Най-коментирани
Покажи още статии

Най-коментирани статии

Часовниковите кули на България - пазители на времето и историята ни Тези исполини, съхранили спомените на много поколения, внушително се издигат над площади и паркове. Напомнят за миналото, отмерват настоящето и ще продължават да бдят над нас и в бъдеще.
Прегледана: 6116
Добавена на: 16.05.2019
Източник: Opoznai.bg

В България могат да се видят много часовникови кули, превърнали се в символи на градовете, в които величествено се издигат. Някои от тях са на възраст няколко века и са станали свидетели на събития, оставили дълбок отпечатък в историята ни. Днес тези архитектурни паметници са емблематично място за срещи, а майсторски изваяните им силуети често присъстват на снимките на туристите. Подбрахме някои от най-известните часовникови кули в страната, които може да посетите по време на следващото си пътешествие.

Часовникова кула - Ботевград

Часовниковата кула в Златица е построена през 1777г. Когато чешкият историк Константин Иречек посетил града през 1883г събрал сведения, според които това е една от най-старите часовникови кули у нас.

Прочети цялата статия
Виртуална разходка из популярни музеи, галерии и исторически забележителности в България Когато пътуването е невъзможно, поради изънредни обстоятелства, много от музеите, галериите и библиотеките в страната ни вече предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби, както и възможност за виртуални разходки сред музейните експозиции и археологическите забележителности, докато сте у дома.
Прегледана: 8751
Добавена на: 15.04.2020
Източник: mc.government.bg

Министерството на културата събра богат списък с онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма. На интернет и фейсбук страниците на културните институции можете да намерите интересна информация, която се обновява.

Национална галерия - Двореца

Нос Калиакра е едно от най-забележителните места на българското Черноморие. Той навлиза на 2км навътре в морето и образува малко полуостровче с издълбани пещери, подмоли и арки. Намира се на 12км източно от град Каварна. Калиакра е превърната в резерват заради уникалната си природа и богатото си историческо минало. На нея се намират останките от средновековна българска крепост, която била последното кътче земя, завладяно от османците. По десния й бряг се спуска алея, която ще ви отведе до невероятна пещера с изграден двуетажен ресторант. Втора алея пък ще ви разкрие друга пещера, в която се намира музей с ценни археологически експонати. Виртуална раходка направете ТУК.

Още виртуални турове на културни и природни забележителности в България може да направите на картата ТУК, в рамките на проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България".

Прочети цялата статия
Красиви места в България и техните магични легенди Пътешествията и чувството постоянно да откриваш по едно ново кътче из България, да му се насладиш и запечаташ в съзнанието и сърцето си, е незаменимо.
Прегледана: 6010
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Да видиш едно място, да оцениш красотата му и да научиш нещо любопитно за него, извън познатите географски характеристики - това вече си е истинско съкровище.

Например, знаете ли откъде произлиза името Сребърна и кои всъщност са Тримата братя край Айтос? Независимо дали вече сте посетили тези и други места, или пък тепърва ви предстои, техните легенди ще ви изненадат, очароват и обогатят.

Откъде идва името на
Сребърна?

Езерото, което се намира в силистренския край, всъщност е част от признатия от ЮНЕСКО резерват със световно значение, защото там се среща огромно разнообразние на видове. Но питали ли сте се откъде идва името Сребърна?

Но нека разберем откъде идва това чудато име:
В действителност скалните късове наподобяват двама влюбени младоженци – впечатляващи са. Според легендата двама млади се венчавали, но докато всички сватбари се придвижвали тържествено, духнал вятър и повдигнал булото на невестата. Свекърът видял неземната красота на булката и нечисти помисли минали през главата му. В този миг природата се намесила и вкаменила всички, с изключение на младоженеца. Той заплакал и помолил да бъде вкаменен също, за да остане завинаги близо до любимата жена. И до днес понякога до фигурата му се образува локва, за която се твърди, че това всъщност са сълзите му.

Прочети цялата статия
Най-високите сгради и постройки в България За най-голямата пейка в Димитровград, най-високата бизнес сграда в страната и кой е монументът, влязъл в рекордите на Гинес
Прегледана: 3920
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

В България има впечатляващи сгради и постройки, които заслужават да бъдат видeни.
Знаете ли, например, че най-високата статуя на Богородица с младенеца, вписана в "Книгата на Гинес", се намира именно в страната ни? И по-точно в Хасково.

Монументът "Света Богородица" представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града света Богородица с младенеца. Скулптурата, висока 14 метра и тежка 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел "Религия" на "Книгата на Гинес" като най-високата статуя на Богородица с младенеца.

Най-високият комин пък е на "Аурубис България" – построен е през 1982 г., извисява се до 325,4 м от земята и се намира в Софийска област.

Най-високата телевизионна кула пък е в Русе. Построена е през 1987 г. и е висока 204 м.

И още – за най-голямата пейка в Димитровград и къде се намира най-високата и впечатляваща бизнес сграда в България – вижте във видеото с красиви снимки и любопитна информация.

Прочети цялата статия
10 забележителни средновековни кули и укрепления в България Множество кули и укрепления са пазели свидната ни земя, но колко от тях познавате
Прегледана: 7887
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Крепостта Букелон се намира край село Маточина, община Свиленград. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било.

