Най-коментирани
Покажи още статии

Най-коментирани статии

5 красиви места в България със свои истории за любовта Сигурно знаете легендата за природната забележителност Вкаменената сватба. Знаете ли обаче за любовната чешма в Трявна? Ето някои интересни места, които има какво да ни разкажат за любовта.
Прегледана: 12875
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Екипът на Опознай.bg ще ви заведе до 5 красиви и вдъхновяващи места, които имат собствени истории за силата на любовта.

Дяволският мост се намира в живописен пролом, на около 10 км. от град Ардино, и свързва двата бряга на Арда. Една от легендите разказва, че по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в красива българска девойка. За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с намерението да скочи от него. Турците препуснали след нея, но когато наближили моста, спрели от ужас – във водата, точно в средата – под централния свод на моста, видели дяволско отражение. Те избягали изплашени, а девойката спасила живота си. И до ден днешен при слънчево време, отражението на дявола може да се види във водата, а моста носи името си "Дяволски".

Прочети цялата статия
Топ 5 на най-красивите и малко известни върхове в България Планината е истинска бяла приказка през зимата, когато снегът покрие билата ѝ. Трудните километри нагоре си струват, когато пред очите ви се разкрие невероятна гледка.
Прегледана: 12541
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Вижте класацията на Опознай.bg за топ 5 на най-красивите и малко известни върхове в България, които ще спрат дъха ви с красотата си през зимата.

Връх Пункова скала се издига на главното планинско било на Беласица. Стръмните скалисти склонове го правят опасен за изкачване, но гледката към двете връхни точки си заслужава. Изграден е от метаморфни скали. По билото му минава държавната граница между България и Гърция.

Прочети цялата статия
По стъпките на Апостола на свободата Васил Левски Всяка година на 19 февруари отбелязваме годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В негова памет се организират възпоменателни церемонии в цялата страна.
Прегледана: 2771
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Със сайта за пътешествия Опознай.bg ще ви разходим из някои знакови за живота на Апостола места, които пазят паметта на Левски и които може да посетите и днес.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837г в град Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Националният музей "Васил Левски" се намира в централната част на град Карлово.

Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис "Всях светих болгарских", Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Паметникът на Васил Левски е построен на лобното място на Апостола.

Той е един от първите паметници, построени в София след Освобождението на България.

Архитект е Адолф Вацлав Колар -­ първият градски архитект на столицата.

Открит е през октомври 1895г. В цялата страна има още много музеи и паметници, издигнати в памет на Апостола на свободата и на неговото дело.

България пази образа му и думите му!

Прочети цялата статия