Последно добавени
Покажи още статии

Статии за Стара Загора

За семейства с деца - 9 идеи за забавна разходка Когато времето се затопли, апетитът ви за пътешествия се изостря и започвате да се оглеждате за подходящи места, които да са интересни на цялото семейство.
Прегледана: 19473
Добавена на: 12.04.2018
Източник: Opoznai.bg

Трудно е да угодите на всички - хем на децата да им е интересно, хем и възрастните да са доволни. Затова ви се притичваме на помощ с предложения, които да впечатлят и малки, и големи.

Детски научен център Музейко - София


Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта.Обичате да съзерцавате звездите? Тогава Планетариумът в Смолян ще бъде едно от любимите ви места за забавление, докато сте на приятна почивка в Родопите. Той е най-големият в България и досега е посетен от над 2 500 000 българи и чужденци. Може да наблюдавате звездите, дори и посред бял ден. Планетариумът ще ви предложи цялото небесно царство, събрано в кръглата звездна зала с куполообразен таван.

Избрахте ли вече кое чудесно място ще посетите с цялото семейство още следващия уикенд?

Прочети цялата статия
По стъпките на Апостола на свободата Васил Левски Всяка година на 19 февруари отбелязваме годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В негова памет се организират възпоменателни церемонии в цялата страна.
Прегледана: 2771
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Със сайта за пътешествия Опознай.bg ще ви разходим из някои знакови за живота на Апостола места, които пазят паметта на Левски и които може да посетите и днес.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837г в град Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Националният музей "Васил Левски" се намира в централната част на град Карлово.

Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис "Всях светих болгарских", Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Паметникът на Васил Левски е построен на лобното място на Апостола.

Той е един от първите паметници, построени в София след Освобождението на България.

Архитект е Адолф Вацлав Колар -­ първият градски архитект на столицата.

Открит е през октомври 1895г. В цялата страна има още много музеи и паметници, издигнати в памет на Апостола на свободата и на неговото дело.

България пази образа му и думите му!

Прочети цялата статия
Стара Загора и нейните топ 5 забележителности, които не бива да пропускате Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на VII хил.пр.Хр.
Прегледана: 5609
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Стара Загора е носила много имена през годините, но най-често се споменават следните: Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник.

Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на VII хил.пр.Хр.
Днес градът съчетава по неповторим начин следите от богатата си история със съвременни архитектурни решения. Вижте топ 5 на местата, които задължително да посетите, когато сте в Стара Загора.

1. Античен форум Августа Траяна

Внушителният мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е издигнат, за да напомня за битката от 31 юли 1877 година, когато българското опълчение, под развятото Самарско знаме, получава своето бойно кръщение.

Високият 50 метра монумент наподобява именно развято знаме.

В основите му е костницата на загиналите, гори и вечен огън в конструкция изпълнена под формата на щикове, а скулптурната композиция от шестима опълченци и руски офицер символизира 6-те български дружини, които за първи път влизат в бой под командването на руските офицери.

Самарското знаме е един от най-славните трикольори на Българската армия. Създадено от монахини от град Самара, то е дарено на опълченците по време на Руско-турската война.
Още от забележителностите в Стара Загора можете да разгледате тук: https://opoznai.bg/stara-zagora

Прочети цялата статия