Рейтинг:
0.0

"Какво да правим с виолончелото?"

... прочети още от Матей Вишниек Постановъчен екип: Превод - Огнян Стамболиев Режисьор - Николай Поляков Сценография и костюми - Марина Райчинова Пластика - Анна Пампулова Чакането. Свещената тема на абсурдната драма. Не са малко мъдреците, които подреждат човешкия живот в три фази: раждане, чакане, смърт. Чакането, в неговите безкрайни варианти – работа, бездействие, бягане на дълги, къси разстояния или на място, пътуване или мечта за пътешествия, здраве или болест, в уюта на природата или в затворено пространство (понякога с решетки) – винаги достига финалната си точка. И това не е нито песимистично, нито оптимистично. Това е просто сблъсъкът ни с времето, което тече неумолимо, без да се съобразява с нашето одобрение или недоволство. Може би най-смислената еманация на чакането, все пак, е изкуството. Може би. Но то пък, като привилегия само на избрани, неизбежно ражда подсъзнателната ненавист на чакащото мнозинство. Конфликтът е нерешим, обаче понякога е забавен. Приятна среща с Матей Вишниек и неговата версия на чакането. НИКОЛАЙ ПОЛЯКОВ През мрачен дъждовен ден в чакалнята на една гара Мъжът с вестника, Старецът с бастуна и Дамата с воала чакат неизвестно какво – може би е влак, може би нещо друго. Малко встрани Мъжът с виолончелото свири тиха, леко досадна мелодия. В началото тримата нямат нищо против музиката. После започват да се питат как той свири без ноти, каква е пиесата, която изпълнява, дали му плащат да свири непрекъснато едно и също. Тихото раздразнение прераства в явно недоволство, по-сетне в крайна непоносимост към другия, към човека на изкуството или просто към човека, който има свой начин на живот, различен и абсолютно непонятен. Остава само виолончелото и въпросът: Какво да правим с виолончелото? Проблемът с човека е решен, но остава проблемът с предмета. С участието на: ВАЛЕНТИН ТАНЕВ, СНЕЖИНА ПЕТРОВА, МАРИН ЯНЕВ, проф. АНАТОЛИ КРЪСТЕВ Драматург на постановката - Светлана Панчева Асистент-режисьор - Меглена Димитрова Художник на плаката и програмата - Янина Петрова Фотограф - Божидар Марков Премиера - 2, 3, 4 и 6 октовмри 2020 г. Представлението не е подходящо за лица под 12 г.

27 септември 2022 от 19:30ч. (вторник)
София  · 
Народен театър "Иван Вазов" - София (ул. "Дякон Игнатий" 5)
19 октомври 2022 от 19:30ч. (сряда)
София  · 
Народен театър "Иван Вазов" - София (ул. "Дякон Игнатий" 5)
от Матей Вишниек

Постановъчен екип:
Превод - Огнян Стамболиев
Режисьор - Николай Поляков
Сценография и костюми - Марина Райчинова
Пластика - Анна Пампулова

Чакането. Свещената тема на абсурдната драма.

Не са малко мъдреците, които подреждат човешкия живот в три фази: раждане, чакане, смърт. Чакането, в неговите безкрайни варианти – работа, бездействие, бягане на дълги, къси разстояния или на място, пътуване или мечта за пътешествия, здраве или болест, в уюта на природата или в затворено пространство (понякога с решетки) – винаги достига финалната си точка. И това не е нито песимистично, нито оптимистично. Това е просто сблъсъкът ни с времето, което тече неумолимо, без да се съобразява с нашето одобрение или недоволство.

Може би най-смислената еманация на чакането, все пак, е изкуството. Може би. Но то пък, като привилегия само на избрани, неизбежно ражда подсъзнателната ненавист на чакащото мнозинство.

Конфликтът е нерешим, обаче понякога е забавен.

Приятна среща с Матей Вишниек и неговата версия на чакането.

НИКОЛАЙ ПОЛЯКОВ

През мрачен дъждовен ден в чакалнята на една гара Мъжът с вестника, Старецът с бастуна и Дамата с воала чакат неизвестно какво – може би е влак, може би нещо друго. Малко встрани Мъжът с виолончелото свири тиха, леко досадна мелодия. В началото тримата нямат нищо против музиката. После започват да се питат как той свири без ноти, каква е пиесата, която изпълнява, дали му плащат да свири непрекъснато едно и също. Тихото раздразнение прераства в явно недоволство, по-сетне в крайна непоносимост към другия, към човека на изкуството или просто към човека, който има свой начин на живот, различен и абсолютно непонятен. Остава само виолончелото и въпросът: Какво да правим с виолончелото? Проблемът с човека е решен, но остава проблемът с предмета.

С участието на:
ВАЛЕНТИН ТАНЕВ, СНЕЖИНА ПЕТРОВА, МАРИН ЯНЕВ, проф. АНАТОЛИ КРЪСТЕВ

Драматург на постановката - Светлана Панчева
Асистент-режисьор - Меглена Димитрова
Художник на плаката и програмата - Янина Петрова
Фотограф - Божидар Марков

Премиера - 2, 3, 4 и 6 октовмри 2020 г.

Представлението не е подходящо за лица под 12 г.
Прочети още
София, ул. "Дякон Игнатий" 5

Телефон: Билетни каси: 02/8119 227, 02/8119 259

Цена

20 лв.

Дата на актуализация:
05.08.2022г.
Преглеждания:
279 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
2 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Концерт на Плевенска филхармония и Хилда Казасян "Световното кино в музика" на 7 Ноември, в София
82 бр. 78 бр. 1 бр. 20 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
7 Ноември 2022 (Понеделник)
Към офертата
Гледайте Димитър Баненкин и Силвия Петкова в спектакъла "Пролетно тайнство" - на 17 Септември, в Театър 199
Валидност на ваучера:
17 Септември 2022 (Събота)
Към офертата
Нона Йотова и Деян Ангелов в комедията "Влюбена, сгодена, изчезнала" - на 21 Септември, в Театър 199
Валидност на ваучера:
21 Септември 2022 (Сряда)
Към офертата

Вижте още

вт, 30 авг 2022 от 20:30
25.00 - 40.00лв.
Купи билет
Летен театър Преглеждания 34695 след 17 дни Започва

Коментари

Коментирай 1000 символа

Още събития с участието на тези артисти