Най-висока оценка
Покажи още статии

Най-висока оценка статии

5 малко известни места в България със спиращи дъха гледки Докато обикаляте по плажове и планини, местата с прекрасен изглед честичко остават скрити
Прегледана: 21444
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Лятото е най-благоприятното време за събиране на слънце, хубави емоции и разбира се, гледки, пълнещи очите и душата. Докато обикаляте по плажове и планини, местата с прекрасен изглед честичко остават скрити. Ето защо, екипът на Opoznai.bg подбра за вас 5 малко известни местенца, от които се разкриват чудни панорами - а дали ще си правите селфи или ще ги запечатате само в сърцето си, решавате вие.

1. Скалите над село Дъбравка

"Кобилини стени" се извисяват внушително на югозападните склонове на върховете "Бегличка могила" (1482м) и "Пършевица" (1430м). Представляват поредица от няколко скални венци с различна височина, ориентирани към Искърския пролом.

Най-близкият изходен пункт към тях е хижа "Пършевица". От хижата поемате по жълта лентова маркировка и след 25-30минути изкачване сте на билото. Оттам продължавате по пътеката и в дясно от вас ще видите стените.

Изходни места до хижата: Град Враца - 3.30ч по маркирана пътека (може и с автомобил по асфалтиран път); Село Миланово - 3.00ч пеша. От селото има път с трошено-каменна настилка до хижата.

Прочети цялата статия
Най-красивите български пещери Ако искате да заложите на нещо по-различно от обичайния морски отдих, то обиколка на най-красивите пещери у нас е точно като за вас.
Прегледана: 13128
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Открита е съвсем случайно през 1970 г. по време на добив на варовик, но е облагородена и отворена за посещения съвсем наскоро – през 2015 г. Пещерата има коридори с дължина около 200 метра и 5 красиво осветени зали. Уникална е с изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Оцветяването се дължи на липсата на кислород, при което водата кристализира с цвета на различните скали.

Прочети цялата статия
Топ 5 на най-красивите и малко известни върхове в България Планината е истинска бяла приказка през зимата, когато снегът покрие билата ѝ. Трудните километри нагоре си струват, когато пред очите ви се разкрие невероятна гледка.
Прегледана: 12543
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Вижте класацията на Опознай.bg за топ 5 на най-красивите и малко известни върхове в България, които ще спрат дъха ви с красотата си през зимата.

Връх Пункова скала се издига на главното планинско било на Беласица. Стръмните скалисти склонове го правят опасен за изкачване, но гледката към двете връхни точки си заслужава. Изграден е от метаморфни скали. По билото му минава държавната граница между България и Гърция.

Прочети цялата статия
Топ 5 на най-красивите ждрела в България В България има 32 реки, но само някои от тях образуват красиви проломи по дължината си, вижте най-красивите ждрела у нас
Прегледана: 8825
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Чаирското ждрело е разположено по протежение на Чаирската река. Огромните скали, надвесени над пътя, Чаирската река и резерват "Шабаница" са само част от чудните красоти на ждрелото.

Тук се намират и някои изключителни природни феномени. В самото начало е Превалетия камък - естествена каменна арка висока над 10м.

По-нагоре пътят води до Чаирските езера.

Над ждрелото се извисява връх Бойдалъка, от който се открива прекрасна гледка към голяма част от Родопите.

Прочети цялата статия
Най-високите сгради и постройки в България За най-голямата пейка в Димитровград, най-високата бизнес сграда в страната и кой е монументът, влязъл в рекордите на Гинес
Прегледана: 3929
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

В България има впечатляващи сгради и постройки, които заслужават да бъдат видeни.
Знаете ли, например, че най-високата статуя на Богородица с младенеца, вписана в "Книгата на Гинес", се намира именно в страната ни? И по-точно в Хасково.

Монументът "Света Богородица" представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града света Богородица с младенеца. Скулптурата, висока 14 метра и тежка 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел "Религия" на "Книгата на Гинес" като най-високата статуя на Богородица с младенеца.

Най-високият комин пък е на "Аурубис България" – построен е през 1982 г., извисява се до 325,4 м от земята и се намира в Софийска област.

Най-високата телевизионна кула пък е в Русе. Построена е през 1987 г. и е висока 204 м.

И още – за най-голямата пейка в Димитровград и къде се намира най-високата и впечатляваща бизнес сграда в България – вижте във видеото с красиви снимки и любопитна информация.

Прочети цялата статия
10 защитени места с изумителни гледки в Родопите Защитената местност Чаирски езера е известна с естествено образували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори
Прегледана: 11954
Добавена на: 03.05.2017
Източник: Vesti.bg

Времето вече се стопли и сезонът на пътешествията може да започне. Виж предложенията на Opoznai.bg за няколко уникално красиви местенца във вълшебните Родопи, които ще напълнят очите и душата ти.

