Последно добавени
Покажи още статии

Последно добавени статии

Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ - свещената триада на Родопите Енергийните им полета, открити още от траките, са толкова силни, че заключената в образувания от тях триъгълник, енергия действа зареждащо и пречистващо.
Прегледана: 22638
Добавена на: 21.05.2018
Източник: Opoznai.bg

В България има много вълшебни места, които са извор на надежда и усещане за докосване до тайнството на природата. А в Родопа планина, известнa не само със своята омагьосваща природа, но и с мистичната енергия, която витае по склоновете ѝ, се намира една от най-забележителните местности - Триадата.

В Западните Родопи се извисяват три върха, които образуват свещен енергиен триъгълник още от древни времена - Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ. Освен прекрасните гледки, които се разкриват към околността, от всяко едно от тези три места могат да се видят другите две.

Легендите за тях са много и в тях се разказва за различни божества още от времето на траките. Според старо поверие Кръстова гора се смята за отражение на божественото и вярата, Караджов камък се свързва с отвъдното и със света на мъртвите, а Белинташ – с живота и познанието. Това е триединство на местности, всяка от които чудна и мистична. Счита се, че енергийните им полета, открити още от траките, са толкова силни, че заключената, в образувания от тях триъгълник, енергия действа зареждащо и пречистващо.

Кръстова гора

Природната забележителност "Белинташ" се намира в Родопите, в землището на с. Сини връх. Общата площ на природната забележителност е 2.3 ха.

Представлява платовидно скално образувание с дължина 750м, ширина от 30 до 50м и височина приблизително 35м. Изградена е от вулканогено-седиментни

Прочети цялата статия
Искаш да избягаш от плажа? 10 места, които да посетиш по време на морската ти почивка Да се препичаш на плажа е хубаво, но дори и събирането на тен омръзва по някое време.
Прегледана: 4628
Добавена на: 11.05.2018
Източник: Opoznai.bg

Ако поизгориш от слънцето и пътят към пясъчната ивица вече никак не те привлича, вместо да си стоиш в стаята в хотела, може да разгледаш какви интересни съкровища има скрити по нашето Черноморие. Ще се изненадаш колко разкошни местенца има, които да разнообразят почивката ти.

Археологически резерват "Дуранкулак"

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите.

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море.

Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Прочети цялата статия
За семейства с деца - 9 идеи за забавна разходка Когато времето се затопли, апетитът ви за пътешествия се изостря и започвате да се оглеждате за подходящи места, които да са интересни на цялото семейство.
Прегледана: 19267
Добавена на: 12.04.2018
Източник: Opoznai.bg

Трудно е да угодите на всички - хем на децата да им е интересно, хем и възрастните да са доволни. Затова ви се притичваме на помощ с предложения, които да впечатлят и малки, и големи.

Детски научен център Музейко - София


Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта.Обичате да съзерцавате звездите? Тогава Планетариумът в Смолян ще бъде едно от любимите ви места за забавление, докато сте на приятна почивка в Родопите. Той е най-големият в България и досега е посетен от над 2 500 000 българи и чужденци. Може да наблюдавате звездите, дори и посред бял ден. Планетариумът ще ви предложи цялото небесно царство, събрано в кръглата звездна зала с куполообразен таван.

Избрахте ли вече кое чудесно място ще посетите с цялото семейство още следващия уикенд?

Прочети цялата статия
Най-подходящите дестинации за каякинг и рафтинг в България През пролетта, когато реките и язовирите са най-пълноводни, е идеалното време за приключения сред природата
Прегледана: 7248
Добавена на: 30.03.2018
Източник: Opoznai.bg

Водните спортове каякинг и рафтинг все повече набират популярност като възможност за забавление, което може да се практикува сред природата от малки и големи.

С каяк може да се спускате в бурни реки, езера, язовири или дори в морето. Този спорт е подходящ както за начинаещи ентусиасти, така и за напреднали смелчаци, които искат да усетят тръпката да се борят с бързеите и завоите на речното корито.
Каякът може да бъде с едно, две и дори с четири места.

За рафтинг от друга страна, се изисква участие от повече хора, затова е страхотен начин за приключение в компанията на приятели или за тиймбилдинг с колегите. Спускането се извършва с надуваема лодка по буйни реки и със сигурност ще ви избави от скуката.

