Най-коментирани
Покажи още статии

Най-коментирани статии

10 архитектурни шедьовъра на първомайстор Колю Фичето Възрожденският архитект и строител Никола Иванов Фичев (Колю Фичето) е останал в историята ни като уважаван и обичан българин, а мнозина се възхищават на таланта му и до ден днешен.
Прегледана: 83779
Добавена на: 25.06.2018
Източник: Opoznai.bg

Никола Фичев се счита за една от най-ярките ренесансови фигури на българското Възраждане. От своите съвременници е бил ценен като майстор (уста), а от наследниците си - като всепризнат първомайстор на националната архитектура. Много са мостовете, къщите, църквите, камбанариите и чешмите, които е сътворил с ръцете си и е вложил частица от себе си в тях. Вижте част от неговите архитектурни шедьоври, на които може да се полюбувате отблизо.

Църква "Света Троица" - Свищов

А ако искате да се запознаете по-подробно с работата на Колю Фичето, можете да посетите и експозицията "Колю Фичето - живот и творчество" в сградата на историческия музей на родния му град - Дряново. Там ще видите макети на много от сградите и мостовете, построени от него.

Прочети цялата статия
10 малко известни родопски селца, които трябва да посетите Познавате ли добре Родопите? Вижте 10 приказни села в Родопите, които са малко познати, но има с какво да ви впечатлят!
Прегледана: 42935
Добавена на: 31.05.2017
Източник: Opoznai.bg

Дори само за миг да се полюбувате на красивата природа и вдъхнете кристално чистия въздух, вие завинаги ще се влюбите в магнетичните и величествени Родопи. Тръгнеш ли из Орфеевата планина винаги ще откриеш непознато кътче. Опознай.bg - Пътеводителят на България ще ви отведе до 10 малко известни родопски селца, в които ще откриете гостоприемство, уют и спокойствие.

1. Село Стикъл

Село Стикъл се намира в подножието на връх Голям Перелик, в близост до селата Солища и Гела и средищният център Широка лъка.

В околностите на село Стикъл съществуват редица археологически находки, които говорят, че този район е бил обитаван от най-дълбока древност. Името Стикъл идва от старобългарската дума "кале" (крепост). Туристическият преход от Гела до Стикъл трае 30 минути.

В района има туристически пътеки и маршрута на една от тях води от Солища покрай връх Турлата до село Стикъл. Климата в Стикъл е много приятен, природата наоколо е прекрасна и създават условия за пълноценна почивка.

2. Село Солища

Село Солища е едно от най-красивите села в подножието на връх Перелик. Намира се на 4км от село Широка лъка, на 26км от Смолян, на 24км от Девин и Чепеларе и на 16км от курорта Пампорово.


Най-високият връх в землището на с. Кожари е връх "Вишката", който в миналото е служил на войниците за наблюдение на граничната бразда.

10. Село Писаница

Прочети цялата статия
Разходка в миналото - 13 автентични исторически резервата, съхранили паметта на България Вместо да отваряш учебниците, организирай си нагледен урок по история, като разгледаш някои от най-значимите архитектурно-исторически резервати в България, запазили жив българския дух и традиции.
Прегледана: 10685
Добавена на: 19.07.2018
Източник: Opoznai.bg

Най-добрият начин да узнаеш повече за произхода ни, е като се докоснеш до бита и културата на нашите прадеди. Предлагаме ти да се разходиш из градовете и селата, съхранили българщината и древните ни традиции във всеки камък, всяка греда, мост и чешма. Подготвили сме ти списък с едни от най-значимите исторически резервати в родината ни, които ще ти помогнат да скрепиш връзката си с миналото, за да можеш по-уверено да крачиш към бъдещето.

Архитектурно-исторически резерват Несебър

Бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург е разположена на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Резиденцията е проектирана от италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924г, а паркът по протежение на крайбрежието е разработен от швейцарския градинар Жул Жани. Комплексът е съставен от няколко вили и постройки с характерно излъчване.

Прочети цялата статия
Легендата за Боженци – село с над 600 години история Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393г – при превземането на Търново – бяга със семейството си, за да търси спасение в гористите планини и стига до малка рекичка. Божана се заселила по северните склонове на Стара планина и основала село Боженци
Прегледана: 19234
Добавена на: 13.06.2017
Източник: Vesti.bg

Габровско село Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в България.
Според легендата селото е с история на повече от 600 години, пише в сайта на архитектурно-исторически резерват Боженци - Bojentsi.com.

На 6 септември 1964 г. тържествено е открит Архитектурно-историческият резерват – Боженци.

В АИР "Боженци" са отворени за посещение две музейни къщи – къща-музей "Баба Райна" и къща-музей "Дончо Попа", които представят етнографски експозиции, Менгема - работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.
В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната – освен гостуващите изложби, се поставят и постоянните експозиции на музея. Църквата "Св. Пророк Илия", построена 1841 г., е свързана с интригуваща история разказвана от екскурзоводите в АИР.

Прочети цялата статия
Любов и вино - 14 винарски изби, подходящи за винен туризъм и дегустации За хубаво вино и романтична изненада на половинката не ви трябва повод. Но ако ви потрябват идеи за някое уникално местенце, където да отидете, за да съчетаете и двете - вижте нашите предложения за винен туризъм.
Прегледана: 35149
Добавена на: 01.02.2019
Източник: Opoznai.bg

14 февруари наближава и вместо да избираме между Трифон Зарезан и Свети Валентин, защо да не смесим традициите, за да се получи купаж от романтика, природа и дегустация на напитката на боговете в компанията на любим човек? Подготвили сме ви 14 винарски изби, които може да посетите със или без повод, за да опитате произведените от тях вина, да отседнете за няколко дни сред красотата на лозовите масиви и да се отдадете на опияняваща романтика.

