Последно добавени
Покажи още статии

Последно добавени статии

По стъпките на Апостола на свободата Васил Левски Всяка година на 19 февруари отбелязваме годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В негова памет се организират възпоменателни церемонии в цялата страна.
Прегледана: 2769
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Със сайта за пътешествия Опознай.bg ще ви разходим из някои знакови за живота на Апостола места, които пазят паметта на Левски и които може да посетите и днес.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837г в град Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Националният музей "Васил Левски" се намира в централната част на град Карлово.

Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис "Всях светих болгарских", Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Паметникът на Васил Левски е построен на лобното място на Апостола.

Той е един от първите паметници, построени в София след Освобождението на България.

Архитект е Адолф Вацлав Колар -­ първият градски архитект на столицата.

Открит е през октомври 1895г. В цялата страна има още много музеи и паметници, издигнати в памет на Апостола на свободата и на неговото дело.

България пази образа му и думите му!

Прочети цялата статия
Най-красивите български пещери Ако искате да заложите на нещо по-различно от обичайния морски отдих, то обиколка на най-красивите пещери у нас е точно като за вас.
Прегледана: 13120
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Открита е съвсем случайно през 1970 г. по време на добив на варовик, но е облагородена и отворена за посещения съвсем наскоро – през 2015 г. Пещерата има коридори с дължина около 200 метра и 5 красиво осветени зали. Уникална е с изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Оцветяването се дължи на липсата на кислород, при което водата кристализира с цвета на различните скали.

Прочети цялата статия
5 малко известни места в България със спиращи дъха гледки Докато обикаляте по плажове и планини, местата с прекрасен изглед честичко остават скрити
Прегледана: 21433
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Лятото е най-благоприятното време за събиране на слънце, хубави емоции и разбира се, гледки, пълнещи очите и душата. Докато обикаляте по плажове и планини, местата с прекрасен изглед честичко остават скрити. Ето защо, екипът на Opoznai.bg подбра за вас 5 малко известни местенца, от които се разкриват чудни панорами - а дали ще си правите селфи или ще ги запечатате само в сърцето си, решавате вие.

1. Скалите над село Дъбравка

"Кобилини стени" се извисяват внушително на югозападните склонове на върховете "Бегличка могила" (1482м) и "Пършевица" (1430м). Представляват поредица от няколко скални венци с различна височина, ориентирани към Искърския пролом.

Най-близкият изходен пункт към тях е хижа "Пършевица". От хижата поемате по жълта лентова маркировка и след 25-30минути изкачване сте на билото. Оттам продължавате по пътеката и в дясно от вас ще видите стените.

Изходни места до хижата: Град Враца - 3.30ч по маркирана пътека (може и с автомобил по асфалтиран път); Село Миланово - 3.00ч пеша. От селото има път с трошено-каменна настилка до хижата.

Прочети цялата статия
Най-красивите водопади в България Те са радост за очите и наслада за душата – част от природното богатство на България
Прегледана: 23152
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Водопадите са сред най-красивите творения на природата. За наше щастие в страната ни, освен тези, има още десетки красиви водопади. Те са радост за очите и наслада за душата – част от природното богатство на България.

Освен че е най-високият водопад на Балканите (124.5м.), той е и особено живописен и внушителен. За да стигнете до него, трябва да вървите около 4 часа от гр. Калофер, но определено си заслужава. Районът е уникален.

Прочети цялата статия
Вижте кои са 7-те най-красивите язовири в Родопите Родопите със своята живописна природа и разнообразен релеф са притегателно място за отмора и зареждане.
Прегледана: 24244
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Според мнозина язовирите в Родопите са най-живописните места за почивка в България. Ето и някои от най-предпочитаните сред тях, където можем да избягаме от шума на града.

Язовир Въча

Разположен е по живописното поречие на река Въча в Западните Родопи. Има най-високата язовирна стена в България – 144,5 метра. Дълъг е е 18 км. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

Язовир Ивайловград

Това е най-дългият язовир в България – 36 км. Построен е през 1964 г., и е един от най-красивите в страната. Местностите Марта и Цимбала, по южното крайбрежие са сред най-прекрасните кътчета на язовира.

Язовир Батак

Шестият по големина язовир в България. Разположен е до град Батак на 1100 м. надм. височина. Край неговите зелени брегове са разположени курорта Цигов Чарк и летовище Дъното.

Във видеото вижте и останалите красиви язовири, намиращи се в Родопите - яз. Кърджали и яз. Студен кладенец, яз. Голям Беглик, яз. Доспат, яз. Широка поляна.

Прочети цялата статия
10 забележителни средновековни кули и укрепления в България Множество кули и укрепления са пазели свидната ни земя, но колко от тях познавате
Прегледана: 7895
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Крепостта Букелон се намира край село Маточина, община Свиленград. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било.

Със своите 18 метра височина, крепостта е внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. През вековете крепостта е била многократно реконструирана, в зависимост от нуждите на своите собственици.

Крепостта Букелон е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на България.

