София 28 октомври Пловдив 20 октомври Пловдив 21 октомври Пловдив 22 октомври Пловдив 23 октомври Варна 12 ноември Варна 13 ноември Бургас 25 септември Бургас 26 септември Русе 14 октомври Шумен 15 октомври Шумен 16 октомври В. Търново 10 ноември В. Търново 11 ноември
Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Приятнострашно"

... прочети още театрална постановка от Яна Борисова Режисьор: Галин Стоев Сценография: Юлиян Табаков С: Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Снежина Петрова, Владимир Пенев Приятнострашно е публичен разговор за интимността и проявленията й в съвременния свят. Пиесата маркира нетрайните и поради това така необходими пространства на нежност. Това е поетика на копнежа в един свят, който априори изключва докосването. Една от любимите черти на драматургията на Яна Борисова е тънката граница между вътре и вън, реалност и въображение, светло и тъмно, върху която ловко балансират всичките й текстове. По нея се движи и последната й реализирана пиеса Приятнострашно . Обичайните заподозрени от Малка пиеса за детска стая Радена Вълканова, Снежина Петрова и Стефан Вълдобрев, както и познатите ни от Тихи невидими хора Владимир Пенев и Вежен Велчовски се събират отново с българския режисьор, който работи във Франция, Галин Стоев. Резултатът е поредната чувствена сценична приказка за възрастни, в която всичко и нищо не е такова, каквото изглежда. Емоциите на персонажите отново са на ръба – между приятното и страшното, които в живота толкова силно стискат ръце, че често не оставят дъх разстояние между сричките. В центъра на вселената от съжителстващи противоположности е една въображаема градина – метафора на човешките чувства и емоционалност. Изградена като тайното мечтано място на една от героините, тя става вселена, илюстрираща как съвършеният сън за щастие и хармония става все по-кошмарен, когато се приближава към заплашителната реалност. Нестабилният вътрешен свят на модерния градски човек е разкрит в цялата си сложност и противоречивост чрез петте персонажа – две приятелки, двама братя и един ексцентричен, комичен, но и неочаквано мъдър директор на хор (Владо Пенев). Пиесата сякаш е лишена от действие и конфликт – в нея нищо не се “случва”, но движението се носи на колелата на езика, ритъма, интонацията, органиката и всички онези невидими механизми, които успяват да придадат форма и смисъл на човешкия обективен свят. Любовта, страхът, егоизмът, нежността, тъгата и щастието надничат зад привидно обикновените разговори и събития също както различният ъгъл изважда поезията от прозаичното всекидневие. И както театърът намира начин да се роди от живота.

25 февруари 2020 от 19:30ч.
София  · 
Театър 199 - София (ул. "Славянска" 8)
изминало
26 април 2020 от 19:30ч.
София  · 
Театър 199 - София (ул. "Славянска" 8)
изминало
театрална постановка
от Яна Борисова

Режисьор: Галин Стоев
Сценография: Юлиян Табаков
С: Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Снежина Петрова, Владимир Пенев

Приятнострашно е публичен разговор за интимността и проявленията й в съвременния свят. Пиесата маркира нетрайните и поради това така необходими пространства на нежност. Това е поетика на копнежа в един свят, който априори изключва докосването.

Една от любимите черти на драматургията на Яна Борисова е тънката граница между вътре и вън, реалност и въображение, светло и тъмно, върху която ловко балансират всичките й текстове.
По нея се движи и последната й реализирана пиеса Приятнострашно . Обичайните заподозрени от Малка пиеса за детска стая Радена Вълканова, Снежина Петрова и Стефан Вълдобрев, както и познатите ни от Тихи невидими хора Владимир Пенев и Вежен Велчовски се събират отново с българския режисьор, който работи във Франция, Галин Стоев. Резултатът е поредната чувствена сценична приказка за възрастни, в която всичко и нищо не е такова, каквото изглежда.

Емоциите на персонажите отново са на ръба – между приятното и страшното, които в живота толкова силно стискат ръце, че често не оставят дъх разстояние между сричките. В центъра на вселената от съжителстващи противоположности е една въображаема градина – метафора на човешките чувства и емоционалност. Изградена като тайното мечтано място на една от героините, тя става вселена, илюстрираща как съвършеният сън за щастие и хармония става все по-кошмарен, когато се приближава към заплашителната реалност. Нестабилният вътрешен свят на модерния градски човек е разкрит в цялата си сложност и противоречивост чрез петте персонажа – две приятелки, двама братя и един ексцентричен, комичен, но и неочаквано мъдър директор на хор (Владо Пенев). Пиесата сякаш е лишена от действие и конфликт – в нея нищо не се “случва”, но движението се носи на колелата на езика, ритъма, интонацията, органиката и всички онези невидими механизми, които успяват да придадат форма и смисъл на човешкия обективен свят. Любовта, страхът, егоизмът, нежността, тъгата и щастието надничат зад привидно обикновените разговори и събития също както различният ъгъл изважда поезията от прозаичното всекидневие. И както театърът намира начин да се роди от живота.
Прочети още
София, ул. "Славянска" 8

Телефон: 02 987 85 33, 0889 028 099

Цена

от 13.50 лв. до 15.00 лв.

Дата на актуализация:
23.03.2020г.
Преглеждания:
443 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
1 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Гледайте Мария Сапунджиева в култовия спектакъл "Вечерен акт" на 4 Октомври
нова оферта 88:88:88 Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
4 Октомври 2020 (Неделя)
Към офертата
Георги Кадурин и Иван Юруков в спктакъла "Червено" от Джон Лоугън - на 5 Октомври
нова оферта 2 бр. 88:88:88 Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
5 Октомври 2020 (Понеделник)
Към офертата
Гледайте едно от събитията в българския театър - постановката "Дневникът на един луд" по Гогол - 2 Октомври
нова оферта 88:88:88 Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
2 Октомври 2020 (Петък)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Още събития с участието на тези артисти