Най-висока оценка
Покажи още статии

Най-висока оценка статии

Нов маршрут в Странджа ни запознава с птичия свят Преходът по маршрута предлага живописни гледки и отлична възможност за наблюдение на водолюбиви птици.
Прегледана: 1754
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

През 2015г с церемония по български обичай беше даден старт на още един от интерпретативните маршрути в ПП "Странджа" – "Птици". Изходната му точка е китното с.Синеморец. Маршрутът следва десния бряг на река Велека, която при вливането си в Черно море образува едно от най-красивите устия у нас. Приустиевият участък на реката, по който преминава маршрутът, изцяло попада в защитена местност "Устие на река Велека". Това е един от новоизградените маршрути в Странджа.

След церемонията главният специалист биолог към ДПП "Странджа" Милен Рашков поведе първите туристи по атрактивния маршрут. Преходът бе съчетан с екоакция за почистване на района по повод Световния ден на екологията – 5 юни.

Преходът по маршрута предлага живописни гледки и отлична възможност за наблюдение на водолюбиви птици.

Изградени са точки, които привличат вниманието с информация за птичето многообразие в района, запознават туристите с биологията и поведението на малкия гмурец и речния дъждосвирец, с разликите при яйцата на речния дъждосвирец, малкия гмурец, тръстиковото шаварче и зеленоногата водна кокошка. Информационна табела ни запознава с един от прекрасните представители на семейството на чаплите – малката бяла чапла, както и с водолюбиви птици, които могат да се наблюдават в района - малък воден бик, голям корморан, гривеста чапла.

Една от спирките по маршрута дава възможност за теренно н

Прочети цялата статия
5 красиви места в България със свои истории за любовта Сигурно знаете легендата за природната забележителност Вкаменената сватба. Знаете ли обаче за любовната чешма в Трявна? Ето някои интересни места, които има какво да ни разкажат за любовта.
Прегледана: 12863
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Екипът на Опознай.bg ще ви заведе до 5 красиви и вдъхновяващи места, които имат собствени истории за силата на любовта.

Дяволският мост се намира в живописен пролом, на около 10 км. от град Ардино, и свързва двата бряга на Арда. Една от легендите разказва, че по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в красива българска девойка. За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с намерението да скочи от него. Турците препуснали след нея, но когато наближили моста, спрели от ужас – във водата, точно в средата – под централния свод на моста, видели дяволско отражение. Те избягали изплашени, а девойката спасила живота си. И до ден днешен при слънчево време, отражението на дявола може да се види във водата, а моста носи името си "Дяволски".

Прочети цялата статия
По стъпките на Апостола на свободата Васил Левски Всяка година на 19 февруари отбелязваме годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В негова памет се организират възпоменателни церемонии в цялата страна.
Прегледана: 2762
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Със сайта за пътешествия Опознай.bg ще ви разходим из някои знакови за живота на Апостола места, които пазят паметта на Левски и които може да посетите и днес.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837г в град Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Националният музей "Васил Левски" се намира в централната част на град Карлово.

Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис "Всях светих болгарских", Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Паметникът на Васил Левски е построен на лобното място на Апостола.

Той е един от първите паметници, построени в София след Освобождението на България.

Архитект е Адолф Вацлав Колар -­ първият градски архитект на столицата.

Открит е през октомври 1895г. В цялата страна има още много музеи и паметници, издигнати в памет на Апостола на свободата и на неговото дело.

България пази образа му и думите му!

Прочети цялата статия