Със своите 18 метра височина, крепостта е внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. През вековете крепостта е била многократно реконструирана, в зависимост от нуждите на своите собственици.

Крепостта Букелон е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на България.

Прочети цялата статия
Най-красивите български пещери Ако искате да заложите на нещо по-различно от обичайния морски отдих, то обиколка на най-красивите пещери у нас е точно като за вас.
Прегледана: 13119
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Открита е съвсем случайно през 1970 г. по време на добив на варовик, но е облагородена и отворена за посещения съвсем наскоро – през 2015 г. Пещерата има коридори с дължина около 200 метра и 5 красиво осветени зали. Уникална е с изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Оцветяването се дължи на липсата на кислород, при което водата кристализира с цвета на различните скали.

Прочети цялата статия
Топ 5 на най-красивите ждрела в България В България има 32 реки, но само някои от тях образуват красиви проломи по дължината си, вижте най-красивите ждрела у нас
Прегледана: 8813
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Чаирското ждрело е разположено по протежение на Чаирската река. Огромните скали, надвесени над пътя, Чаирската река и резерват "Шабаница" са само част от чудните красоти на ждрелото.

Тук се намират и някои изключителни природни феномени. В самото начало е Превалетия камък - естествена каменна арка висока над 10м.

По-нагоре пътят води до Чаирските езера.

Над ждрелото се извисява връх Бойдалъка, от който се открива прекрасна гледка към голяма част от Родопите.

Прочети цялата статия
5 от най-романтичните села в България Имате нужда от идеи за разходка, семейна почивка или романтично изживяване? Ето ви няколко предложения от нас.
Прегледана: 7890
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Opoznai.bg

Една разходка в това китно селце, ще ви отведе в епохата на Възраждането. Запазените автентични къщи, калдъръмени улици и сводести мостове, както и местните песни и обичаи превръщат Широка лъка в архитектурен и фолклорен резерват.

Ако след дългото и интересно пътешествие из българския бит сте малко уморени и може би гладни, седнете в някоя от местните механи и опитайте вкусни традиционни специалитети.

Прочети цялата статия
Най-харесваните СПА и балнео дестинации в България Намерете това, от което се нуждаят духът и тялото ви
Прегледана: 9963
Добавена на: 23.11.2017
Източник: vesti.bg

Колкото повече СПА и почивка, толкова по-добре, казал… всеки един човек, който е попаднал в кръговрата на забързаното ежедневие. Стресът и натовареният график през работната седмица често изцеждат по-голямата част от енергията ни и се нуждаем от презареждане на батериите. Именно затова лесните и чести бягства към любими СПА и балнеолечебни дестинации в България са спасението. Е, понякога може да експериментираме и да не заложим на нещо познато и традиционно, а да посетим спокойна локация, на която не сме били преди.

Българските курорти, подходящи за подобен тип релаксираща почивка, са много, но този път ще се спрем само на част от тях – Велинград, Девин, Шипково, Огняново и Хисаря. Ако вече сте били там и искате да посетите друга СПА дестинация – броят на възможностите ще ви зарадва доста.

Ако пък искате интензивно да вкарате здравето си в правилния път, може да опитате някой дневен СПА маратон, като комбинирате различни СПА и балнеолечебни дейности. Ако искате да се насладите на аромата на чистия боров въздух, то задължително трябва да посетите Шипково. Лековите извори там са идеални за всички сезонни в страната, така че не трябва да се притеснявате по кое време на годината изпитате нужда за глътка свежест и релакс. Мястото е подходящо за хора със здравословни проблеми, свързани с кръвното налягане, вътрешни болести, нервната система и други. Вижте кои са процедурите,

Прочети цялата статия
Непознатите ски писти Просто извадете най-топлите си дрехи и хващайте щеките – снегът ви очаква
Прегледана: 4438
Добавена на: 06.03.2018
Източник: Vesti.bg

Тази година тихо се топи поредният сняг, галено щипе слънцето пак, защото в града снегът е мираж… или се топи твърде бързичко. И понеже зимата явно този път наистина може би ще ни изненада и снегът ще остане далеч от нас – решението е само едно. Когато снегът не дойде при вас, вие отивате при снега!

Спортният ски сезон в България отдавна е открит, така че само трябва да натоварите ските и да се отправите на снежно приключение. За разнообразие обаче, изберете ски писта, на която досега не сте били. Разбира се, преди това трябва да се информирате дали тя е подходяща за вас – затова следващите редове ще ви бъдат много полезни. Кои са непознатите, но добри ски писти през зимния сезон в България и защо да изберете една от тях? (Ако пък не карате ски, то бъдете подготвени за потенциалната възможност в края на този текст вече да искате да се научите.)

На по-малко от 30 км от Пловдив се намира истинско ски царство – ски пистата към хотелския комплекс "Здравец". Освен че е много близо до града и в сърцето на Родопите, пистата предлага нощно каране. За всички, които обичат спортните приключения, но карането през деня не им е достатъчно, или пък искат да се полюбуват на зимната приказка през нощта – това е идеалното място за тях. А винаги след карането ще може да се отдадете на нужната почивка и вкусна храна в комплекса.

Следващата ски писта, която незаслуж

Прочети цялата статия