Последно добавени
Покажи още статии

Статии за София

Любов и вино - 14 винарски изби, подходящи за винен туризъм и дегустации За хубаво вино и романтична изненада на половинката не ви трябва повод. Но ако ви потрябват идеи за някое уникално местенце, където да отидете, за да съчетаете и двете - вижте нашите предложения за винен туризъм.
Прегледана: 35158
Добавена на: 01.02.2019
Източник: Opoznai.bg

14 февруари наближава и вместо да избираме между Трифон Зарезан и Свети Валентин, защо да не смесим традициите, за да се получи купаж от романтика, природа и дегустация на напитката на боговете в компанията на любим човек? Подготвили сме ви 14 винарски изби, които може да посетите със или без повод, за да опитате произведените от тях вина, да отседнете за няколко дни сред красотата на лозовите масиви и да се отдадете на опияняваща романтика.

Шато "Windy Hills" - град Кермен, край Сливен



Завършваме с "Шато Медово" - нов етнографски туристически комплекс, построен в автентичен български стил, който включва малка винарска изба, уютна хотелска част, ресторант и уникални занаятчийски работилници. Ще ви впечатли със съчетанието си на елементи от традиционна българска архитектура, средновековни занаяти, оригинална кухня, ексклузивни фолклорни представления и, разбира се, превъзходно българско вино. Шатото е водоснабдено с минерална изворна вода, която е с чудесни питейни качества и е много подходяща за балнео процедури.

Прочети цялата статия
България е осеяна с дестинации за екстремни спортове България има не само завладяващо красива природа, нашата страна е осеяна с места, в които можете да се отдадете на вълнуващи преживявания с адреналинови спортове.
Прегледана: 7570
Добавена на: 03.10.2018
Източник:

Разнообразието на релефа на България гарантира подходящи места за любителите на всеки от спортовете, привличащи с шеметна бързина и изискващи голяма ловкост и умения. Опознайте България като дестинация за екстремни приключения!

Места за бънджи скокове

За скоковете са необходими места като мостове, отвори на пещери или високи скали в проходи. Ако сте от София, отправете се към Проходна, това е подходящо място за начинаещи, с по-малка височина. Очакват ви и мостовете на Витиня, Клисура, Буново.

В централна България са мостовете в Търново и край Габрово, а в близост до Русе е мостът при Писанец. За ентусиасти от северозападна България е Дунав мост 2 до Видин, а край морето ви очакват Аспаруховият мост във Варна и мостът в местността Ковач в близост до Бургас.

Не само Проходна, но и Стамболовият мост в Търново и мостът на Буново са подходящи за начинаещи с малката си височина. За търсещите по-вълнуващи скокове от голяма височина са мостовете на Витиня и Клисура.

Ако сте фенове на рафтинга

Адреналиновите спускания по бързеи са за всички, които искат да пробват нов екстремен спорт, както и за тези, които вече са очаровани от него и са негови поклонници.

Не се безпокойте за екипировка, ние ще ви предоставим всичко необходимо. Просто изберете дестинация, една от реките, бързащи надолу със запенени води. Рафтинг на Струма е един от основни

Прочети цялата статия
За семейства с деца - 9 идеи за забавна разходка Когато времето се затопли, апетитът ви за пътешествия се изостря и започвате да се оглеждате за подходящи места, които да са интересни на цялото семейство.
Прегледана: 19446
Добавена на: 12.04.2018
Източник: Opoznai.bg

Трудно е да угодите на всички - хем на децата да им е интересно, хем и възрастните да са доволни. Затова ви се притичваме на помощ с предложения, които да впечатлят и малки, и големи.

Детски научен център Музейко - София


Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта.Обичате да съзерцавате звездите? Тогава Планетариумът в Смолян ще бъде едно от любимите ви места за забавление, докато сте на приятна почивка в Родопите. Той е най-големият в България и досега е посетен от над 2 500 000 българи и чужденци. Може да наблюдавате звездите, дори и посред бял ден. Планетариумът ще ви предложи цялото небесно царство, събрано в кръглата звездна зала с куполообразен таван.

Избрахте ли вече кое чудесно място ще посетите с цялото семейство още следващия уикенд?

Прочети цялата статия
По стъпките на Апостола на свободата Васил Левски Всяка година на 19 февруари отбелязваме годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В негова памет се организират възпоменателни церемонии в цялата страна.
Прегледана: 2769
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Със сайта за пътешествия Опознай.bg ще ви разходим из някои знакови за живота на Апостола места, които пазят паметта на Левски и които може да посетите и днес.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837г в град Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Националният музей "Васил Левски" се намира в централната част на град Карлово.

Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис "Всях светих болгарских", Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Паметникът на Васил Левски е построен на лобното място на Апостола.

Той е един от първите паметници, построени в София след Освобождението на България.

Архитект е Адолф Вацлав Колар -­ първият градски архитект на столицата.

Открит е през октомври 1895г. В цялата страна има още много музеи и паметници, издигнати в памет на Апостола на свободата и на неговото дело.

България пази образа му и думите му!

Прочети цялата статия
Най-високите сгради и постройки в България За най-голямата пейка в Димитровград, най-високата бизнес сграда в страната и кой е монументът, влязъл в рекордите на Гинес
Прегледана: 3924
Добавена на: 11.05.2017
Източник: Vesti.bg

В България има впечатляващи сгради и постройки, които заслужават да бъдат видeни.
Знаете ли, например, че най-високата статуя на Богородица с младенеца, вписана в "Книгата на Гинес", се намира именно в страната ни? И по-точно в Хасково.

Монументът "Света Богородица" представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града света Богородица с младенеца. Скулптурата, висока 14 метра и тежка 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел "Религия" на "Книгата на Гинес" като най-високата статуя на Богородица с младенеца.

Най-високият комин пък е на "Аурубис България" – построен е през 1982 г., извисява се до 325,4 м от земята и се намира в Софийска област.

Най-високата телевизионна кула пък е в Русе. Построена е през 1987 г. и е висока 204 м.

И още – за най-голямата пейка в Димитровград и къде се намира най-високата и впечатляваща бизнес сграда в България – вижте във видеото с красиви снимки и любопитна информация.

Прочети цялата статия