Къде обаче в България може да усетите адреналина, с който каякингът и рафтингът ще ви заредят? Вижте кои са най-подходящите дестинации за водни приключения.

Каяк на язовир Искър

Ако вече сте опитни в рафтинга и искате да искате да усетите истинската магия на водния спорт, за вас е по-отдалечената от цивилизацията река Арда. Бързеите, пълни с адреналин, се редуват с по-спокойни места, където можете да си отдъхнете и да се заредите с нови сили.

Отправяйки се на пътешествие по реката, ще разгледате интересните местности край нея. Може да започнете от ВЕЦ – Бели Извор, да минете под Дяволския мост - най-големият в Родопите каменен мост, и да стигнете чак до мястото, къдет

Прочети цялата статия
Непознатите ски писти Просто извадете най-топлите си дрехи и хващайте щеките – снегът ви очаква
Прегледана: 4434
Добавена на: 06.03.2018
Източник: Vesti.bg

Тази година тихо се топи поредният сняг, галено щипе слънцето пак, защото в града снегът е мираж… или се топи твърде бързичко. И понеже зимата явно този път наистина може би ще ни изненада и снегът ще остане далеч от нас – решението е само едно. Когато снегът не дойде при вас, вие отивате при снега!

Спортният ски сезон в България отдавна е открит, така че само трябва да натоварите ските и да се отправите на снежно приключение. За разнообразие обаче, изберете ски писта, на която досега не сте били. Разбира се, преди това трябва да се информирате дали тя е подходяща за вас – затова следващите редове ще ви бъдат много полезни. Кои са непознатите, но добри ски писти през зимния сезон в България и защо да изберете една от тях? (Ако пък не карате ски, то бъдете подготвени за потенциалната възможност в края на този текст вече да искате да се научите.)

На по-малко от 30 км от Пловдив се намира истинско ски царство – ски пистата към хотелския комплекс "Здравец". Освен че е много близо до града и в сърцето на Родопите, пистата предлага нощно каране. За всички, които обичат спортните приключения, но карането през деня не им е достатъчно, или пък искат да се полюбуват на зимната приказка през нощта – това е идеалното място за тях. А винаги след карането ще може да се отдадете на нужната почивка и вкусна храна в комплекса.

Следващата ски писта, която незаслуж

Прочети цялата статия
Най-харесваните СПА и балнео дестинации в България Намерете това, от което се нуждаят духът и тялото ви
Прегледана: 9954
Добавена на: 23.11.2017
Източник: vesti.bg

Колкото повече СПА и почивка, толкова по-добре, казал… всеки един човек, който е попаднал в кръговрата на забързаното ежедневие. Стресът и натовареният график през работната седмица често изцеждат по-голямата част от енергията ни и се нуждаем от презареждане на батериите. Именно затова лесните и чести бягства към любими СПА и балнеолечебни дестинации в България са спасението. Е, понякога може да експериментираме и да не заложим на нещо познато и традиционно, а да посетим спокойна локация, на която не сме били преди.

Българските курорти, подходящи за подобен тип релаксираща почивка, са много, но този път ще се спрем само на част от тях – Велинград, Девин, Шипково, Огняново и Хисаря. Ако вече сте били там и искате да посетите друга СПА дестинация – броят на възможностите ще ви зарадва доста.

Ако пък искате интензивно да вкарате здравето си в правилния път, може да опитате някой дневен СПА маратон, като комбинирате различни СПА и балнеолечебни дейности. Ако искате да се насладите на аромата на чистия боров въздух, то задължително трябва да посетите Шипково. Лековите извори там са идеални за всички сезонни в страната, така че не трябва да се притеснявате по кое време на годината изпитате нужда за глътка свежест и релакс. Мястото е подходящо за хора със здравословни проблеми, свързани с кръвното налягане, вътрешни болести, нервната система и други. Вижте кои са процедурите,

Прочети цялата статия
От Боженци до Габрово по стария римски път Трасето на пътеката е сравнително равно и преминава през красива гора.
Прегледана: 4740
Добавена на: 22.11.2017
Източник: Vesti.bg

Eкопътека "Римският път" се намира близо до красивото българско село Боженци, в което сякаш времето е спряло. Трасето на пътеката е сравнително равно и преминава през красива гора. Пътят свързвал Големия път (Никополис ад Иструм – Августа Траяна (днешна Стара Загора) – Константинопол) с местността над Габрово Градище.

