Последно добавени
Покажи още статии

Статии за Панагюрище

Родни къщи на бележити българи, превърнати в музеи Надникнете в домовете на едни от най-изявените ни творци и общественици, за да се запознаете с техните корени и да видите къде са направили първите си стъпки. Стъпки, които най-вероятно са предопределили пътя към великите им дела, на които се възхищаваме и днес.
Прегледана: 5825
Добавена на: 19.09.2018
Източник: Opoznai.bg

В историята ни има много забележителни писатели, революционери и обществени дейци, оставили след себе си наследство за поколенията и формирали националното ни самосъзнание. Чудили ли сте какъв е бил техният произход, как са живели и откъде са тръгнали преди да се превърнат в образци и герои на своето съвремие? Решихме да съберем в една статия родните къщи на някои от най-изтъкнатите българи, които можете да посетите, за да видите света през техните очи.

Национален музей "Васил Левски" – Карлово

Едно от най-посещаваните места в Панагюрище е къщата-музей на Райна Футекова - главна учителка в девическото училище, която е само на 20 години, когато шие главното знаме на въстаниците. 22 април 1876 - деня на освещаването му, по желание на гражданите тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер.

Прочети цялата статия