Прочети цялата статия
Вижте красотата на 7-те най-високи родни планини Те впечатляват не само с надморската си височина, но и с красотата си.
Прегледана: 4103
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Приблизително половината от територия на България е заета от различни по площ, височина, характер и произход планински образувания. Те са част от природното богатство на страната ни и са дом на множество растения и животни.

Родопи - вр. Голям Перелик (2191м)

Пирин има приказно красив алпийски облик с блестящи мраморни върхове, остри скалисти ридове и над 140 ледникови езера. В снагата му се приютяват три биосферни резервата и множество защитни местности.

Рила - вр. Мусала (2925м)

Рила е най-високата планина в България и на целия Балкански полуостров. В европейската “класация” заема престижното 6-то място. Има цели 173 върха с височина над 2000м и множество красиви, ледникови езера.

Планините в България (37 на брой) са изключително разнообразни по големина височина, релеф, климат, флора и фауна. Те са неоценимо богатство за страната ни. Достъпни са целогодишно и са прекрасно място за почивка сред природата.

Вижте интересни кадри на най-впечатляващите и високи планини у нас във видео влога на sedemte_nai по Vbox7.

Прочети цялата статия
Най-високите сгради и постройки в България За най-голямата пейка в Димитровград, най-високата бизнес сграда в страната и кой е монументът, влязъл в рекордите на Гинес
Прегледана: 3921
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

В България има впечатляващи сгради и постройки, които заслужават да бъдат видeни.
Знаете ли, например, че най-високата статуя на Богородица с младенеца, вписана в "Книгата на Гинес", се намира именно в страната ни? И по-точно в Хасково.

Монументът "Света Богородица" представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града света Богородица с младенеца. Скулптурата, висока 14 метра и тежка 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел "Религия" на "Книгата на Гинес" като най-високата статуя на Богородица с младенеца.

Най-високият комин пък е на "Аурубис България" – построен е през 1982 г., извисява се до 325,4 м от земята и се намира в Софийска област.

Най-високата телевизионна кула пък е в Русе. Построена е през 1987 г. и е висока 204 м.

И още – за най-голямата пейка в Димитровград и къде се намира най-високата и впечатляваща бизнес сграда в България – вижте във видеото с красиви снимки и любопитна информация.

Прочети цялата статия
Една сутрин на Бургаското езеро Езерото е дом за близо 260 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България. Много от тях са редки за Европа, а девет и за света.
Прегледана: 1238
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Езерото Вая се намира в сърцето на гр. Бургас, между два от жилищните му квартала - Горно и Долно Езерово.

То е най-голямото естествено езеро в страната с площ от 28кв.км.

Над езерото минава Виа Понтика - една от големите "въздушни магистрали" на мигриращи птици от цяла Европа.

Вая е дом за близо 260 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България. Много от тях са редки за Европа, а девет и за света.

На езерото могат да се наблюдават събрани на едно място гнездящи нощни, малки бели и гривести чапли.

Бургаското езеро е отделено от Черно море посредством пясъчната коса Кумлука и се свързва с него чрез тесен канал.

Огромното крайбрежно езеро дължи солта в него на връзката, която има с Черно море. Тази връзка осигурява не само постоянен приток на солени води, но и соленоводни видове риба във водоема. Във Вая изливат водите си реките Айтоска, Съндърдере и Чукарска, които носят сладки води.

Това разнообразие в солеността на водите създава богата хранителна база, на която се дължи и голямото биологично разнообразие регистрирано в езерото.

Вая е защитена зона от мрежата Натура 2000 по Директивата за птиците и Директивата за местообитанията.

За пътя на дивите птици през България вижте в разказа за филма на режисьора Симеон Цончев "Птиците отлитат" във видеото:

Прочети цялата статия
Стара Загора и нейните топ 5 забележителности, които не бива да пропускате Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на VII хил.пр.Хр.
Прегледана: 5600
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Стара Загора е носила много имена през годините, но най-често се споменават следните: Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник.

Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на VII хил.пр.Хр.
Днес градът съчетава по неповторим начин следите от богатата си история със съвременни архитектурни решения. Вижте топ 5 на местата, които задължително да посетите, когато сте в Стара Загора.

1. Античен форум Августа Траяна

Внушителният мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е издигнат, за да напомня за битката от 31 юли 1877 година, когато българското опълчение, под развятото Самарско знаме, получава своето бойно кръщение.

Високият 50 метра монумент наподобява именно развято знаме.

В основите му е костницата на загиналите, гори и вечен огън в конструкция изпълнена под формата на щикове, а скулптурната композиция от шестима опълченци и руски офицер символизира 6-те български дружини, които за първи път влизат в бой под командването на руските офицери.

Самарското знаме е един от най-славните трикольори на Българската армия. Създадено от монахини от град Самара, то е дарено на опълченците по време на Руско-турската война.
Още от забележителностите в Стара Загора можете да разгледате тук: https://opoznai.bg/stara-zagora

Прочети цялата статия