Древна легенда разказва, че през 19 век Богдан, местен момък от село Боженци, работел като моряк на английски кораб. Когато се прибира към дома от Цариград, някъде край Одрин е ограбен от разбойници.
Те го убиват, но по-късно за заловени. Властите изпращат на почернената му майка негов пръстен, кон и две торби със злато, които Богдан носил в себе си. Майката решава с част от златото да оправи пътя до Радолов дол и в чест на сина и днес той се нарича Богданов калдъръм.

Прочети цялата статия
10 малко известни родопски селца, които трябва да посетите Познавате ли добре Родопите? Вижте 10 приказни села в Родопите, които са малко познати, но има с какво да ви впечатлят!
Прегледана: 42872
Добавена на: 31.05.2017
Източник: Opoznai.bg

Дори само за миг да се полюбувате на красивата природа и вдъхнете кристално чистия въздух, вие завинаги ще се влюбите в магнетичните и величествени Родопи. Тръгнеш ли из Орфеевата планина винаги ще откриеш непознато кътче. Опознай.bg - Пътеводителят на България ще ви отведе до 10 малко известни родопски селца, в които ще откриете гостоприемство, уют и спокойствие.

1. Село Стикъл

Село Стикъл се намира в подножието на връх Голям Перелик, в близост до селата Солища и Гела и средищният център Широка лъка.

В околностите на село Стикъл съществуват редица археологически находки, които говорят, че този район е бил обитаван от най-дълбока древност. Името Стикъл идва от старобългарската дума "кале" (крепост). Туристическият преход от Гела до Стикъл трае 30 минути.

В района има туристически пътеки и маршрута на една от тях води от Солища покрай връх Турлата до село Стикъл. Климата в Стикъл е много приятен, природата наоколо е прекрасна и създават условия за пълноценна почивка.

2. Село Солища

Село Солища е едно от най-красивите села в подножието на връх Перелик. Намира се на 4км от село Широка лъка, на 26км от Смолян, на 24км от Девин и Чепеларе и на 16км от курорта Пампорово.


Най-високият връх в землището на с. Кожари е връх "Вишката", който в миналото е служил на войниците за наблюдение на граничната бразда.

10. Село Писаница

Прочети цялата статия
Топ 5 на най-красивите и малко известни върхове в България Планината е истинска бяла приказка през зимата, когато снегът покрие билата ѝ. Трудните километри нагоре си струват, когато пред очите ви се разкрие невероятна гледка.
Прегледана: 12479
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Вижте класацията на Опознай.bg за топ 5 на най-красивите и малко известни върхове в България, които ще спрат дъха ви с красотата си през зимата.

Връх Пункова скала се издига на главното планинско било на Беласица. Стръмните скалисти склонове го правят опасен за изкачване, но гледката към двете връхни точки си заслужава. Изграден е от метаморфни скали. По билото му минава държавната граница между България и Гърция.

Прочети цялата статия
5 красиви места в България със свои истории за любовта Сигурно знаете легендата за природната забележителност Вкаменената сватба. Знаете ли обаче за любовната чешма в Трявна? Ето някои интересни места, които има какво да ни разкажат за любовта.
Прегледана: 12863
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Екипът на Опознай.bg ще ви заведе до 5 красиви и вдъхновяващи места, които имат собствени истории за силата на любовта.

Дяволският мост се намира в живописен пролом, на около 10 км. от град Ардино, и свързва двата бряга на Арда. Една от легендите разказва, че по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в красива българска девойка. За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с намерението да скочи от него. Турците препуснали след нея, но когато наближили моста, спрели от ужас – във водата, точно в средата – под централния свод на моста, видели дяволско отражение. Те избягали изплашени, а девойката спасила живота си. И до ден днешен при слънчево време, отражението на дявола може да се види във водата, а моста носи името си "Дяволски".

Прочети цялата статия