на България Вижте някои от най-известните паметници на културата в града на хумора и сатирата
Прегледана: 3100
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него – в местността Узана, се намира географският център на България.

Снимка: bulgariatravel.org

Габрово е известен с хумора и сатирата и със своето машиностроене.
Първото известно име на селището, Габрува, е от 1477г, а днешното – Габрово, се появява през XVII век. Един от първите писмени документи, в които се споменава Габрово, е от 1704г. В него се иска разрешение за ремонт на църквата "Св. Петка" и се казва, че "тя е наша от завоюването до ден днешен". Наименованието идва от дървото габър.

Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. Съществуват много други, но не толкова популярни легенди за първи заселници на Габрово.

Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. На два километра източно от града се намира крепостта "Градище". По откритите златни и медни монети от времето на римските императори Константин I Велики (306-337 г.н.е.) и Юстин II (565-578 г.н.е.) археолозите датират крепост Градище

Прочети цялата статия
Пътешествие из българската "Малка Виена" Българският град Русе често е наричан Малката Виена по много причини. Една от тях са сградите в централната му част, които са построени през последните две десетилетия на ХІХ и началото на ХХ в. и копират архитектурни стилове, завладели по онова време големите градове в Западна Европа – необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион.
Прегледана: 1833
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Символи на града, чийто девиз е "град на свободния дух", са Доходното здание и Паметникът на свободата.

Централният градски площад в Русе е подходящо място за посещение от туристи, пише в сайта си Регионалният исторически музей.

В непосредствена близост има три паркинга, които осигуряват достъп до обекта, множество кафенета и магазини, градина с пейки и фонтани.

Площадът е един от малкото в Европа, които събират дванадесет улици.


В миналото на мястото на Голямата градина е имало турско гробище. Паркостроителите Рихард Нойвирт и Фердинанд Холобер даряват жителите на града с невиждана дотогава градска градина - с палми, кактуси, бананови храсти, японски ябълки и други екзотични растения. Била издигната каменна ограда, която по-късно, при преустройството на Центъра на града в края на 30-те години на XX в., е била съборена и преместена за ограда на училище "Отец Паисий". В средата на градината се издига Паметника на Свободата, вдясно от него се намира Доходното здание. Срещу паметника, зад градинката с кафенетата, все още стои къщата, в която за пръв път у нас се е прожектирало кино. На мястото на Пощата старите русенци помнят лятното кино "Олимпия", а на мястото на Съдебната палата – цирк.

Паметник на Свободата – издигнат с даренията на русенското гражданство по инициатива на Поборник-опълченското дружество през 1908 г. Автори са арх. Симеон

Прочети цялата статия
Нов маршрут в Странджа ни запознава с птичия свят Преходът по маршрута предлага живописни гледки и отлична възможност за наблюдение на водолюбиви птици.
Прегледана: 1760
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

През 2015г с церемония по български обичай беше даден старт на още един от интерпретативните маршрути в ПП "Странджа" – "Птици". Изходната му точка е китното с.Синеморец. Маршрутът следва десния бряг на река Велека, която при вливането си в Черно море образува едно от най-красивите устия у нас. Приустиевият участък на реката, по който преминава маршрутът, изцяло попада в защитена местност "Устие на река Велека". Това е един от новоизградените маршрути в Странджа.

След церемонията главният специалист биолог към ДПП "Странджа" Милен Рашков поведе първите туристи по атрактивния маршрут. Преходът бе съчетан с екоакция за почистване на района по повод Световния ден на екологията – 5 юни.

Преходът по маршрута предлага живописни гледки и отлична възможност за наблюдение на водолюбиви птици.

Изградени са точки, които привличат вниманието с информация за птичето многообразие в района, запознават туристите с биологията и поведението на малкия гмурец и речния дъждосвирец, с разликите при яйцата на речния дъждосвирец, малкия гмурец, тръстиковото шаварче и зеленоногата водна кокошка. Информационна табела ни запознава с един от прекрасните представители на семейството на чаплите – малката бяла чапла, както и с водолюбиви птици, които могат да се наблюдават в района - малък воден бик, голям корморан, гривеста чапла.

Една от спирките по маршрута дава възможност за теренно н

Прочети цялата статия
Крепостта Царевец – среща с българската история Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930г и е завършена през 1981г по повод честванията на 1300 години от създаването на българската държава. Днес отлично възстановени са пътят към главния вход с големия портал, внушителните стени и бойни кули, сред които и Балдуиновата.
Прегледана: 9003
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Архитектурно-музейният резерват "Царевец" е един от най-посещаваните туристически обекти в България, пише "България травъл" (Bulgariatravel.org) – официален туристически портал на страната ни.

Резерватът е разположен на хълма Царевец, който се намира в старата част на град Велико Търново.

Хълмът е обитаван още от III хил. пр. Хр. През V-VII в. н.е. тук се е намирал най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия - Зикидева.