Шато "Windy Hills" - град Кермен, край Сливен



Завършваме с "Шато Медово" - нов етнографски туристически комплекс, построен в автентичен български стил, който включва малка винарска изба, уютна хотелска част, ресторант и уникални занаятчийски работилници. Ще ви впечатли със съчетанието си на елементи от традиционна българска архитектура, средновековни занаяти, оригинална кухня, ексклузивни фолклорни представления и, разбира се, превъзходно българско вино. Шатото е водоснабдено с минерална изворна вода, която е с чудесни питейни качества и е много подходяща за балнео процедури.

Прочети цялата статия
10 защитени места с изумителни гледки в Родопите Защитената местност Чаирски езера е известна с естествено образували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори
Прегледана: 11946
Добавена на: 03.05.2017
Източник: Vesti.bg

Времето вече се стопли и сезонът на пътешествията може да започне. Виж предложенията на Opoznai.bg за няколко уникално красиви местенца във вълшебните Родопи, които ще напълнят очите и душата ти.

Прочети цялата статия
Най-красивият кът на Балканите според Иречек - Полска Скакавица Разположен само на 18 километра североизточно от град Кюстендил, Полска Скакавица пленява с могъщ воден пад от 53 метра.
Прегледана: 5342
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

Как да стигнете до водопада?

Първият вариант е да пътувате с влак по ж.п. линията Кюстендил - София и да слезете на ж.п.спирка Скакавица. След 30-минутна разходка ще стигнете до водопада.

Другият вариант е с автомобил. От Кюстендил се преминава през село Ръждавица и се поема по пътя за селата Полска Скакавица и Полетинци. Малко преди да влезете в село Полска Скакавица, има указателна табела, която ви упътва да завиете надясно по черния път.

Прочети цялата статия
От Боженци до Габрово по стария римски път Трасето на пътеката е сравнително равно и преминава през красива гора.
Прегледана: 4759
Добавена на: 22.11.2017
Източник: Vesti.bg

Eкопътека "Римският път" се намира близо до красивото българско село Боженци, в което сякаш времето е спряло. Трасето на пътеката е сравнително равно и преминава през красива гора. Пътят свързвал Големия път (Никополис ад Иструм – Августа Траяна (днешна Стара Загора) – Константинопол) с местността над Габрово Градище.

Древна легенда разказва, че през 19 век Богдан, местен момък от село Боженци, работел като моряк на английски кораб. Когато се прибира към дома от Цариград, някъде край Одрин е ограбен от разбойници.
Те го убиват, но по-късно за заловени. Властите изпращат на почернената му майка негов пръстен, кон и две торби със злато, които Богдан носил в себе си. Майката решава с част от златото да оправи пътя до Радолов дол и в чест на сина и днес той се нарича Богданов калдъръм.

Прочети цялата статия
Най-подходящите дестинации за каякинг и рафтинг в България През пролетта, когато реките и язовирите са най-пълноводни, е идеалното време за приключения сред природата
Прегледана: 7280
Добавена на: 30.03.2018
Източник: Opoznai.bg

Водните спортове каякинг и рафтинг все повече набират популярност като възможност за забавление, което може да се практикува сред природата от малки и големи.

С каяк може да се спускате в бурни реки, езера, язовири или дори в морето. Този спорт е подходящ както за начинаещи ентусиасти, така и за напреднали смелчаци, които искат да усетят тръпката да се борят с бързеите и завоите на речното корито.
Каякът може да бъде с едно, две и дори с четири места.

За рафтинг от друга страна, се изисква участие от повече хора, затова е страхотен начин за приключение в компанията на приятели или за тиймбилдинг с колегите. Спускането се извършва с надуваема лодка по буйни реки и със сигурност ще ви избави от скуката.

Къде обаче в България може да усетите адреналина, с който каякингът и рафтингът ще ви заредят? Вижте кои са най-подходящите дестинации за водни приключения.

Каяк на язовир Искър

Ако вече сте опитни в рафтинга и искате да искате да усетите истинската магия на водния спорт, за вас е по-отдалечената от цивилизацията река Арда. Бързеите, пълни с адреналин, се редуват с по-спокойни места, където можете да си отдъхнете и да се заредите с нови сили.

Отправяйки се на пътешествие по реката, ще разгледате интересните местности край нея. Може да започнете от ВЕЦ – Бели Извор, да минете под Дяволския мост - най-големият в Родопите каменен мост, и да стигнете чак до мястото, къдет

Прочети цялата статия
Искаш да избягаш от плажа? 10 места, които да посетиш по време на морската ти почивка Да се препичаш на плажа е хубаво, но дори и събирането на тен омръзва по някое време.
Прегледана: 4638
Добавена на: 11.05.2018
Източник: Opoznai.bg

Ако поизгориш от слънцето и пътят към пясъчната ивица вече никак не те привлича, вместо да си стоиш в стаята в хотела, може да разгледаш какви интересни съкровища има скрити по нашето Черноморие. Ще се изненадаш колко разкошни местенца има, които да разнообразят почивката ти.

Археологически резерват "Дуранкулак"

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите.

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море.

Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Прочети цялата статия