Последно добавени
Покажи още статии

Статии за Поморие

Искаш да избягаш от плажа? 10 места, които да посетиш по време на морската ти почивка Да се препичаш на плажа е хубаво, но дори и събирането на тен омръзва по някое време.
Прегледана: 4641
Добавена на: 11.05.2018
Източник: Opoznai.bg

Ако поизгориш от слънцето и пътят към пясъчната ивица вече никак не те привлича, вместо да си стоиш в стаята в хотела, може да разгледаш какви интересни съкровища има скрити по нашето Черноморие. Ще се изненадаш колко разкошни местенца има, които да разнообразят почивката ти.

Археологически резерват "Дуранкулак"

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите.

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море.

Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Прочети цялата статия