Рейтинг:
0.0
Минало събитие

ЯЗОВЕЦЪТ или "Жажда за живот" по повестта "ЯЗОВЕЦЪТ" от Ем. Станев

... прочети още По "Язовецът" - повест от Ем. Станев Драматизация и режисура: Бойко Илиев Актьори: Стефка Янорова, Елена Петрова, Веселин Калановски Продукция: "Нов театър" НДК с подкрепата на Министерство на културата Емилиян Станев посвещава тази повест "На жена ми". Това послание е придружено с един стих от Атанас Далчев: "Да не беше никога изгрявал оня жарък и задушен ден! Изгорен от жажда, се наведох, знойни устни за да разхладя, а ликът ми падна омагьосан в ручея връз бързата вода и вълните мигом го понесоха надолу - кой го знай къде..." В това посвещение се говори за омагьосване...Омагьосване, което трябва да бъде забравено, лекувано, унищожено, но което е дяволски притегателно, живително и замайващо...Незабравимо - "защо помня и най-малките подробности от този ден", се пита Ева, защото се поглежда с други очи - очите на Твореца. Образът на рисунката, която и подарява художника-моряк е "излязъл от бялата дълбочина, сякаш се къпеше в ефирна вода и аз се видях легнала сред нацъфтели овошки...". Ева сред райската градина, затворила блажено очи...". Лъчезарна усмивка се разливаше на лицето ми, сякаш самото щастие ме бе понесло неизвестно за самата мен, непостижима Ева, която някога е била или е можела да бъде...". И започва безжалостната дисекция на Ева - Жената, която се изповядва пред жена, а между тях Мъжът- Атанас - Тасо - Язовецът - Творецът или просто Емилиян Станев, който цял живот вдига стени, за да запази язовината си, и който все пак оставя вратичка, за да се промъкнем в тайнството на големия художник и получим онова вдъхновение за живот, което ни прави човеци! Бойко Илиев

30 май 2023 от 19:30ч.
София  · 
Нов театър - НДК (пл. "България" 1)
изминало
30 септември 2023 от 19:30ч.
София  · 
Нов театър - НДК (пл. "България" 1)
изминало
06 ноември 2023 от 19:30ч.
София  · 
Нов театър - НДК (пл. "България" 1)
изминало
04 декември 2023 от 19:30ч.
София  · 
Нов театър - НДК (пл. "България" 1)
изминало
17 януари 2024 от 19:30ч.
София  · 
Нов театър - НДК (пл. "България" 1)
изминало
26 февруари 2024 от 19:30ч.
София  · 
Нов театър - НДК (пл. "България" 1)
изминало
По "Язовецът" - повест от Ем. Станев

Драматизация и режисура: Бойко Илиев

Актьори: Стефка Янорова, Елена Петрова, Веселин Калановски

Продукция: "Нов театър" НДК с подкрепата на Министерство на културата

Емилиян Станев посвещава тази повест "На жена ми". Това послание е придружено с един стих от Атанас Далчев: "Да не беше никога изгрявал оня жарък и задушен ден! Изгорен от жажда, се наведох, знойни устни за да разхладя, а ликът ми падна омагьосан в ручея връз бързата вода и вълните мигом го понесоха надолу - кой го знай къде..." В това посвещение се говори за омагьосване...Омагьосване, което трябва да бъде забравено, лекувано, унищожено, но което е дяволски притегателно, живително и замайващо...Незабравимо - "защо помня и най-малките подробности от този ден", се пита Ева, защото се поглежда с други очи - очите на Твореца. Образът на рисунката, която и подарява художника-моряк е "излязъл от бялата дълбочина, сякаш се къпеше в ефирна вода и аз се видях легнала сред нацъфтели овошки...".

Ева сред райската градина, затворила блажено очи...". Лъчезарна усмивка се разливаше на лицето ми, сякаш самото щастие ме бе понесло неизвестно за самата мен, непостижима Ева, която някога е била или е можела да бъде...". И започва безжалостната дисекция на Ева - Жената, която се изповядва пред жена, а между тях Мъжът- Атанас - Тасо - Язовецът - Творецът или просто Емилиян Станев, който цял живот вдига стени, за да запази язовината си, и който все пак оставя вратичка, за да се промъкнем в тайнството на големия художник и получим онова вдъхновение за живот, което ни прави човеци!

Бойко Илиев
Прочети още
София, пл. "България" 1

Телефон: 0888 004 565, 02 44 24 565

Цена

от 20.00 лв. до 25.00 лв.

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
09.02.2024г.
Преглеждания:
177 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
4 бр.

Коментари

Коментирай 1000 символа

Още събития с участието на тези артисти