Прочети цялата статия
Виртуална разходка из популярни музеи, галерии и исторически забележителности в България Когато пътуването е невъзможно, поради изънредни обстоятелства, много от музеите, галериите и библиотеките в страната ни вече предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби, както и възможност за виртуални разходки сред музейните експозиции и археологическите забележителности, докато сте у дома.
Прегледана: 8766
Добавена на: 15.04.2020
Източник: mc.government.bg

Министерството на културата събра богат списък с онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма. На интернет и фейсбук страниците на културните институции можете да намерите интересна информация, която се обновява.

Национална галерия - Двореца

Нос Калиакра е едно от най-забележителните места на българското Черноморие. Той навлиза на 2км навътре в морето и образува малко полуостровче с издълбани пещери, подмоли и арки. Намира се на 12км източно от град Каварна. Калиакра е превърната в резерват заради уникалната си природа и богатото си историческо минало. На нея се намират останките от средновековна българска крепост, която била последното кътче земя, завладяно от османците. По десния й бряг се спуска алея, която ще ви отведе до невероятна пещера с изграден двуетажен ресторант. Втора алея пък ще ви разкрие друга пещера, в която се намира музей с ценни археологически експонати. Виртуална раходка направете ТУК.

Още виртуални турове на културни и природни забележителности в България може да направите на картата ТУК, в рамките на проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България".

Прочети цялата статия
Вижте кои са 7-те най-красивите язовири в Родопите Родопите със своята живописна природа и разнообразен релеф са притегателно място за отмора и зареждане.
Прегледана: 24337
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Според мнозина язовирите в Родопите са най-живописните места за почивка в България. Ето и някои от най-предпочитаните сред тях, където можем да избягаме от шума на града.

Язовир Въча

Разположен е по живописното поречие на река Въча в Западните Родопи. Има най-високата язовирна стена в България – 144,5 метра. Дълъг е е 18 км. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

Язовир Ивайловград

Това е най-дългият язовир в България – 36 км. Построен е през 1964 г., и е един от най-красивите в страната. Местностите Марта и Цимбала, по южното крайбрежие са сред най-прекрасните кътчета на язовира.

Язовир Батак

Шестият по големина язовир в България. Разположен е до град Батак на 1100 м. надм. височина. Край неговите зелени брегове са разположени курорта Цигов Чарк и летовище Дъното.

Във видеото вижте и останалите красиви язовири, намиращи се в Родопите - яз. Кърджали и яз. Студен кладенец, яз. Голям Беглик, яз. Доспат, яз. Широка поляна.

Прочети цялата статия
Легендата за Боженци – село с над 600 години история Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393г – при превземането на Търново – бяга със семейството си, за да търси спасение в гористите планини и стига до малка рекичка. Божана се заселила по северните склонове на Стара планина и основала село Боженци
Прегледана: 19281
Добавена на: 13.06.2017
Източник: Vesti.bg

Габровско село Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в България.
Според легендата селото е с история на повече от 600 години, пише в сайта на архитектурно-исторически резерват Боженци - Bojentsi.com.

На 6 септември 1964 г. тържествено е открит Архитектурно-историческият резерват – Боженци.

В АИР "Боженци" са отворени за посещение две музейни къщи – къща-музей "Баба Райна" и къща-музей "Дончо Попа", които представят етнографски експозиции, Менгема - работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.
В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната – освен гостуващите изложби, се поставят и постоянните експозиции на музея. Църквата "Св. Пророк Илия", построена 1841 г., е свързана с интригуваща история разказвана от екскурзоводите в АИР.

Прочети цялата статия
10 малко известни родопски селца, които трябва да посетите Познавате ли добре Родопите? Вижте 10 приказни села в Родопите, които са малко познати, но има с какво да ви впечатлят!
Прегледана: 42959
Добавена на: 31.05.2017
Източник: Opoznai.bg

Дори само за миг да се полюбувате на красивата природа и вдъхнете кристално чистия въздух, вие завинаги ще се влюбите в магнетичните и величествени Родопи. Тръгнеш ли из Орфеевата планина винаги ще откриеш непознато кътче. Опознай.bg - Пътеводителят на България ще ви отведе до 10 малко известни родопски селца, в които ще откриете гостоприемство, уют и спокойствие.

1. Село Стикъл

Село Стикъл се намира в подножието на връх Голям Перелик, в близост до селата Солища и Гела и средищният център Широка лъка.

В околностите на село Стикъл съществуват редица археологически находки, които говорят, че този район е бил обитаван от най-дълбока древност. Името Стикъл идва от старобългарската дума "кале" (крепост). Туристическият преход от Гела до Стикъл трае 30 минути.

В района има туристически пътеки и маршрута на една от тях води от Солища покрай връх Турлата до село Стикъл. Климата в Стикъл е много приятен, природата наоколо е прекрасна и създават условия за пълноценна почивка.

2. Село Солища

Село Солища е едно от най-красивите села в подножието на връх Перелик. Намира се на 4км от село Широка лъка, на 26км от Смолян, на 24км от Девин и Чепеларе и на 16км от курорта Пампорово.


Най-високият връх в землището на с. Кожари е връх "Вишката", който в миналото е служил на войниците за наблюдение на граничната бразда.

10. Село Писаница

Прочети цялата статия