През IX в. тук възниква старобългарско селище, което бързо се разраства. Изграждането на крепостната стена, която е запазена и до днес, започва през XII в. Стената е с дължина 1100 м, дебела на места до 3,40 м и висока над 10 м.

Прочети цялата статия
Град Трявна – възрожденското сърце, което още тупти Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори
Прегледана: 2873
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Трявна – този красив град в централната част на България е разположен в подножието на северните склонове на Стара планина и е една доста добра идея за разходка през уикенда (че и за повече), тъй като се намира на почти еднакво разстояние от София и Варна – около 250км.

Разположен в Централна Стара планина, град Трявна е подходящо място и за планински туризъм. До двата върха в района на Трявна – Голям Кръстец (2034 м) и Бъзовец (897 м), има обозначени туристически пътеки. На върховете са изградени параклиси – "Св. Иван Рилски" и "Св. София, Вяра, Надежда и Любов". В района са изградени кътове за отдих и заслони.

Други маркирани маршрути има на територията на природен парк "Българка", който обхваща част от територията на Трявна и Габрово.

В Трявна и района около града има немалко хотели и семейни къщи за гости, които предлагат настаняване.

Заведенията за хранене и развлечение в града са многобройни и предлагат интересни местни ястия, приготвени по стари рецепти.

Прочети цялата статия
10 от най-живописните екопътеки в България Ако се чудите къде да прекарате почивните дни, ето някои от най-хубавите места за разходка.
Прегледана: 58275
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Освен невероятни природни гледки, тези живописни туристически маршрути със сигурност ще ви донесат така жадуваната отмора сред природата.

Южнородопската екопътека е известна още под името Дяволската пътека. Дълга е около 19км. Разходката ще ви заведе до няколко водопада в района, най-високият от които е 20м. Може би най-интересната забележителност там е Дяволският мост.

8. Хотнишка екопътека

Намира се на 14км от Велико Търново. Дълга е около 1,5км. Започва от Хотнишкия водопад, един от най-живописните в страната. Задължително вземете камерата си, защото гледките трудно могат да бъдат описани с думи.

9. Трънска екопътека

Намира се близо до границата със Сърбия, на 80км от София. Най-дългият маршрут е около 13 км или 8 часа преход. Има изградени дървени мостове, стълби и платформи за наблюдение. Не се бавете, защото маршрутът не се препоръчва след октомври.

10. Екопътека Бялата река

Обхождането ѝ трае около час, защото пътеката е дълга едва 1,8 км. До нея се стига по черен планински път, който започва на 200м от Калоферския мъжки манастир. Трасето пресича разпенените бързеи на планинската река по осем дървени моста.

Прочети цялата статия
Красиви места в България и техните магични легенди Пътешествията и чувството постоянно да откриваш по едно ново кътче из България, да му се насладиш и запечаташ в съзнанието и сърцето си, е незаменимо.
Прегледана: 6038
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Да видиш едно място, да оцениш красотата му и да научиш нещо любопитно за него, извън познатите географски характеристики - това вече си е истинско съкровище.

Например, знаете ли откъде произлиза името Сребърна и кои всъщност са Тримата братя край Айтос? Независимо дали вече сте посетили тези и други места, или пък тепърва ви предстои, техните легенди ще ви изненадат, очароват и обогатят.

Откъде идва името на
Сребърна?

Езерото, което се намира в силистренския край, всъщност е част от признатия от ЮНЕСКО резерват със световно значение, защото там се среща огромно разнообразние на видове. Но питали ли сте се откъде идва името Сребърна?

Но нека разберем откъде идва това чудато име:
В действителност скалните късове наподобяват двама влюбени младоженци – впечатляващи са. Според легендата двама млади се венчавали, но докато всички сватбари се придвижвали тържествено, духнал вятър и повдигнал булото на невестата. Свекърът видял неземната красота на булката и нечисти помисли минали през главата му. В този миг природата се намесила и вкаменила всички, с изключение на младоженеца. Той заплакал и помолил да бъде вкаменен също, за да остане завинаги близо до любимата жена. И до днес понякога до фигурата му се образува локва, за която се твърди, че това всъщност са сълзите му.

Прочети цялата статия
Топ 5 на най-красивите ждрела в България В България има 32 реки, но само някои от тях образуват красиви проломи по дължината си, вижте най-красивите ждрела у нас
Прегледана: 8825
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Чаирското ждрело е разположено по протежение на Чаирската река. Огромните скали, надвесени над пътя, Чаирската река и резерват "Шабаница" са само част от чудните красоти на ждрелото.

Тук се намират и някои изключителни природни феномени. В самото начало е Превалетия камък - естествена каменна арка висока над 10м.

По-нагоре пътят води до Чаирските езера.

Над ждрелото се извисява връх Бойдалъка, от който се открива прекрасна гледка към голяма част от Родопите.

Прочети цялата статия